Eskişehir'de
bulunan Canbazoğlu Hayvancılık şirketi ile Tepebaşı ilçesi Sakarya Caddesi üzerindeki Ciğercim adlı işletmenin sahibi olan sahibi Mahmut Canbaz, kurbanlık seçerken ve kurban kesiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda SABAH'a açıklamalarda bulundu.
BABADAN OĞULA
Canbaz 2005 yılında Canbazoğlu Hayvancılık şirketini kurduğunu ve tarım ve hayvancılık işleriyle uğraştığını belirterek, "34 yıldır bu işin içindeyiz. Babadan oğula süren bir iş. Şu anda kentteki 5 büyük yemek fabrikası, çok sayıda köfteci, pideci ve 20'den fazla lokantanın et ihtiyacın karşılıyoruz. Hayvanlarımız sürekli veteriner hekim kontrolünde tutuluyor. Hayvanların yediği ürünleri de kendi arazilerimizde üretiyoruz.Bu yıl 100'e yakın kurbanlık hayvanımız vardı, çoğunu sattık. " dedi.
UCUZ DİYE ALMAYIN
Kurbanlık seçiminin ve kesilen kurbanın muhafazasının önemli olduğunu belirten Canbaz, "Büyük başın en az 2 yaşına gelmiş olması, küçük başın ise annesinin boyuna gelmiş olması gerekiyor. Ucuz diye küçük hayvan almamaya dikkat etmeli" dedi. Kesim yapılacak yerin hijyen şartlarının önemli olduğunu da kaydeden Canbaz: "Kurban Bayramı yaza denk geldiği için 2 saatlik gecikme bozulmalara neden olabiliyor. İsteyen vatandaşlarımıza kıyma çekimi ve etlerin sucuk yapılması gibi hizmetleri de sunuyoruz. Gerekli muhafazasını sağlıyoruz" diye konuştu.
TAKSİTLİ KURBAN SATIŞI
Kurbanları dini usüllere uygun kestiklerini de belirten Canbaz: "Kurbanlarımızın başında bir din görevlisi bulunuyor. Tüm vekaletleri alıp kasaba teslim ediyor ve duasını okuyor. Kesim anında insanların aklında en ufak soru işareti kalmaması için veteriner hekimimiz ve biz de orada bulunuyoruz" dedi. Kurbanlık fiyatlarının da küçük ve büyük başta her keseye göre olduğunu belirterek, "Allah rızası için kurban keseceğim diyen hiç kimseyi boş çevirmiyoruz. Ayrıca kurbanların kesim, parçalama ve paketleme işini de çiftliğimizde yapıyoruz. Kredi kartına satışlarımız da var. 8 ay ile 1 yıl arasında taksitlendirme yapıyoruz" dedi.
ÜRÜN YELPAZEMİZ GENİŞ
Canbaz şöyle devam etti: "Kurbanlıklarımızı kendi kesimhanemizde kesiyoruz. Bayram sabahı mal sahipleriyle beraber vekalet işleminden sonra kesilip, parçalanıp, teslim ediliyor. Lokasyon olarak yerimiz şehir merkezine 2 kilometre kadar. Sakintepe mahallesinde. Kendi servisimiz ile günün her saati çiftliğimize ulaşımımız var. 24 saat halkımızın hizmetindeyiz" dedi. Ciğercim dükkanındaki ürün yelpazesinin et ve et ürünleri üzerine olduğunu kaydeden Canbaz, "Eskişehir'de sakatat yemek kültürü pek yok, fakat kelle paça ve işkembe çorbası gibi yemekler tercih ediliyor. Biz de bunların temini üzerine çalışıyoruz. 23 lokantaya toptan mal veriyoruz. Ürün yelpazemiz çok geniş" diye konuştu.