Sağlıklı hayatın sırrı doğal gıdalarda saklı. Her gıdanın ayrı bir hastalığa iyi geldiğini söyleyen diyetisyen Emre Uzun, bu cankurtaran gıdaları tek tek anlattı. Doğal gıdalarda şifa arayanlar dikkat! Onlarca hastalığın önlenmesi ve giderilmesine yardımcı olan besinlerin gücüne dikkat çeken diyetisyen Emre Uzun, 'Her bitkiyi her kişiye öneremezsiniz, çünkü bazı bitkiler vardır ki yarardan çok zarar verebilir' uyarısında bulundu. Emre Uzun, yaygın olarak görülen hayati hastalıkları ve ilaç gibi etki eden besinleri şöyle sıraladı... KANSER Brokoli: Kansere neden olan hücrelere etki ederek ortadan kalkmasında etkilidir. İdrar yolları, kalın bağırsak ve meme kanserine karşı koruyucudur. Çörek otu: Akciğer, baş boyun, kalınbağırsak, karaciğer, karın zarı, lösemi, lenfoma, meme, pankreas, prostat ve yumuşak doku kanserlerine faydalıdır. Günde 1 tatlı kaşığı tüketilebilir. Gebelere yasaktır. Nar: Bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kolesterolü ve kan şekerini dengeleyici, kanser hücrelerinin gelişmesini engelleyici özelliğe sahiptir. Özellikte prostat kanserinde etkilidir. Yapılan çalışmalarda kanser hücrelerinin çoğalma hızını yavaşlattığı görülmüştür. ALZHEİMER Tarçın: Kokusunun hafızayı kuvvetlendirici etkisi vardır. Çay şeklinde içilecekse günde 1 fincan, toz halinde kullanılacaksa yarım çay kaşığı tüketmelidir. Günlük olarak bu miktardan fazla tüketilirse kabızlığa, kan şekerinin düşmesine neden olabilir. Zerdeçal: Hastalığın ilerlemesini önlediği gibi hastalığın önlenmesinde de rol oynar. Yemeklere veya süte katılarak tüketilebilir. Kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Badem: Zengin E vitamini içeriği ile günlük 5-6 adet tüketilirse hastalığın ilerlemesine etki yapar. Günlük tüketimi bir avucu geçmemelidir. Fazla tüketimi bazı ilaçlarla etkileşime girerek alerjiye ve kabızlığa yol açabilir. KALP-DAMAR HASTALIKLARI Soğan: Damar sertliğine yol açan kotu kolesterolü düşürür, iyisini yükseltir. Doğal antibiyotiktir. Şeker hastaları ve gebeler doktor kontrolünde tüketmelidir. Keten tohumu: Antioksidan özelliktedir ve kolesterolü dengeler. Kan şekerini de dengeleyerek kalp-damar sağlığını korur. Düzenle tüketimi kotu kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü yükseltir. Salataya veya yoğurda 1 yemek kaşığı katılarak tüketilebilir. Aspir: Antibakteriyel ve antioksidan özelliğe sahiptir. Kanı düzenler, pıhtılaşmasını sağlar. Pıhtılaşma problemi yaşayan, kan sulandırıcı ilaç alan bireylerin kullanması önerilmez. 1 gram aspir çiçeği bir bardak kaynar suda demlenerek tüketilebilir. BAĞIŞIKLIK ZAYIFLIĞI Sarımsak: Doğal bir antibiyotiktir. Kalp ve bağışıklık sistemini güçlendirir, bağışıklık sistemi hücrelerini artırır. Günlük 2 diş sarımsak kullanımı yeterlidir. Tansiyon hastaları kontrollü tüketmelidir. Zencefil: İltihaba, kan pıhtılaşmasına, kolesterole ve kalp hastalıklarına olumlu etkide bulunur. Günlük 4 gramdan fazla kullanılmamalıdır. Fazlası mide ekşimelerine yol acar. Kivi: Yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklık güçlendirici bir meyvedir. 1 adet kivi günlük C vitamini ihtiyacının karşılanmasında fayda sağlar. Önerilen miktardan fazla tüketmek, cilt sorunlarına, ishale ve bulantıya sebep olabilir. Kaynak: Takvim