Meyve ve sebze tüketimi, genel sağlığımızın korunmasında, önemli bir rol oynuyor. Vitamin deposu kırmızı meyveler, pek çok hastalığa savaş açıyor. Yaz aylarını yaşadığımız şu günlerde, meyve sebze tüketimi bedenimizin su ihtiyacını karşılamada önemli rol oynuyor. Özellikle kırmızı, mavi ve mor renkteki meyvelerin barındırdığı antosiyanin, pek çok hastalığa savaş açıyor. Uzmanlar, vitamin ve mineral deposu bu meyvelerin kanser ve kalp hastalıklarından koruyan en önemli yiyeceklerin başında olduğunu söylüyor. Antioksiyanin oranı zengin olan meyve ve sebzelerin başında kiraz, patlıcan, mango, yaban mersini, ahududu, erik, kuş üzümü, kuşkonmaz, zeytin, portakal, incir, turp, kırmızı lahana, nar, siyah fasulye, siyah pirinç, böbrek fasulyesi ve pancar geliyor. Antioksidan özelliği bulunan bu besinleri tüketmek, kişiyi hastalıklardan korunmanın dışında yaşlanmayı önleyip, iyi ve zinde görünümün devamlığını sağlıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Ezgi Mumcu, antosiyanin oranı yüksek olan besinlerin faydaları hakkında şunları söylüyor: ŞİFA KIRMIZIDA SAKLI BERRYLER Yaban mersini, böğürtlen, çilek, ahududu, elderberries, kızılcık, bilberries ve diğer mavi, mor veya kırmızı renkli meyveler zengin antosiyanin kaynaklarıdır. KİRAZGİLLER Ekşi tatta olan kirazgiller, tatlı olanlarına oranla daha yüksek antosiyanin seviyesine sahiptir. Çilek, kiraz gibi meyveler ne kadar koyu olursa konsantrasyonları o kadar yüksek olur. MOR ÜZÜM Mor üzümler, önemli bir antosiyanin kaynağıdır. Aynı zamanda ürik asit kristallerinin çözülmesine yardımcı olur. Bu da gut ve romatizmal artrit semptomlarını azaltabilir. MOR KUŞKONMAZ Kuşkonmaz lezzetli olmasının yanı sıra besin içeriği bakımından da oldukça zengindir. Antosiyanin bakımından daha zengin olmalarının yanı sıra; mor renkteki kuşkonmaz; yeşil kuşkonmaza oranla daha fazla protein ve daha fazla C vitamini içermektedir. MOR LAHANA Araştırmalar mor lahanada 36 farklı antosiyanin türü olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ancak kişinin vücudu bu antosiyaninlerin sadece yüzde 80'inden faydalanabilmektedir. HER DERDE DEVA! KALP VE DAMAR DOSTU Antosiyanin oranı yüksek besinler, kan basıncını düşürüyor, damar sertliğini önleyerek kalp hastalıklarını azalıyor. 18 yaş ve üzeri kadınların, bu bakımdan zengin 3 gıdayı haftada 3 veya daha fazla tüketmeleri, orta yaş kalp krizi geçirme riskini önemli ölçüde azalttığı biliniyor. KOLESTEROL DÜŞMANI Bu gıdaların diyet programına eklenmesi HDL kolesterolü (iyi kolesterol )% 13.7 oranında artırıyor, LDL kolestrolü(kötü kolesterol) % 13.6 düşürüyor. OBEZİTE İLE MÜCADELE Antosiyanin, obeziteyle mücadele eden besinlerin başında geliyor. Bu gıdalardan oluşan bir diyetle beslenen kişiler, daha rahat kilo kontrolü sağlayabiliyor. KANSERE VEDA! Çilek, yaban mersini, kiraz gibi besinler tümör büyümesinin engellemesine yardımcı oluyor. Ayrıca çilek ve benzer gıdaların tüketilmesi meme, prostat, kolon ve oral kanser gelişimini engelliyor. Ayrıca bu gıdaların düzenli tüketilmesi, bazı kanser hücrelerinin yayılmasını önlüyor. GÖZLERE ŞİFA Antosiyanin bakımından zengin besinler, göz sağlığı için de şifa deposu olduğu biliniyor. Bilberry antosiyaninler ile beslenen kişiler birkaç saat sonra görme alanında önemli ilerlemeler kaydedebiliyor. UNUTKANLIĞI UNUT Antosiyaninler, beyin fonksiyonu ve hafızadaki bozulmaları yavaşlatıyor. 70 yaş üzerindeki kadınların çilek ve yaban mersini gibi gıdalarla beslenmesi, beyin dejenerasyonunu 2,5 yıl azaltıyor. Kaynak: Takvim