Kanserden korunmak için doğru gıdaları tüketmek gerekiyor. Birlikte yenildiğinde faydası katlanan ceviz ve bal, kanserojen maddeleri vücuttan uzaklaştırıyor. Son yıllarda görülme sıklığı artan kanser daha çok yanlış beslenme ile gelişiyor. Uzman diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, kanserden korunmak için 'mucize ikili' olarak gösterilen gıdaları öneriyor. Arpacı, bu besinleri şöyle sıralıyor. ANTİOKSİDAN DEPOSU Birlikte tüketilmesi önerilen mucize ikililerin başında ceviz ve bal gelir. Ceviz, yüksek antioksidan etkisi ile kanseri önler. Cevizi kaynağı bilinen doğal bir bal ile tüketmek etkisini artırır. Her gün ara öğün olarak 2-3 ceviz ve 1 tatlı kaşığı bal tüketmek, kanserojen maddeleri vücuttan uzaklaştırarak kanser oluşumunu önler. SÜTÜ TARÇINLA İÇİN Sağlıklı bir yaşam için tüketilmesi gereken süt; protein, karbonhidrat, kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko, A-BD- E ve K vitaminleri ile kanserin önlenmesine yardımcı olur. İçeriğindeki vitaminler ile mide, meme, kolon ve yumurtalık kanserine yakalanma riskini azaltır. Hücrelere zarar veren maddeleri etkisiz hale getirir. Tarçınla birlikte tüketildiğinde organların korunması ve kronik hastalıkların önlenmesinde yardımcı olur. Yapılan araştırmalar tarçının kanser hücrelerine karşı toksik etki gösterdiğini ve ölmelerini sağladığını gösteriyor. TAHİN-PEKMEZ MUCİZESİ Kış aylarının vazgeçilmezi olan tahin ve pekmez içerdiği birçok vitamin mineral içerir. Tahin ve pekmezin birlikte tüketilmesi doku ve organların daha iyi çalışmasına ve kanserojen maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Özellikle tahinin DNA hasarını önleyen yapısıyla kanserle mücadele eden bir besin olduğu bilinmektedir. Yüksek ısılarda işlem görmeyen tekniklerle üretilmiş tahin ve pekmezin tercih edilmesi daha sağlıklıdır. Bu muhteşem ikilinin gün ışığına maruz bırakılmamaları ve açıldıktan sonra buzdolabında saklanmaları önerilir. YOĞURT-BADEM MUHTEŞEM Badem kanseri önleyen yağlı tohumların başında gelir. Antioksidan etkisi ile birlikte hücrelerin sağlığını koruyan ve kanserojen maddelerin vücuttan uzaklaşmasını sağlayan badem, yoğurtla tüketildiğinde bu etkisini katlamaktadır. Badem ve yoğurt ikilisi hücreleri sağlıkla besler. Yoğurt hücrelerin düzenle beslenmesini sağlarken, bu özelliği ile kanseri önlemede bademe yardımcı olan gıdaların başında gelir. HAFTA DA 3-4 KEZ BALIK-SALATA YİYİN Balığın içindeki Omega 3 ve 6 yağ asitleri kanseri önlemede etkili oluyor. Haftada 2-3 kez balık tüketmek kansere karşı koruyucu özellik sağlıyor. Balığın salata ile birlikte yenilmesi ise kanserojen maddeler vücuttan uzaklaştırıyor. Salatada kullanılan sebzelerdeki molibden, demir, kalsiyum ve A, C, E vitaminleri kansere karşı önleyici etki gösteriyor. Marul, kıvırcık, salatalık, maydanoz, tere, nane, roka, biber, limon gibi sebzeler ile yapılan salataları günde 2-3 porsiyon olacak şekilde tüketebilirsiniz. Kaynak: Takvim