Türkiye gayrimenkul sektörü, üreten, vergi veren, 2 milyon kişiye istihdam sağlayan, 200'den fazla sektörü etkileyen ve dolayısıyla milyonlarca kişiye dokunan bir sektör. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, "Büyüyen, gelişen, 2023 hedefleri olan Türkiye için gayrimenkul sektörü stratejik bir öneme sahiptir. 2018 yılı ve sonrasında da bu potansiyeli en doğru ve verimli şekilde değerlendirmeyi hedefliyoruz. Dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmeyi hedefleyen Türkiye'nin uluslararası arenada varlığını daha çok hissettirmesinde, hep birlikte sorumluluk almaya devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında, ülkemizin hak ettiği konumda olacağından hiç şüphe duymuyoruz" diye konuştu. 2014 ve 2015'te sektörün yükseldiğini, hatta darbe girişimine rağmen 2016'yı 2015'ten daha yukarıda kapattığını dile getiren Yetgin, 2017'de satışların yükselmesini olumlu bulduklarını, özellikle konut satışlarında hem yerli hem yabancı ilgisinin devam ettiğini söyledi. Konut seferberliği, ödeme kolaylıkları sunan satış kampanyaları, tapu harcı, damga vergisi ile KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmesi gibi uygulamaların yerli-yabancı yatırımcıların gayrimenkul sektörüne akın etmesini sağladığını ve sektörde yıl boyunca önemli bir hareketlilik yakalandığını vurgulayan Yetgin şunları söyledi: "Sektörün daha çok potansiyel içerdiğini söyleyebiliriz. Kentsel dönüşüm, nüfus artışı, göçler, ticari faaliyetlerdeki artış ve pazarların, beklentilerin değişmesi gibi sebeplerden dolayı sektörde gerek ticari gerekse konut segmentinde ihtiyaç devam ediyor. Bu potansiyeli kullanmak adına sektörümüze desteklerin devam etmesini çok gerekli. 30 Eylül itibarıyla kamu tarafından verilen bazı teşviklerin süresi doldu. Verilen destekler için müteşekkiriz ancak kamudan beklentilerimiz bazı noktalarda devam ediyor. Örneğin KDV konusunda bazı uygulamaların tek KDV oranı üzerinden ortak hale getirilmesi gibi bir beklentimiz var." Konut faiz oranlarının makul seviyede olmasının ülke ekonomisine katkının artması için önemli olduğunu ifade eden Yetgin, "Faizlerin yüksek seviyede olması konut sektöründe de durgunluğa neden olabiliyor. Bu sebeple, faiz bedellerini hem üreticilerin hem de tüketicilerin maddi sınırlarını zorlamayacak oranlara çekmenin hepimize kazandıracağını düşüyoruz" diye konuştu.
TEŞVİKLER HAREKETLENDİRDİ
2017'de nihai tüketiciye; yabancıların konut edinmesi ve vatandaşlık hakkı verilmesine ilişkin düzenlemeler, 150 metrekareden büyük konutların KDV oranlarının yüzde 8'e indirilmesi ile ilgili düzenlemenin 30 Eylül 2017'ye kadar uzatılması, tapu harcının 30 Eylül 2017'ye kadar geçerli olmak üzere binde 20'den binde 15'e düşürülmesi gibi teşviklerin sektörü hareketlendirdiğini belirten Yetgin, "Bu indirimler satışları artırdı. Hatta bu yıl tatil sezonu olarak görülen ağustos bile önceki yıllara göre pozitif geçti. Teşviklerin etkisiyle, 2017 3. çeyrekte, 2. çeyreğe göre yüzde 14.5, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 10 büyüme yakalandı. Ayrıca, 2017 ilk yarıyılında yeni konut satışlarındaki yavaşlama, 3. çeyrekle tekrar pozitife döndü. Bu seyirde, ağırlıklı olarak tapu harç indiriminden yararlanmak üzere yapılan satışların etkili olduğu görüldü" ifadelerini kullandı. Yetgin yıl sonunda 1 milyon 400 bin konut satışına ulaşılacağını kaydetti. Türkiye gayrimenkul sektöründe, orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacının oldukça yoğun olarak sürdüğünü belirten Yetgin, yatırım amacıyla hareket eden gerçek ve tüzel kişilerin, markalı lüks konut taleplerinin de bu segmenti canlı tutmaya devam edeceğini vurguladı. Yetgin, 2018'de konut satışlarıyla birlikte, fiyatlarda da artışın süreceğini ifade etti.
GÜÇLÜ FİNANSAL YAPIMIZLA 2023'E HAZIRIZ
Halk GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, "Güçlü özkaynağa dayalı finansman modeli ile hissedarlarımıza yüksek katma değer sağlayarak 2023 hedeflerine yürüyoruz" dedi
Halk GYO gayrimenkul portföyünü, yüksek kira geliri getiren ticari mülk ağırlıklı olarak geliştirerek, güçlü özkaynağa dayalı finansman modeli ile hissedarlarına yüksek katma değer sağlayarak 2023 hedeflerine yürüyor. Halk GYO son olarak 100 milyon TL nominal değerli 87 gün vadeli kira sertifikası ihracını tamamladı. Yönetim sözleşmesine dayalı olarak gerçekleştirilen işlemle, Türkiye'de gayrimenkul yatırım ortaklığı sektöründe ilk kira sertifikası ihracı gerçekleştirilmiş oldu. Nitelikli yatırımcılara satış yöntemiyle tamamlanan işlemde, 87 gün vadeli kira sertifikasının basit getirisi vade sonunda yüzde 13.25 oranında gerçekleşecek. Halk GYO'nun fon kullanıcısı olarak yer aldığı yönetim sözleşmesine dayalı işlem, kira sertifikaları pazarının yeni oyuncusu Halk Varlık Kiralama A.Ş.'nin de ihraççı Varlık Kiralama Şirketi olarak yer aldığı ilk işlem oldu. Gayrimenkule dayalı finansal ürünlerin yaygınlaşmasının sektörün gerçek potansiyeline büyük katkı sağlayacağını ifade eden Halk GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin şunları söyledi: "Halk GYO olarak gayrimenkul yatırım fonları, gayrimenkul sertifikaları ve kira sertifikaları (sukuk) gibi uygulamaların sektörün gelişimine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bizim öncelikli hedefimiz hissedarlarımız için paylaşılabilir ve büyüyen değerler yaratmaktır. Halk Yatırım deneyimiyle gerçekleştirdiğimiz bu ihracın gayrimenkule dayalı finansal ürünlerin yaygınlaşması noktasında örnek bir işlem olacağına inanıyoruz." Hedeflerinin Türkiye ve bölgelerin ihtiyaçları doğrultusunda "Doğru lokasyonda doğru proje" anlayışıyla şekillendiğini ifade eden Yetgin, şöyle devam etti: "Halk GYO adıyla imza attığımız her işte öncelikli olarak insanların yaşam standartlarını yükseltirken, proje ürettiğimiz bölgelerin fiziki ve sosyal şartlarına da katkı sağlamayı amaçlıyoruz. İstanbul'u küresel bir finans merkezine dönüştürecek İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (IUFM) projesi de tamamlandığında çevresine ve dokunduğu birçok paydaşa değer katan bir proje olacak. Halk GYO olarak hayata geçirdiğimiz ve paydaşı olduğumuz projelerle sektörümüze ve ülkemize katkımızı artırarak 2023 hedeflerimize daha çok yaklaşıyoruz."