Kalp-damar ve akciğer hastalıklarına neden olan, kanser illetine davetiye çıkaran sigara; yavaş yavaş öldürüyor. Tiryakileri uyaran uzmanlar, sigara hasarından organları kurtaracak besinlere dikkat çekiyor. Kötü alışkanlıklar hayatı bitiriyor. Tütün ürünleri ve alkolden uzak durulmasını isteyen uzmanlar, 'Canını seven, uzun yaşamak isteyen zararlı alışkanlıklardan kaçar' diyor. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı da, tek başına veya birlikte kullanıldığında alkol ve sigaranın ciddi hastalıklara yol açtığını belirtiyor. 'Alkol ve tütün ağız-boğaz kanseri yapar. Karaciğer kanseri ortaya çıkar. Kalp krizi, felç, damar sertleşmesi veya daralması gibi hastalıklara yakalanmak kaçınılmaz olur' diyen Şebnem Kandıralı, sigara hasarından akciğerleri ve vücudu kurtaracak besinleri ise şöyle sıralıyor... BESLENME ÖNEMLİ FLAVONOİDLER Kanser hücrelerinin büyümesini durdurmada etkili ve tütün tarafından yapılan DNA hasarı ile mücadele ederek akciğer kanserine karşı koruyan bitki pigmentleridir. Sigara içen veya içip de bırakanların akciğerlerini korumaya yardımcıdır. Yeşil çay, siyah çay, çilek, böğürtlen, pırasa, brokoli, kapari, tere, dereotu, brüksel lahanası, elma, kuş üzümü, fasulye ve soğanda bulunur. A VİTAMİNİ Sigara A vitamini eksikliğine yol açar. A vitamini en çok sarı turuncu sebze (havuç, kış kabağı) ve meyveler (kırmızı/ sarı portakal, kayısı, şeftali) ile koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. A vitamini karaciğer, balık yağı, süt, tereyağ, yumurta gibi besinlerde de vardır. E VİTAMİNİ Damarları koruyan güçlü bir antioksidandır. Bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, tahıl taneleri, soya, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagillerde bu vitamin bulunur. C VİTAMİNİ Sigara içenlerin vücutlarındaki normal düzeyleri koruyabilmek için günlük C vitamini ihtiyaçlarını 2-3 katına çıkartmaları gerekir. C VİTAMİNİ KAYNAKLARI Limon, portakal gibi turunçgiller, çilek, böğürtlen, kuşburnu, domates, lahana, yeşilbiber, asma yaprağı, ıspanak. B KOMPLEKS GRUBU VİTAMİNLER Niasin, pantotenik asit, riboflavin, tiamin, folik asit ve biotin antioksidanlardan zengindir ve hücreleri korur. Genel olarak B kompleks grubu vitamin kaynakları: Karaciğer ve diğer organ etleri, et, süt, baklagiller, tahıllar, ceviz, fındık, yumurta, peynir, balık, yeşil yapraklı sebzeler, maya. HASARI AZALTMAK İÇİN YAPILACAKLAR Vücudu ve karaciğeri alkol hasarından kurtarmanın yollarını Şebnem Kandıralı şöyle anlattı: 'Yediğiniz yiyecekleri yakmak ve enerji kullanımına harcamak için vücut B grubu vitaminlerine ihtiyaç duyar. Balık, tavuk, hindi, et, yumurta, süt ürünleri, fasulye, bezelye, yeşil yapraklı sebzeler B vitaminlerini içerir. Ayrıca günlük tuz alımını düşürmek şarttır. Bu sayede sıvıların bacaklar, karın ve karaciğerde birikmesi önlenmiş olacaktır. Vücut depolarını telafi etmek için ekstra besin alımı gerekir. Sık atıştırmalar ile küçük öğünlerin alınması yararlı olabilir. Basit karbonhidrat alımını meyve yemeyi arttırarak, kompleks karbonhidrat alımını da tam tahıllı ekmek, patates, mısır, bezelye, mercimek, fasulye, ve fındıkgiller gibi besinleri yiyerek arttırın.' Kayna: Takvim