Bilimsel adı Alpina officinarum olan havlıcan, mutfaklarımızın baharat reyonunda yerini alan faydalı bitkilerdendir. Genellikle, hamur işlerinde, çikolata, dondurma, şekerleme, meşrubat yapımlarında kullanılır. Zencefilgiller familyasına mensup olan havlıcan, küçük galanga olarak da isimlendirilmektedir. Havlıcan çay gibi demlenerek içilebilmektedir. Bir bardak sıcak suya yarım kahve kaşığı havlıcan katılarak, dinlendirilir, demlenir. İsteğe göre tatlandırılarak, günde 2- 3 bardağa kadar tüketilebilir. Bitkinin bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bileşiminde nişasta, rezin, aplinol, alpinin, uçucu yağ ve tanen ihtiva etmektedir. Bu bitki ile ilgili önemli araştırmalar yapan Fitoterapist Dr. Muammer Yıldız, havlıcanın faydalarını tek tek sıraladı. FAYDALARI İştah açar ve mideyi güçlendirir. Mide ve bağırsaktaki gazları giderir. Soğuk algınlığı, nezle ve gripte olumlu sonuçlar verir. İdrarı ve balgamı söktürür. Romatizmaya karşı etkilidir. Akılı kuvvetlendirir. Göğsü yumuşatır. Kadınlardaki akıntıları düzenler. Sinirleri güçlendirir, hıçkırığı keser. Dispepsiye(karındaki sürekli ağrı) iyi gelir. Sabahları aç karına 3gr havlıcan süt ile karıştırılıp içilirse cinsel gücü artırır. Çocukların altı ıslatmamalarında yardımcı bir takviyedir. Ağız kokusunu giderir. Sinir sistemini etkileyerek baş ağrısı ve baş dönmesini giderir. Ağız ağrılarında (yara, ülser) şifalar sunar. Tükürük salgısını fazlalaştırır. Hastalıklarına göre havlıcan çayı hazırlanışı: 1) Romatizma, kulunç Havlıcan kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir. 2) Yatağa işeyen çocuklar için Havlıcan kaynatılıp balla tatlanlandırılarak içilir. Havlıcan, civanperçemi öğütülüp, incir, hurma ve balla karıştırılarak macun yapılıp yenmeye devam edilir. 3) Vücuda kuvvet verici Havlıcan, ısırgan otu tohumu, keten tohumu, polen öğütülüp balla macun yapılarak yenmeye devam edilir. 4) Balgam söktürücü Havlıcan, ıhlamur ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. 5) Mide ekşimesi Havlıcan kaynatılıp balla tatlanlandırılarak içilir. 6) Gaz söktürücü 1 su bardağı ikbal şerbetine Havlıcan unu katılıp içilir. 7) Adet söktürücü Havlıcan kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir. 8 ) İdrar söktürücü Aynı uygulama yapılır. 9) Öksürük, bronşit Aynı uygulama yapılır. 1O) İçerisini ısıtıcı Aynı uygulama yapılır. 11) Ağız kokusu Havlıcan kökü çiğnenir. 12) Mafsal Ağrıları Havlıcan kökü, kaynatılıp, balla tatlandırılarak birer çay veya su bardağı içilir. YETİŞTİĞİ COĞRAFYA Anavatanı Hindistan, Güneydoğu Asya, Laos ve Çin'in güneyi olan havlıcan,1,5 metreye kadar boylanabilen kırmızıçizgili beyaz çiçekleri olan hoş kokulu bir bitkidir. Ülkemizde yetişmemekte, dışarıdan ithal edilmektedir.