3- İsrail ve özellikle de Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin Suriye'ye yansıması nasıl olur?
Kısa ve orta vadede Suriye'de bir çözüm görünmüyor maalesef. Suriye'de herhangi bir çözüm ABD, Rusya, Türkiye ve İran'ın ortak bir çözüme ikna olmasıyla olur. ABD başta tek başına hareket ederek Suriye'de çözüm üretebilirdi. Fakat Rusya girdikten sonra artık onu hesap dışı tutamaz. Rusya ise Suriye savaşını tek başına dönüştüremez ve dikkat edilecek olursa Halep'te kilitlenme yaşandı. Diğer taraftan hem Rusya hem de ABD Suriye'ye sınırı olan Türkiye'yi hesap dışı bırakamıyor.
Türkiye'ye rağmen bir çözüm de mümkün görünmüyor. İran ise sahada gerçekten çarpışan bir aktör olarak etkinliğe sahip. O da kolay kolay devre dışı bırakılamaz. İran ve Türkiye'nin devre dışı kalmasının tek yolu Rusya ve ABD'nin anlaşmasıdır.
Bu ise uzak bir ihtimaldir.
ABD, Rusya'nın Halep'ten öteye geçmesine müsaade etmek istemeyecektir.
Fakat Türkiye ve Rusya sorunlu oldukça ABD, Türkiye'nin önceliklerini göz ardı edebiliyor.
Rusya ile yapılan anlaşma artık ABD'nin elinden bu enstrümanı almak anlamına gelir. Yani Rusya ile Türkiye çok sıcak ve devamlı ilişki geliştirmese bile, ABD'nin kendi pozisyonunu yeniden değerlendirmesini sağlayabilir. Dahası Rusya ile Kuzey Suriye üzerine varılabilecek bir anlaşma Türkiye'nin her türlü terörle mücadelesinde hayati bir rol oynayacaktır. Türkiye'nin Rusya'ya Halep'i teklif etmesi bile ABD'nin PYD'ye olan desteğini kesmesi sonucunu doğuracaktır.
İlaveten İsrail ile varılan anlaşma bölgesel denklemler açısından Türkiye'nin alternatiflerini artırabileceği gibi istihbarat işbirliği sağlanabilmesi durumunda terörle mücadelesinde de katkı sunacaktır.