Türkiye'nin Milli Uzay Programı kapsamında başlattığı Ay Araştırma Programı ile geliştirilen ilk uzay aracında bütün süreçlerin 2026'da tamamlanması ve aracın uzaya fırlatılması hedefleniyor.
DÜNYA'DAN 400 BİN KİLOMETRE UZAKTA GÖREV YAPACAK
Türkiye'nin ilk uzay aracı için tarih verildi. 'Derin Uzay' araştırmalarına kapı aralayacak olan Ay Araştırma Programı için çalışmalar hız kesmeden sürüyor. AYAP-1 ve AYAP-2 şeklinde iki aşamadan oluşturulan projede bir uzay aracı hazırlanıyor. Türkiye'nin ilk Ay görevinde hizmet edecek olan uzay aracı, Dünya'dan 400 bin kilometre uzakta görev yapacak şekilde yüksek teknoloji ile donatılıyor.
TÜRKİYE AY'DA MEVCUDİYET GÖSTEREN SAYILI ÜLKELERDEN BİRİ OLACAK
TÜBİTAK'tan edinilen bilgiye göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Kurum çalışmaları ile ülkedeki kuruluşların katkılarıyla hazırlanan Milli Uzay Programı kapsamında Türkiye'nin 10 yıllık plan ve hedefleri belirlendi.
Açıklanan 10 programdan ilkini oluşturan Ay Araştırma Programı ile ülkenin Ay'da mevcudiyet gösteren sayılı ülkelerden biri olması amaçlandı.
AY ARAŞTIRMA PROGRAMI İKİ AŞAMADAN OLUŞUYOR
Ay Araştırma Programı'nın ilk aşaması olan AYAP-1 kapsamında Ay'ın yörüngeden keşfi ve Ay yüzeyi ile ilk temasın gerçekleştirilmesi, ikinci aşamada ise AYAP-2 Projesi ile yumuşak iniş yöntemiyle yüzeye bir gezici keşif aracının (rover) indirilmesi hedeflendi.
PROJE MİLLİ İMKANLARLA GELİŞTİRİLECEK
Ay Araştırma Programı'nın AYAP-1 Projesi kapsamında Dünya'dan Ay yörüngesine ulaşarak buradan veri toplayan ve sonrasında Ay yüzeyiyle teması sağlayacak bir uzay aracı geliştirilerek görev operasyonları yürütülecek. Bunun yanında milli imkanlarla geliştirilecek teknolojiler, ürünler, yazılımlar ve ekipmanların başarılı olmasıyla ülkenin sistem geliştirme ve zorlu görev operasyonlarını gerçekleştirebilme kabiliyetine yönelik uluslararası itibarı artırılacak.