Mutfakta kullanılan bazı besinlerin farklı açılardan bakıldığında birçoğunun organlarımıza benzediğini belirten Diyetisyen Şeyda Sular, bu besinlerin benzerlikleri dışında, benzediği organa da yararları olduğunu söyledi. 'AVOKADO RAHİME, ZENCEFİL MİDEYE FAYDALI' Avokadonun rahime benzediğini, zencefilin mideye benzeyip ayrıca da mideye çok büyük faydaları olduğunu belirten Sular, 'Avokado rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlar ve hormonların dengesini düzenler. Ayrıca size bilmediğiniz bir benzerlik. Avokadonun yenmesi için dalında tam 9 ay kalması gerekmektedir aynı bebeğin anne karnında 9 ay beklemesi gibi. Diyetisyen Şeyda Sular, bu besinlerden bir tanesinin ceviz olduğunu belirterek, 'Ceviz içinin dış sert kabuğuyla korunduğu gibi cevize benzer beynimizin de kafatasıyla korunduğunu hiç düşündünüz mü? Ceviz beyin fonksiyonları için çok faydalı olan, hafızayı güçlendiren, klinik depresyona karşı omega-3 yağlarını içermektedir. Gün içinde tüketeceğimiz 4 yarım cevizle beyin sağlığınızı koruyun' dedi. Patlıcan ve armut da anne rahmine benzer. Hormonal dengeyi düzenler ve rahim kanserini önlemeye yardımcı olur. Zencefil ise mide bulantısı, kusma, hazımsızlık ve gaz problemine karşı rahatlatıcı etkisiyle bilinmektedir. Aynı zamanda gastrit tedavisinde önerilen bitkilerin başında zencefil gelmektedir' diye konuştu. Nar, kan hücrelerine benzer ve kalp sağlığı için önemli bir antioksidandır. Bademin içeriğinde bulunan yağlar kilo vermeyi kolaylaştırır. Kişiyi tok tutar, bu nedenle ara öğünlerde 10-15 adet badem tüketilebilir. Çiğ, tuzsuz ve kavrulmamış olanı tercih etmeniz daha yararlı olacaktır. 'HAVUÇ GÖZE, KEREVİZ KEMİĞE İYİ GELİYOR' Sular, 'Havuç içerdiği beta-karoten sayesinde göz sağlığını korumaktadır. Yapılan araştırmalarda havuç tüketmeyen kadınlarda tüketen kadınlara göre göz tansiyonuna daha sık rastlanmıştır. Ayrıca beta-karoten insan vücudunda A vitaminine dönüşerek gözlerin nemli kalmasını sağlayarak göz kuruluğunu önlüyor. Kerevizin ise içeriğinde yer alan silisyum kemiğe gücünü veren elementtir. Aynı zamanda kereviz romatizma, romatoid artrit ve osteoartrit gibi kemik hastalıklarının da iyileşmesine katkıda bulunur' şeklinde konuştu. 'DOMATES KALP DOSTU' Domatesin içerdiği vitaminler bakımından kalbe oldukça faydası olduğuna dikkat çeken Sular, 'Domates içeriğinde yer alan likopen adlı antioksidan, lif, potasyum ve C vitaminiyle ciddi anlamda kalp sağlığına karşı yararlıdır. Araştırmalara göre yüksek antioksidan içeriğiyle kanı temizlediği ve damar tıkanıklığına karşı olduğu ispatlanmıştır. Bu özelliği sayesiyle de kalbi yormaz ve korur' ifadelerini kullandı. İŞTE DİĞER SEBZE VE MEYVELERİN FAYDALARI Portakal, kanseri önler, kanı temizler, karaciğeri çalıştırır, cildi güzelleştirir, anormal doğumları önler. Fındık, demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyumun yanı sıra çinko bakımından da zengindir. Ayrıca içeriğinde E vitamini ile protein, Omega 3 barındırır. Hindistan cevizi karbonhidratlar açısından zengindir ve fazla miktarda doymamış yağlar içerir. Tam bir lif deposu olan Hindistan, sodyum ve potasyum açısından oldukça zengindir. Kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, selenyum, çinko içerir. Keçiboynuzu, potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve demir minerallerinden zengindir. Posa miktarı da oldukça yüksektir. Kuru Fasulye İki tane fasulye tanesini yan yana koyup bir bakın. Böbreğe olan benzerliğini hemen fark edeceksiniz. Bol miktarda lif içeren fasulye, böbrekleri güçlendirir ve böbrekte oluşan kumun düşürülmesine yardımcı olur. Antioksidan özellikteki kuru fasulyeyi böbrek sağlığınız için mutlaka tüketin. Soğan Canlının en küçük yapıtaşı olan hücrenin sağlığı, bir araya gelerek oluşturdukları organın da sağlığı demektir. Bu yüzden yapı olarak tıpkı vücut hücrelerine benzeyen soğanın faydalarına dikkat çekmek istiyoruz. Hücre DNA'sını bozarak kardiyovasküler ve kanser gibi ciddi hastalıklara yol açan toksik maddelerin baş düşmanı, antioksidan kaynağı soğanın tüketimi hücre sağlığı için oldukça önemlidir. Uzmanlar, hücre yapısına zarar veren serbest radikallere karşı vücudu koruyan soğanı kokusuna aldırmadan her gün tüketmenizi öneriyor greyfurt Greyfurtta limonoid adında fitokimyasal madde var ki bu arkadaş göğüs kanserini hiç sevmiyor. Tatlı patates Tatlı patatesin pankreasa yaptığı en büyük iyilik, kan basıncını düzenleyerek, görevini daha rahat yapmasını sağlamak. Asıl bomba bu değil ama. Tatlı patateste yüksek oranda, pankreas kanserinin büyümesini engelleyen B6 vitamini var. Kivi göz bebeğine benzer. E ve C vitamini açısından zengindir. Yaşlılığa bağlı görme bozukluklarını önler. Mantar Kesilmiş mantar kadar kulağa benzeyen bir şey yok. Aynı zamanda, kulak için, D vitamini içerdiğinden dolayı duyma kaybını engelleyen mantar kadar değerli bir şey yok. Üzüm Akciğerin en büyük hazinesi alveollar. Bu arkadaşlar oksijeni kan dolaşımına veren arkadaşlar. Üzümün akciğere en faydalı olduğu bölge de alveollar. Böylece akciğer kanseri riskini de azaltmış oluyorlar. Üzüm ayrıca, proantosiyanidin adı verilen bir antioksidana sahip. Kendileri alerjik astıma iyi geliyor.