Dönüşümdeki binalarda anlaşma yolunu tüketen mülk sahiplerine kötü haber. Ada bazında ilk kamulaştırma yapıldı ve mülkler Hazine'ye geçti...
Kentsel dönüşüm projelerini durma noktasına getiren "inatçı mülk sahibi" krizi sona eriyor. Haber7'nin haberine göre İstanbul Anadolu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği karar doğrultusunda Türkiye'de ilk defa ada bazında kamulaştırma gerçekleştirildi ve hak sahiplerinin paraları dün hesaplarına yatırıldı. Emsal niteliğindeki karar ile birlikte dönüşüm projeleri artık engelsiz bir şekilde yeniden start almaya başlayacak.
Türkiye'nin fay hatları üzerinde bulunması ve binalarının da yaklaşık yüzde 80'nin çürük olması nedeniyle 2012 yılında hayata geçirilen Kentsel Dönüşüm seferberliğinin sembolü haline dönüşen Fikirtepe'de uzun zamandan beri yaşanan sessizlik nihayet bitiyor.
ACELE KAMULAŞTIRMA İLE KRİZ AŞILDI
Mülk sahipleri ile müteahhitler arasında yaşanan ve inşaatları da durma noktasına getirerek bölgeyi adeta ıssız terk edilmiş bir yer haline dönüştüren kriz, Türkiye'de kentsel dönüşüm alanında ilk kez uygulanan ada bazında acele kamulaştırma kararı ile aşıldı.
HARFİYATTAN TEMELE GEÇİLEMEDİ
Yaklaşık 40 ay önce başlayan krizde bölgedeki onlarca bina yıkılmış ancak çıkan aksiliklerden ve anlaşmazlıklardan ötürü ise harfiyattan temel atma sürecine bir türlü geçilememişti. En son geçtiğimiz aylarda bölgeyle ilgili "Fikirtepe inatçısı" diye bir haber çıkmış çok geçmeden inatçı diye nitelendirilen Alaadin Demirel'le de anlaşmaya varıldığı belirtilmişti.
57 ADANIN 45'İNDE SORUN VAR!
Yalnız bölgede inat eden mülk sahibi sadece Demirel değildi. Bölgede yer alan 57 adanın 45'inde çoğunlukla imzaların atılmasına rağmen sorun bulunuyor.
EMSAL NİTELİĞİNDE KARAR
İşte bu sorunlu adalardan birinde proje üreten Vartaş İnşaat neredeyse 47 ay boyunca mücadele ettiği 2 mülk sahibine karşı ilk zaferini kazandı. Masada çok defa bir araya gelinmesine ve fedakarlıkların yapılmasına rağmen sorun çözülmeyince devreye Bakanlık girdi. Ancak Bakanlık yetkilerinin gerçekleştirdiği arabuluculuk faaliyetleri de sonuç vermedi. Tanınan 15 günlük süre içinde imzalar atılmayınca kriz bu seferde İstanbul Anadolu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne taşındı. Mahkeme itiraz yolu kapalı olmak kaydı ile acele kamulaştırma kararı vererek sorunu kökten çözdü.
ARAZİLER HAZİNE'YE GEÇTİ
Vartaş'ın arazisi üzerinde bulunan 2 hak sahibine mahkeme tarafından belirlenen kamulaştırma bedeli dün hesaplara yatırıldı. Söz konusu kişilere ait araziler de kamulaştırma bedelleri Hazine tarafından karşılandığı için bu kuruma geçti. Vartaş İnşaat arazilerle ilgili kat karşılığı sözleşmesini artık Hazine ile yapacak.
GECİKMENİN MALİYETİ 50 MİLYON TL
Kararla ilgili bölgedeki 2 bin 800 hak sahibinin 4 yıla yakındır süren mağduriyetinin sona erdiğini söyleyen Vartaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, hak sahiplerine 36 ay boyunca her ay 1 milyon TL'yi aşkın kira ödediklerini belirterek, toplamda gecikmenin kendilerine maliyetinin 50 milyon TL'yi geçtiğini aktardı.
ÇARPICI TEKLİFLER
Ada bazında ilk defa kamulaştırmanın gerçekleştirilerek çok ciddi bir sorunun aşıldığını ve kötü niyetli kişilerin de bu karar ile birlikte hiçbir şey elde edemeyeceklerini bir kez daha gördüklerini vurgulayan Barata, sorun yaşanan mülk sahiplerinin kendisine yaptıkları çarpıcı bir kaç teklifi de paylaştı.
3.2 METREKAREYE 1 MİLYON TL!
Ayda toplamda 1 milyon TL şeklinde ödedikleri kirayla ilgili görüşme halinde oldukları hak sahiplerinden birinin kendilerine "Bu kiranın 2 tanesini bana ver" diye teklifte bulunduğunu, başka birinin ise "Benim 8 çocuğum var her birine bir daire vermen gerekiyor" dediğini öne süren Barata, en çarpıcı olanın ise 3.2 metrekare bir yere 1 milyon TL gibi bir paranın istenmiş olması olduğunu ifade etti.
BİLİRKİŞİ 30 BİN TL DEĞER BİÇTİ
Bölge için mahkemenin görevlendirdiği heyetin çıkarttığı m2 başına kamulaştırma bedelinin 9 bin TL olduğunu ve 1 milyon TL istenen 3.2 metrekare yere de 30 bin TL gibi bir rakam çıkartıldığına dikkat çeken Barata, kendileri ile anlaşmaya yanaşmayan mülk sahiplerinin bu işten zararlı çıktığını söyledi.
SIRADA 40 DOSYA VAR
Kentsel dönüşüm projelerinin önündeki engelleri kaldıracak emsal niteliğindeki karar anlaşmaların sağlanamaması halinde diğer sorunlu bölgelerde için de alınacak. Daha ilk dosyanın çözüme kavuşturulduğu Fikirtepe'de ise 40 dosya sırada bekliyor.