Berat Albayrak'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde oluşturulan strateji ve atılan adımlar, Türkiye'yi doğalgazda merkez ülke olma hedefine bir adım daha yaklaştırdı. Türkiye; Macaristan, Bulgaristan ve Romanya'dan sonra bir başka ülkeyle daha anlaşma yaptı. Türkiye, Moldova'ya günlük 2 milyon metreküpe kadar doğalgaz ihracatı yapacak.
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'den (BOTAŞ) yapılan açıklamada, Enerji Yüzyılı vizyonu ile yeni ihracat anlaşmaları için birçok ülke ve şirketle görüşmelerin sürdüğü bildirildi.
BOTAŞ'ın birbiri ardına gerçekleştirdiği ihracat anlaşmalarıyla Avrupa'nın enerji arz güvenliğinin teminatı olmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"BOTAŞ, gerçekleştirdiği altyapı yatırımları, gelişmiş iletim sistemi, coğrafi konumu ve bu güçlü altyapısının sağladığı avantajları değerlendirerek yeni ihracat anlaşmaları yapmaya devam ediyor. BOTAŞ, ülkemizi doğal gaz ticaret merkezi konumuna ulaştırma hedefi kapsamında, 'Türkiye'nin ve Avrupa'nın Enerjisi' unvanıyla doğal gaz ihracatı gerçekleştirdiği ülkeler listesine yeni bir Avrupa ülkesini daha ekledi. Bu kapsamda BOTAŞ, bölgede ve özellikle Moldova enerji piyasasında aktif rol oynayan East Gas Energy Trading şirketi ile doğal gaz ihracatı anlaşmasına imza attı."
Açıklamada, bugün gerçekleştirilen törenle BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burhan Özcan ile East Gas Energy Trading şirketi Genel Müdürü Nicolai Gaborak'ın anlaşmaya imza attıklarına işaret edilerek, "Boru hattı vasıtasıyla bugüne kadar Yunanistan, Bulgaristan, Macaristan ve Romanya'ya doğal gaz ihracatına dair kritik anlaşmalar gerçekleştiren BOTAŞ, 1 Ekim tarihinde başlamak üzere anlaşma kapsamında Moldova'ya günlük 2 milyon metreküp doğal gaz aktaracak." ifadesine yer verildi.
İSRAİL GAZININ TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA'YA İLETİMİ KONUSUNDA MESAFE KATEDİLDİ
Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın ilk kez dile getirdiği İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletimi ile ilgili de mesafe katedildi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, gazeteciler ile gerçekleştirdiği sohbette BM zirvesinde konuşulanları anlattı. Erdoğan, İsrail gazının Avrupa'ya iletimi konusunda en akılcı rotanın Türkiye olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Bunu son görüşmemizde de ele aldık, çalışmalara başladık. Diğer taraftan sondaj çalışmaları noktasında da işbirliği fırsatları bulunuyor. Bununla ilgili teknik çalışmaların yapılması talimatlarını ilgili arkadaşlarımıza verdik. En kısa sürede gerek Türkiye'de gerek İsrail'de yapacağımız görüşmelerde rota, takvim ve sondaj alanları gibi ayrıntıları da netleştiririz." dedi.
İSRAİL GAZININ AVRUPA'YA ULAŞMASI AVRUPA İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Rusya-Ukrayna savaşında, Ukrayna'yı açıktan destekleyen Avrupa'ya Rusya'nın yanıtı doğal gaz üzerinden olmuştu. Yaptırımlar uygulayan Avrupa ülkelerine, Rusya doğal gaz iletimini durdurmuştu. Avrupa, bu eksende yeni enerji ulaşımı için çare aramaya başladı. İsrail gazının Avrupa'ya iletimi bu konuda bulunan en akılcı ve ilk çare olarak öne çıktı. İsrail gazının sorunsuz ve hızlı aktarılması için en hızlı rota üzerinde ise Türkiye bulunuyor.
TÜRKİYE'Yİ HAT DIŞINDA BIRAKMA HEVESİNE BERAT ALBAYRAK REST ÇEKMİŞTİ
İsrail doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya iletimi konusunda şimdi çizilen olumlu imaj, Rusya-Ukrayna savaşının etkisinden kaynaklanıyor. İsrail gazının, Türkiye'yi hat dışında bırakarak Yunanistan ile Avrupa'ya iletimi üzerinde uzun süre çalışıldı. Bu konuya dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak rest çekmişti. Albayrak, 'Burası Çok Önemli' kitabında o gün geçen diyalogları anlatıyor.
Albayrak, Avrupa'nın Türkiye'siz doğal gaz iletimi hevesine, "Avrupa'nın ve bölgenin enerji arz güvenliği Türkiye'den başlar. Türkiye, bölgedeki siyasi istikrarın da temel unsurudur. Dolayısıyla, diğer her konuda olduğu gibi enerji konusunda da ülkemizi dışarıda tutmaya çalışan, ülkemize yan roller biçen hiçbir denklem ve paradigma hem siyasi açıdan hem de ticari açıdan uzun vadede hayatta kalma şansına sahip değildir." ifadeleri ile set çekmişti.