Sağlıklı beslenme, vücudumuzun en önemli organı olan kalbimizin sağlığı için en önemli faktörlerden biri Uzmanlar kalp sağlığında öne çıkan 10 besini şu şekilde açıkladı: Kabak çekirdeği Her gün yarım çay bardağı tüketildiğinde magnezyum ihtiyacını karşılıyor. Vücudun fizyolojik fonksiyonlarının doğru çalışmasına, bağırsak ve kan damarlarının fonksiyonlarının iyileşmesine katkı sağlıyor. Magnezyum tansiyona fayda sağladığı gibi aynı zamanda kalp krizi ve felç gibi hastalıkların da önlenmesinde önemli rol oynuyor. Semizotu Doğanın şifalı besinlerden olan semizotu, kalbi koruyor. Kanı incelterek pıhtılaşmayı engelliyor. Omega-3 düzenli tüketildiğinde, kolestrolü normal seviyede tutuyor, kalp krizi riskini azaltıyor. Zeytinyağı İçerisindeki tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri sayesinde kan yağları zeytinyağı ile azaltılabilir. Kötü kolesterolü düşürüp kalp damar hastalıklarına karşı koruyor. Düzenli biçimde zeytinyağı tüketen 65 yaş ve üzeri kişilerde felç tehlikesi de yüzde 41 azalıyor. Balık Balık; kas, kıkırdak, kan ve cildin yapı taşı olan protein bakımından oldukça zengin bir besin. Beyaz ton balığı, somon, uskumru, ringa, alabalık ve sardunya gibi yağlı balıklar kalp hastalığı riskini azaltıyor. Kırmızı üzüm Çekirdeğinden suyuna kadar tam anlamıyla bir sağlık deposu olan kırmızı üzüm içerdiği resveratrol sayesinde iyi bir kalp dostu. Özellikle damar sağlığını desteklediği uzun süredir biliniyor. Ceviz, badem, fındık Ceviz, badem ve fındık kandaki kötü kolesterolün düşmesine, iyi kolesterolün artmasına fayda sağlıyor. Kan yağı yüksekliği olan trigliserid seviyesinin düşmesinde etkili oluyor. Çağla İçerdiği yüksek E vitamini sayesinde antioksidan özellik taşıyan çağla bu sayede kötü kolesretol olan LDL'yi düşürüyor. İçerisindeki yüksek magnezyum sayesinde toplar ve atar damarları geliştiriyor, kanın oksijenlenme miktarını artırıyor 1 porsiyon meyve hakkınızı 12 adet çağladan yana kullanabilirsiniz, tuzsuz tüketmek koşuluyla! Sarımsak İçerisindeki kuversetin sayesinde damar tıkanıklığının önlenmesinde, kan basıncı ile kan yağlarının düşmesinde önemli rol oynuyor; Kolesterolün damarlara zarar vermesini engelliyor. Günlük 1 diş sarımsak tüketmeniz yeterli. Domates İçerisindeki likopen sayesinde kalp damar hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi riskini azaltıyor, kan kolesterol düzeyini iyileştiriyor. 40 gönüllü üzerinde yapılan bir çalışma; zeytinyağı ile zenginleştirilmiş pişmiş domatesin çiğ domatese göre kalp hastalıkları riskini azaltmada daha etkin olduğunu ortaya koydu. Kuşkonmaz 1 kase haşlanmış kuşkonmaz vücudun günlük B vitamini ihtiyacının yüzde 66'sını karşılıyor. Bir bardağında sadece 25 kalori, bir sapında ise sadece 5 kalori bulunuyor. Bu içeriği sayesinde kuşkonmaz, kalbin ana damarlarının temiz ve açık tutulmasında etkisini gösteriyor.