Yorgunluk, baş ağrısı, üşüme, baş dönmesi, mide sorunları, ishal gibi sorunlar şiddetli durumlarda bağırsak problemlerine kadar gidebiliyor. Bu problemlere yol açan tablonun adı besin zehirlenmesi. Beslenme ve Diyet Uzmanları besin zehirlenmesinden korunmanız için almanız gereken önlemleri şöyle sıraladı: Et parlak renkte olmalı Etin üzerinde kontrol dmagası mutlaka olmalı. Etin derisinde parçalanma, kan birikimi, çürüme belirtileri olmamalı, dokusu çok taze, parlak kırmızı renkte olmalı. Tavuğu bütün olarak alın Tavuğun eti diri olmalı, parmağınızda oluşan çukur, parmağınızı kaldırınca hemen düzelmeli. Tavuğu çok parçalı almak yerine bütün almayı tercih edin. Bütün alınan tavukların tazeliğini kontrol etmek çok daha kolay. Balığın gözleri parlak ve lekesiz olsun Balığın gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaç kısımlarının kırmızımsı pembe, pullar ve yüzgeçlerin diri olmasına dikkat edin. Balığın kasları sert, esnek durumda, kokusuz, kasa basıldığında parmak izi hemen düzelecek şekilde olmalı. Balığı temizledikten sonra kağıda saklayarak saklayın. Balığı buzdolabında bir günden fazla bekletmeyin. SAKLARKEN Kıymayı bir günden fazla bekletmeyin Parçalı etleri buzdolabında 2 günden, kıymayı da 1 günden fazla bekletmeyin. Etler dondurucuda tazeliğini 6 ay koruyabilir. Etler porsiyon şeklinde saklanırsa çözdürme işlemi için kolaylık sağlanmış ve etin hijyeni bozulmamış oluyor. Bu nedenle derin dondurucuda saklayacağınız etleri tüketeceğiniz miktarlara göre ayarlayın. Eti oda sıcaklığında çözdürmeyin Dondurduğunuz etleri oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt kısmında bekleterek çözdürmeye çalışın. Oda sıcaklığında çözdürülen etler hızla bakteri üretir ve pişirme zamanına kadar sizi zehirleyecek bakteri üremiş olur. Bu nedenle eti kullanmadan bir gün önce dondurucudan alıp dolap kısmında 4 derecede çözdürün. 150 derecenin üzerinde pişirin Etleri 150 derecenin üzerinde pişirmeli ve az pişmiş yerine en azından orta pişmiş olanları tercih etmelisiniz. Oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmeyin Pişirilmiş hiçbir yemeği oda sıcaklığında 2 saatten fazla bırakmayın. Yemeği pişirdikten sonra hızlıca oda sıcaklığına gelmesini sağlayıp, buzdolabında saklayın. Yemek büyük posiyonlarda ise küçük posiyonlara ayırarak soğumasını sağlayın. Yiyebileceğiniz kadarını ısıtın Eğer birkaç porsiyonluk bir yemek hazırladıysanız sadece yiyeceğiniz kadarını ısıtın. Yemeği her seferinde tümünü ısıtırsanız ikinci ısıtmanızdan sonra yemek bozulacaktır. Yumurtayı pişirmeden önce yıkayın Yumurta kuru olarak, buzdolabında 2-3 hafta tazeliğini yitirmeden saklanabiliyor, yıkanarak konması halinde daha çabuk bayatlıyor ve bozuluyor. Kullanmadan önce yumurtayı mutlaka yıkayın, böylece kirli yumurtadaki mikropların yumurtanın içine girmesini önleyebilirsiniz. Yumurtaya temas ettikten sonra elinizi mutlaka yıkayın. Kesme tahtasını nemli kullanmayın Kesme tahtasında en uygun materyal camdır. Ancak ahşap ve plastik olanlarını kullanıyoruz. Kesme tahtalarını işlemin ardından hemen yıkayıp sirkeyle temizledikten sonra zaman kaybetmeden kurumaya bırakın. Ahşap kesme tahtaları nemli kaldıklarında bakterilerin oluşmaları için oldukça iyi bir ortam oluşturuyorlar. TÜKETİRKEN Hava almış konserve besinleri yemeyin Hava almış konserveler tat, koku ve görüntüde herhangi bir değişiklik göstermiyorsa bile kesinlikle tüketmeyin. Mayonezden kaçının Mayonez gibi içerisinde çiğ yumurta bulunan sosları yaz aylarında çok dikkatli tüketmeli, hatta yenilmemeli. Dışarda tüketilen meyonez eklenmiş besinler, yaz aylarında karşılaşabileceğiniz besin zehirlenmelerinden korunmanız adına önemli. Pastörize sütleri 2-3 günde tüketin Sütün paketini açtıktan 2-3 günde bitirin. Uzun ömürlü sütleri tetra-pak kutularda ve açılmadan, oda sıcaklığında 1.5 ay, buzdolabında 3 ay; yoğurtları kapalı olarak 1 hafta buzdolabında saklayabilirsiniz.