Eskişehir Sanayi Odası seçimleri yaklaşıyor.
Başkan adayları plan ve projelerini oda üyeleri ve kamuoyu ile paylaşma yarışı içindeler. Sanayi Odası Başkan adayı sanayici Celalettin Kesikbaş da yoğun bir tempo içinde çalışmalarını yürütüyor. Organize sanayi bölgesindeki fabrikasında kendisini ziyaret ettik.
Sanayi Odası Başkan adayı olarak yapacaklarını mevcut yönetime olan eleştirileri üzerine söyleştik.
Neden Eskişehir Sanayi Odası Başkan adayısınız?
Aday olmamın iki nedeni var. Birinci neden manevi, ikinci neden sanayici kimliğim.
Eskişehir'de doğdum, büyüdüm, çocukluğumda Eskişehir bir sanayi kenti idi, şimdi burada sanayiciyim ama Eskişehir bir sanayi kenti değil artık.
Eskişehir sanayisinin gelişmesi, üretken bir sanayi olması, geçmişteki günlerini yakalayıp hatta o günleri geçmesi beni manevi açıdan tatmin edecek çok önemli bir neden. Sanayici kimliğim ise Eskişehir'in sanayi kimliğinden uzaklaşmasını kabullenemiyor. Bu iki nedenden dolayı adayım...
Son yıllarda bazı Anadolu kentlerinin sanayi açısından ciddi ataklar yaptıklarını görüyoruz. Çorum, Afyon, Denizli, Kayseri, Bursa haklarında çok konuşulan sanayi kentleri. Eskişehir'in durumu nedir?
Bizi aday yapan Eskişehir'in durumudur.
Eskişehir şu an ülke sanayisi açısından 26. sırada yer alıyor. İnegöl bile bizi geçmiş durumda ki bundan 25-30 sene önce Türkiye'nin sanayi şehirleri arasında Eskişehir ilk akla gelen sanayi şehirlerindendi;
6. sırada idi...
Rakamsal olarak ne durumda. İhracat hacmi nedir?
Resmi verilere göre ihracatımız 2 milyar dolar civarında. Bu ihracat hacminin yüzde 80'ini yaklaşık olarak 350 fabrikanın ilk beşi yapıyor. Onlar da olmasa Eskişehir'de sanayi yok denilebilir. 700 üyemiz var, Edirne'nin üye sayısı 2000 mesela. BEBKA raporlarına da bakabilirsiniz Eskişehir için...
Anlaşılan o ki, Eskişehir artık bir sanayi kenti değil.
Kesinlikle değil, onu sanayi kenti yapmak için bu yola çıktık...
Kaç yıldır durum böyle?
1989'dan itibaren sanayimiz gerileme dönemine girdi. Son 8 yıl ise çöküş dönemi...
Sorunlar nedir? Bir sorun analiz dosyanız var sanıyorum.
Evet. Sahada hazırladığımız, sanayicilerle tespit ettiğimiz 106 sorun var. Bilimsel yaklaşımlarla belirlediğimiz, dosyalaştırdığımız 106 sorun...
ESKİŞEHİR'E 700 SANAYİCİ SON DERECE AZ
Hepsini buraya alamayız ama öncelikli olanları söyleyebilirsiniz.
Eskişehir Sanayi Odası yönetimi kurumsal, şeffaf ve profesyonel değil. İşler ustaçırak; ahbap-çavuş ilişkisi ile yürümekte.
Yönetim sisteme değil, şahsa bağlı. Organize sanayi bölgemizde kalifiye personel sorunu var. Oda'nın bu yönde hiçbir çalışması yok. Güvenlik sorunu var. Koskoca sanayi bölgesini sadece ve sadece 4 polis koruyor.
Giren-çıkan belli değil.
Eskişehir gibi potansiyeli olan bir şehir için 700 sanayici son derece az. Birileri sanayici sayısının artmasını istemiyor, yatırım yapmak isteyenlere her türlü zorluk çıkarılıyor; 'küçük olsun, bizim olsun' felsefesi ile Eskişehir'in sanayisi yönetilmeye çalışılıyor. Ulaşım sorunu var; çalışanların işlerine gelip evlerine dönmeleri için harcadıkları süre 2 saat, bu çalışanı mutsuz ediyor. Çok basit olmasına rağmen koku sorunu bir türlü çözülemiyor. Kreş yok, cami yok, çalışanların vakit geçirebilecekleri sosyal alanlar yok; burada bir çay-kahve içmek bile sorun... Özetle organize sanayi de bile bir sanayi kültürü yok. Burada sadece yol, elektrik, su, doğalgaz var; başka da bir şey yok...
Durum vahim o zaman, biz buraya gelen turistlere Eskişehir'in aynı zamanda bir sanayi kenti olduğunu söylüyorduk.
Sakın söylemeyin; tarım-turizm kenti, emekli kenti diyebilirsiniz ama sanayi kenti diyemezsiniz. Bunu diyebilmek için köklü değişiklikler yapmamız gerekiyor.
Siz de bunun için adaysınız.
Evet.
'ŞEFFAF YÖNETİM ANLAYIŞI GETİRECEĞİZ'
Yapacağınız şeyler tespit ettiğiniz sorunları ortadan kaldırmaya yönelik doğal olarak. Ama biz yine de soralım, başkan olursanız neler yapacaksınız?
Öncelikli olarak oda yönetiminin yönetim anlayışını değiştireceğiz.
Şeffaf-kurumsalbarışçıl- profesyonel bir yönetim anlayışı hakim olacak.
Sistem belirleyecek yönetimi, kişiler değil.
Sanayi bölgesinde çalışanlar için sosyal alanlar-mekânlar oluşturacağız; kreş, cami, kafeteryalar, misafirler için otel vb. alanlarımız olacak.
Çalışanların ulaşım sorununu çözeceğiz. Sanayici sayısını, üretimi, ihracatı artırmak, yabancı yatırımcıları Eskişehir'e çekmek olmazsa olmazımız.
Kalifiye personel sorununu çözeceğiz, belki oda bünyesinde bir meslek lisemiz bile olacak. Yurt dışı fuarları özendirip, oda üyelerimizin mesleki bilgi ve görgüsünün artması, pazar bilgisinin gelişmesi için ortamlar sağlayacağız.
Tüm basın mensuplarını Organize Sanayi'de toplamak istiyoruz.
Ofis, elektrik, su, çay-kahve harcamaları tarafımızdan karşılanacak.
Basın ile sanayinin çok yakın olması temel arzularımızdan.
Eskişehir demiryolu, havayolu, metal-makine alanlarında üretimde bulunuyor; buna bir de bilişimi ekleyeceğiz.
Eskişehir bir bilişim vadisi olacak.
Organize sanayi bölgesinde sağlam bir güvenlik sistemi tesis edeceğiz.
Elbette kazanacağınıza inanıyorsunuz.
Ama diğer sanayicilerle tespit ve projelerinizi paylaştığınızda nasıl bir geri bildirim alıyorsunuz?
Çoğu bize katılıyor, 106 sorunu zaten onlarla belirledik; aklın yolu bir...
Celalettin Bey, bu yoğun temponuzda bize de vakit ayırdınız, teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz. Ben SABAH Anadolu 'ya çok teşekkür ederim, kendimizi anlatma fırsatı bizlere verdiği için, sağ olun.