Kış ayını yaşadığımız şu günlerde, soğuk havalar vücudumuzun hastalıklara karşı direncini azaltıyor.
Dengesiz ve yetersiz beslenme alışkanlıklarımız, bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor.
Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar, vücudumuzun zayıf anını kolluyor.
Yediden yetmişe herkesi vuran bu hastalıklardan korunmanın yolu ise soframızdan geçiyor.
Kış sebzeleri, içerisinde bulunan vitamin ve mineraller ile mevsim hastalıklarına savaş açıyor.
Bu sebzelerinin bağışıklık sistemimiz üzerindeki olumlu etkisinden bahseden Doç. Dr. İsmet Tamer, sağlıklı bir kış geçirmek için kış sebzelerini düzenli tüketmemiz gerektiği konusunda herkesi uyarıyor...
VİTAMİN DEPOSU: LAHANA
Kansızlık ve sinir sistemi gelişimi için gerekli folat ve hücre fonksiyonlarında görevli potasyum açısından zengin bir kaynak olarak biliniyor.
İçerisinde bulunan A vitamini ile sindirim ve solunum sistemlerinde oluşan mikroplara savaş açıyor.
Vücut direncimizi arttıran C vitamininin yanı sıra, kanımızın pıhtılaşmasını sağlayan K vitaminini de bolca barındırıyor.
LİF KAYNAĞI: ISPANAK
Halk arasında bilindiği gibi demir açısından zengin olmayan pazı ve ıspanak, içerisinde güçlü lif kaynakları, A ve C vitaminlerini barındırıyor.
Porsiyon başına oldukça düşük kalori içeren bu sebzelerin faydaları, sadece bunlarla bitmiyor.
İçerdiği oksalat isimli madde ile böbrek taşı sorunu yaşayan kişilerde bu sorunu artırabilen özellik içeriyor..
TANSİYONUN DÜŞMANI: KABAK
Kabak Hem yemeği, hem salatası hem de tatlısı ile kış aylarımızda sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
C, B vitaminleri, pantotenik asit, folik asit, potasyum ve yüksek miktarda karoten içeriyor.
Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlıyor.
Kabak, diğer sebzelerle kıyaslanınca kalori içeriği yüksek sayılabileceğinden, kontrollü porsiyonlarla tüketilmesi uygun görülüyor.
KARACİĞER DOSTU: ENGİNAR
Lif kaynağı oldukça zengin olan enginar, sindirime yardımcı oluyor.
Ayrıca safra yollarının ve karaciğerin sağlıklı çalışmasını sağlıyor.
İçerisinde bulunan C vitamini ile inflamasyonda ve kollajen üretiminde olumlu etki gösteriyor.