Turkuvaz Medya Grubu'nun ana sponsorluğunda düzenlenen ve Avrupa'nın en büyük gastronomi turizm etkinliği olan GastroShow'a katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy konuşmasında gastronomi ile turizm arasında son yıllarda giderek güçlenen bağa dikkat çekerek, "Gastronomi dünyasının temsilcileri, turizm pazarının gerçek aktarımları arasında yer almakta, turizmin gelişmesine büyük katkılar sağlamaktadır" dedi.
GASTROSHOW 2024 GERÇEKLEŞTİ
Turkuvaz Medya sponsorluğunda düzenlenen GastroShow 2024 Zirvesi'ne katılan Bakan Ersoy, son yıllarda turizm trendlerinde yaşanan büyük değişimleri yakından takip ettiklerini belirterek, "Dünyadaki yeni turizm perspektifini en iyi analiz eden ve bu yeni anlayışa uygun bir altyapı geliştirmeye çalışan ülkelerden biri de Türkiye'dir" dedi.
Bakan Ersoy, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde geliştirilen yeni turizm vizyonuna ilişkin, "Turizmi bir bütün olarak değerlendiriyor, sahip olduğumuz potansiyeli en doğru ve etkili şekilde kullanmak adına gereken adımları atıyoruz" ifadelerini kullandı.
Bakan Ersoy: "Turizm hareketlerinde gastronomi yükselişe geçiyor" | Video
"DÜNYA TURİZM SIRALAMASINDA İLK 5'E GİRDİK"
Yaptıkları çalışmalar neticesinde Türkiye'nin dünya turizminde ilk 5'te yer almaya başladığını bildiren Ersoy, dünya turizminin en güçlü ülkelerinin önüne geçmenin kolay olmadığını, Türkiye'yi bu alanda süper lige çıkarmak ve orada kalıcı hale getirmek çin yürüttükleri çalışmaları hız kesmeden sürdüreceklerini belirtti.
"TURİZM HAREKETLERİNDE GASTRONOMİ YÜKSELİŞE GEÇTİ"
Bu süreçte üzerinde en çok durdukları başlıklardan birinin gastronomi olduğunu söyleyen Ersoy, turizm ile gastronomi arasındaki bağın son yıllarda daha da güçlendiğini belirterek, "Gastronomi pazarının temsilcileri turizm pazarının gerçek aktörleri arasında yer almakta. Turizmin gelişmesine büyük katkılar sağlamaktadır." dedi.
Gastronomi alanında 6 yılda tamamlanacak çalışmaları iki yılda tamamlayarak Michelin Rehberi'nde yer alındığını belirten Ersoy, "Mutfak zenginliğimiz ve yaratıcı bağımsız üretkenliğimiz uluslararası kuruluşlar tarafından tescillenmesiyle gastronomi turizminde ortaya koymuş olduğumuz iddiayı daha da ileri bir boyuta taşımış olduk" dedi.
Ersoy, yaptıkları çalışmalar ve tanıtım faaliyetleri ile İstanbul, İzmir ve Bodrum gibi destinasyonların birer GastroCity olarak öne çıktığını bildirdi.
Türkiye'de turizm gelirlerinin yüzde 12 artarak yaklaşık 56 milyar dolar olduğunu anımsatan Bakan Ersoy, yeme-içme harcamalarının toplam gelir içerisindeki payının yüzde 19 oranında arttığına dikkat çekti.
"TÜRK MUTFAĞI SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR MUTFAKTIR"
"Ülkemizin mutfak kültürü gastronomi açısından bize büyük avantaj sağlamakta" diyen Ersoy, Türk mutfağının hem ekolojik hem de kültürel bağlamda sürdürülebilir olduğunu ifade etti.
Bakan Ersoy, kırsaldan saraya uzanan Türk mutfağında hiç bir şeyin gereksiz yere kullanılmadığını belirterek, "Mutfağımızdaki farklılığın ve zenginliğin dünyaya doğru şekilde aktarılması adına 10 yıldan beri New York'tan Dubai'ye Türkiye'nin gastronomi zenginliğini tanıtan GastroShow'un gerçekleşmesini sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.
GastroShow'un gastronominin 10. sanat olarak kabul edilmesi için önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini söyleyen Ersoy, "Turkuvaz Medya Grubu himayesinde UNESCO nezdinde yürütülen bu çalışmalar nedeniyle sizleri tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle etkinliğin Türk turizminin dünyaya tanıtılması konusunda hayırlı olmasını diliyor, desteklerini esirgemeyen Turkuvaz Medya yöneticilerine, emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum" dedi.
"GASTRONOMİ, TURİZMİN GELİŞTİRİLMESİ AÇISINDAN DA ÖNEM TAŞIYOR"
Turkuvaz Medya Yazılı Basın Reklam Genel Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi Ceyda Uzman da Türkiye'nin zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu belirterek, "Bu zengin mutfak kültürü sadece yemekle değil aynı zamanda kültürel zenginlik açısından da son derece özel bir yere sahip." ifadelerini kullandı.
Etkinlik kapsamında mutfak kültürünün dünyaya katkılarının konuşulacağına işaret eden Uzman, "Gastronomi aynı zamanda doğal kaynakların verimli kullanımı ve turizmin geliştirilmesi açısından da büyük önem taşıyor." diye konuştu.
Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe ise Anadolu'nun yemek ve lezzet kültürüne dikkati çekerek, "Buraya gelen her davetli bizim için çok kıymetli. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Turkuvaz Medya desteğiyle yapılan bu organizasyonun çok kıymetli olduğuna inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Programa dünyanın çeşitli yerlerinden katılan misafirlerin Türkiye'nin gastronomi turizmine büyük katkıda bulunduğunu ifade eden Boztepe, "Burada dikkat edilmesi gereken temel konu misafirlerimizin çoğunun Anadolu ile bağlantılı olması. Burası sadece fine dining şeflerinin olduğu bir yer değil aynı zamanda global olarak da kültürümüzü yaydığımız bir konumda bulunuyor." dedi.
Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin'ın yönettiği açılış paneline katılan Azerbaycan Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu Başkanı Tahir Amiraslanov, Rusya Restoranlar ve Otelciler Federasyonu Başkanı İgor Bukharov ve Dünya Gastronomi Derneği Başkanı Erik Wolf, dünyadaki gastronomi turizmini ele aldı.