Kış aylarında vücut ısısındaki ani değişimler kalbin işleyişini bozuyor. Uzmanlar uyarıyor: Tek kalın kıyafet yerine kat kat giyinin... Türkiye sert bir kış geçiriyor. Kimi bölgelerde hava sıcaklığı eksi 20 derecelere kadar düşebiliyor. Kış aylarında vücut ısısındaki ani değişimler kalbin işleyişini bozuyor. Kalp krizi, tansiyon ve felci tetikleyen soğuk havalarda özellikle kalp hastaları ve yaşlıların dikkatli olması gerekiyor. Soğuk hava, vücuttaki damarları kasması sonucu kan basıncını ve kalp hızını artırarak kalbin iş yükünü ve oksijen tüketimini fazlalaştırıyor. Aynı zamanda kış aylarında hormonal değişikliklerle birlikte kan akışı azalıyor ve pıhtılaşma meydana geliyor. Tüm bu nedenler kalp krizi, felç (inme), kalp yetersizliği ve ritim bozuklukları riskini artırıyor. AŞI ÇOK ÖNEMLİ Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yüksel Doğan şu uyarılarda bulundu: Tüm dünyada ölümlerin en sık nedenini kalp ve damar hastalıkları oluşturuyor. Mevsimsel değişikliklerde kalp daha fazla etkileniyor. Özellikle soğuk havalarda kalp krizinin görülme oranı artıyor. Kış aylarında aşırı ısı değişikliği, hava kirliliği, enfeksiyonlar, fiziki aktivitelerde ve yemek alışkanlıklarındaki değişiklikler kalp hastalıklarının artmasına neden oluyor. Özellikle yaşlılar veya riskli hastalar aşı olarak enfeksiyonları daha hafif atlatabilirler. Ağır egzersiz ile kalbi yormamalı, hava kirliliğinin olmadığı, rüzgarsız havalarda veya kapalı ortamda yürüyüşler yapılmalı. Uzun sure hareketsiz oturma periyotlarından kaçınılmalı. Özellikle aşırı ısı kaybını engellemek için şapka veya bere kullanılmalı. Tek kalın kıyafet yerine ince birkaç kıyafet giyerek vücut ısısı korunmaya çalışılmalıdır. Soğuk havaların hakim olduğu kış aylarında D vitamini takviyesinin alınması, yağlı yiyeceklerden uzak durulması ve C vitamini tüketimi önemlidir. BALIK TÜKETİN Özellikle morina balığı D vitamini eksikliği tedavisinde kullanılmaktadır. Ülkemizde balık yağı olarak bilinen bu yağda yüksek oranlarda A ve D vitamini bulunur. 100 gram morina yağı günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık 16 katını karşılar. Çeşitli balıklar vitamin bakımından zengindir ancak yağlı derin deniz balıkları daha çok D vitamini içerir. D vitamini için en çok ton, somon ve uskumru gibi balıklar önerilmektedir. Öte yandan yumurta, süt, peynir ve patates de tüketilebilir. TANSİYONU DA TETİKLİYOR! Kış aylarında günlerin kısalması ve güneşe daha az maruz kalmamız nedeniyle vücutta D vitamini azalır. Bu durum da hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp damar hastalıklarını tetikleyerek vücut bağışıklık sistemini zayıflatır. Enfeksiyon riskini de artırır. Kaynak: Takvim Tüm bu mevsimsel önlemlerle beraber, ilaç tedavisinin devamı ve düzenle doktor kontrolü ile kalp ve damar hastalığı riskini en aza indirebilirsiniz.