Türkiye, Milli Teknoloji Hamlesi atılımlarıyla İHA ve SİHA teknolojisinde dünyanın önde gelen 3 ülkesinden biri olurken, kendi savaş gemisini yapan dünyadaki 10 ülkeden de biri oldu. Bu başarıya savunma sanayi alanında elde ettiği tecrübelerle ulaşan Türkiye, sadece 2 ayda savunma sanayi alanında 49 dev adım attı.
SON 2 AYDA 49 CAYDIRICI HAMLE...
Türkiye, savunma sanayi alanında geliştirdiği rekabetçi ürünlerle dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olma yolunda ilerliyor. Bu doğrultuda, 2024 yılı hedeflerini tek tek yerine getiriyor. Sadece Nisan-Mayıs ayı süresince savunma sanayisinde 49 dev adım atan Türk AR-GE ordusu, TSK'nın gücüne güç katıyor. Peki Türk savunma sanayisinde son 2 ayda neler yaşandı? Sizler için derledik.
TÜRK SAVUNMA SANAYİSİNDE NELER YAŞANDI?
MAYIS
• Yerli ve milli platformlar ile sistemlerin yer aldığı EFES 2024 Tatbikatı 45 ülkeden, 1.500'den fazla yabancı katılımı ve 11.000 askeri personelin katılımı ile başarıyla tamamlandı.
• ASFAT tarafından inşa edilen PN MİLGEM Korvetlerinin ilki olan PNS Babür artık açık denizlerde görevini sürdürecek.
• FNSS, Türkiye'de 2023 yılında Patent İş Birliği Anlaşması (PCT) kapsamında en fazla başvurusu yayınlanan firmalar sıralamasında ilk 10'a girdi.
• Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda muhtelif miktarda T-70 Genel Maksat Helikopteri'nin muayene ve kabul faaliyeti tamamlandı.
• ASELSAN, MİLGEM Savaş Sistemleri Sözleşmesi kapsamında TAIS Ortak Girişimi ve STM İş Ortaklığı ile sözleşme değişikliği imzalayarak MİLGEM 9-12 gemileri için savaş sistemleri ve faydalı yükleri sözleşmeye dahil etti.
• REPKON, ABD'de kurduğu üretim hattında yeni otomasyon ve ileri üretim teknikleriyle 60 ila 155 milimetrelik topçu mermisi üretecek.
• HAVELSAN, THY ile yürütmekte olduğu sözleşme kapsamında 5. Airbus A320 Simülatörü'nün teslimatını gerçekleştirdi.
• Muhtelif miktarda Mini Akıllı Mühimmat (MAM-L), Orta Menzilli Tanksavar (OMTAS) Silah Sistemi, Kaska Entegre Görüntüleme Sistemi (AVCI) ile Çok Bantlı Sayısal Müşterek Telsiz'in (ÇBSMT) muayene ve kabul faaliyetleri tamamlandı.
• BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 PT-2 Keşan İntikal Uçuşu ve Bayraktar TB3 PT-1 41. ve 42. test uçuşları ile toplamda 382 saatlik uçuş süresine ulaşıldı.
• Sistem Tanımlama ve Performans Testleri'ni tamamlayan Bayraktar TB3, Bayraktar AKINCI'nın kol uçuşunda Çorlu Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nden Keşan'a ulaştı.
• TUSAŞ tarafından üretilen Filipin Hava Kuvvetleri için üretilmiş olan 2 adet T-129 Atak Helikopteri, 17 Mayıs 2024 tarihinde Atienza Havva Üssü'nde düzenlenen törenle Filipin Hava Kuvvetleri'ne teslim edildi.
• BAYKAR tarafından üretilen Bayraktar Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter enkaz bölgesini başarıyla tespit edip, Türkiye'deki görevine döndü.
• BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 PT-1, Yüksek İrtifa Sistem Tanımlama Sertifikasyon ve Performans Testi kapsamında 38, 39 ve 40. Test uçuşları başarıyla gerçekleştirerek toplamda 357 saat uçuş süresine ulaştı.
• ROKETSAN tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçildi ve denizaltılarımıza teslimatına başlandı.