Prof. Dr. Türker Şahiner, Alzheimer hastalığını tetikleyen risk faktörlerinden birinin de erken yaşta sakin yaşama geçmek olduğunu söyledi
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, Alzheimer hastalığını tetikleyen risk faktörlerinden birinin de erken yaşta sakin yaşama geçmek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Türker Şahiner, "Bu hastalığın risk faktörlerinden biri de yüksek tansiyon ve diyabet. Bu hastalık grubundakilerin mutlaka düzenli takiplerinin yapılması gerekiyor. Bir diğer tehlike ise erken dönemde çok sakin yaşama geçmek. Yoğun bir hayattan tamamen sakin bir hayata geçiş bu hastalığı tetikliyor. Üçüncüsü ise depresyon. Depresyona karşı gerekli önlemleri almak gerekiyor. Kişinin mümkün olduğunca depresyon belirtilerini erken tanıması gerekiyor. Ardından bununla baş edebilecek gerek medikal, gerek tıbbi gerekse sosyal tedbirlerin kişiye aktarılması gerekiyor" diye konuştu.
GÖRÜLME SIKLIĞI 85 YAŞ CİVARINDA YÜZDE 50'YE VARIYOR
Alzheimer'ın yaygınlaşmasındaki temel sebebin ortalama insan ömrünün uzaması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şahiner, şunları söyledi: "Birinci sebep ortalama insan ömrünün artıyor olması. Dolayısıyla ileri yaşlara ulaştıkça Alzheimer´a daha çok rastlıyoruz. Ama tek sebep bu değil. Artık günümüz dünyasında özellikle sosyal medyanın çok gelişmesi, akıllı telefonlar, bilgisayar ortamı, internet sayesinde o kadar büyük bir bilgi bombardımanı içinde kalıyoruz ki; beyin günlük unutkanlıklarla savunma mekanizması geliştiriyor. Fakat unutkanlıklardan daha önemlisi arka planda yarattığı stres.
Herhalde beyin için en büyük tehlike bu. Bunlardan uzak duralım diye düşünmek çok doğru bir yaklaşım değil ancak günümüz iletişim ortamlarında aldığımız her bilgiyle çok büyük strese giriyorsak buna bir tedbir alma zamanı gelmiş demektir. Alzheimer´ın bütün dünyada görülme sıklığı 65 yaş civarında yüzde 10'lardayken 85 yaş civarında yüzde 50'ye kadar varıyor. Yani neredeyse her iki kişiden birinde görülen bir hastalık. Ortalama insan ömrü arttıkça da gündemde kalmaya devam ediyor."
DEPRESYONA DİKKAT!
Alzheimer'ın ilk belirtisinin unutkanlık değil depresyon olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şahiner, "Hastalar unutkanlıklarını bile fark etmeden uzun süre depresif dönemler yaşıyorlar. Daha sonra günlük unutkanlıklar ön plana geçiyor ki çoğu zaman ailelerin fark etmesiyle ortaya çıkıyor. Daha sonra ise kişi kendisi ile ilgili gerçekliklerin farkında olmuyor, en zor dönem bu süreç olarak tanımlanıyor" diye konuştu.