Kömürle doğrudan pişen eti ağzınıza sürmeyin' diyen Prof. Dr. Demirtürk, lifli gıdaları tavsiye ediyor.
Şehir hayatı, hareketsizlik, dengesiz beslenme ve obezite kolon kanserini, bir diğer adıyla kalın bağırsak kanserini tetikliyor.
İltihabi bağırsak hastalığı geçiren, bağırsağında kanser öncüsü polip bulunan, ailesinde kolon kanseri geçmişi olan ve kendisinde daha önce tespit edilmiş başka kanserler bulunan kişiler önemli risk grubunda olduğu için kontrollerini mutlaka yaptırması gerekiyor.
Ancak makat bölgesine yakın veya bağırsağın sol tarafına yerleşen kanserlerin belirtilerine daha erken rastlanır.
Greyfurt, kivi, çilek, sivri biber, kuşburnu, yeşil çay, brokoli, karnabahar, lahana, domates, sarımsak, keten tohumu, üzüm, bal kabağı, yaban mersini, çilek, böğürtlen ve ahududu kolon kanseri başta olmak üzere birçok kansere karşı koruyucu etki gösteriyor.
Kişinin birinci derece akrabasında yani anne baba ve kardeşlerinde kolon kanseri varsa ve bu akrabaya kanser tanısı konulduğunda 65 yaşından genç ise 40 yaşından itibaren her 4 yılda bir, akrabanın yaşı kanser konulduğunda 65'in üzerinde ise 50 yaşından itibaren her 5 yılda bir kolonoskopi yaptırmalıdır.
Birinci derece akrabasında kolon kanseri olmayan ve şüpheli şikayetleri de bulunmayan sağlıklı bireylerde 50 yaşından itibaren 10 yılda bir kolonoskopi, ara dönemlerde dışkıda gizli kan testi taraması yaptırmalıdır.