Yiyeceklerin birbirleriyle uyumu eski bir yemek yeme felsefesidir. Yemek yeme konusunda daha çok yemeklerin birbirleri ile uyumunu ve bir araya geldiklerinde ortaya çıkan lezzeti önemseriz. Oysaki lezzetinden daha önemli olan konu ise tüketilen besinden elde edilecek en fazla yarardır. Peki, hangi besinler birlikte tüketilmelidir? Birlikte tüketildiğinde zararlı olan besinler hangileridir ? İşte birlikte tüketildiğinde şaşırtan sonuçlar veren besinler…
BALIK VE TAHİN
Sütlü tatlılar balığın yanında balığın bayat olma ihtimaline karşı tüketilmesi önerilmez. Şerbetli tatlıların tercih edilmeme sebebi ise çok ağır olmalarıdır. Zaten öncesinde ağır ve bol mineralli bir yiyecek yenmiştir.
BALIKTAN SONRA EN İYİ TERCİH...
Balık yedikten sonra şişkinlik , mide bulantısı ve kan şekerinde düşme yaşanabilir. Bu nedenden dolayı kan şekerinin dengelenmesi için hafif bir tatlı önerilmektedir. Bunun önüne geçmek için balıktan sonra helva tüketmek doğru bir tercih olacaktır. Balığın ardından helva yenmesinin bir önemli nedeni daha bulunmaktadır. Denizdeki kirlilikten ötürü yediğimiz balıklarda ağır metaller bulunabiliyor. Ağır metallerin vücudumuza girmesi ise son derece tehlikeli ve zehirleme ihtimali çok yüksek.
BERABER YENMEYECEK GIDALAR
Yiyeceklerin birbirleriyle uyumu eski bir yemek yeme felsefesidir. Yemek yeme konusunda daha çok yemeklerin birbirleri ile uyumunu ve bir araya geldiklerinde ortaya çıkan lezzeti önemseriz. Oysaki lezzetinden daha önemli olan konu ise tüketilen besinden elde edilecek en fazla yarar ve birlikte tüketilmemesi gereken besinlerdir. Birlikte tüketilmemesi gereken besinlerin verdiği sonuçlar ise kalp rahatsızlığı, hazımsızlık, cilt hastalıkları vb. olarak karşımıza çıkabilir. Yemek planlarımızı yaparken o iki besinin bir araya gelmemesine önem vermeliyiz. Gelin hep birlikte bu besinler hangileri bir göz atalım.
YOĞURT İLE BUNLARI TÜKETMEYİN
Bilindiği üzere yoğurt tüketimi açısından hassas davranılması gereken bir gıda. Özellikle eskilerin de çokça söylediği gibi yoğurt ile kesinlikle balık tüketilmemesi gerektiği söyleniyor. . Bununla birlikte yoğurdu kendisi gibi ekşi gıdalarla; sirke ya da koruk ile tüketmek de pek önerilmiyor.
YOĞURT VE TAVUK
Yoğurtlu yemeklerin yanında sirkeli herhangi bir yemeğin tüketilmemesi gerektiği söylenmekte. Çok eski yıllardan beri yoğurt ile tere, peynir, tavuk ve turp tüketilmesi de önerilmiyor.
TAVUKLA BİRLİKTE BUNLARDAN UZAK DURUN
Birlikte tüketilmemesi gerekenler listemizde sırada tavuk var. Bir diğer kural ise tavuk eti ile birlikte ekşi gıdaların birlikte tüketilmemesi gerektiği. Bunların birlikte çok tüketilmesi kulunç hastalığına neden olabiliyor.
TAVUK VE BALIK
Tavuk ile birlikte yenmemesi gerekenler arasında; balık, yoğurt, yumurta, yaş peynir ve süt bulunuyor.
ETTEN SONRA MEYVE YERKEN DİKKAT!
Örneğin tuzlanmış ve tuzla kurutulmuş etler sarımsak ve sirke ile yenmemeli ve pişirilmemeli. Baş eti ile üzüm asla yenmemelidir. Et ve buğday ile yapılan keşkek, herise gibi yemekler de nar ile birlikte yenmemelidir. Fırında pişirilmiş etler de fırından çıkarıldıklarında üzeri örtülmemelidir.
SOĞAN VE SARIMSAK İYİ BİR İKİLİ DEĞİL
Soğanı fazla tüketmek ciltte lekelere, baş dönmesine ya da mide hazımsızlığına neden olabilmekte. Tüm bunlarla birlikte soğan ile sarımsağı birlikte tüketmemek gerekmekte. Yemeklerde bu ikiliyi mümkün olduğunca birlikte kullanmamakta fayda var.
PİLAV DA SAĞLIĞINIZ İÇİN TEHLİKELİ OLABİLİR
Pilav çok sevilen ve oldukça da tüketilen bir yemektir. Ancak pilav ya da pirinçli besinler yenirken sirkeli turşu ve salata tüketmek oldukça zararlıdır.
PİLAVIN YANINA SALATA YEMEYİ UNUTUN
Bu yüzden pirinçle sirkeli salatayı bir araya getirmemek de fayda vardır.