Konut projelerine inşaat planlama aşamasından teslimata kadar satış ve danışmanlık hizmeti veren Proje Beyaz, mütekabiliyet alanında yeni bir girişim başlatıyor. Mütekabiliyet Yasası'nın yurtdışında bilinmediğini ve yasayla konut satışına izin verilen ülkelerde yeterli çalışmaların toplu olarak yapılmadığını belirten Proje Beyaz yöneticileri Murat Uzun ve Tolga Han, Gayrimenkul Tanıtım Platformu'nun kurulması için girişim başlatıyor. Yurtdışında özellikle de Türki Cumhuriyetlerde ciddi bir alıcı potansiyeli olduğunu kaydeden ortaklar, "Biz bu alıcı potansiyelini satın almaya yönlendirecek formüller geliştireceğiz" diyor. Yabancıların potansiyelden haberdar olması için havaalanlarında ya da Akdeniz'de dolaşan gemilerde tanıtım gibi bazı modeller geliştireceklerini söyledi. "Yunanistan ve İspanya, belli bir miktarın üstünde konut alanlara oturma izni ya da uzun dönemli vize gibi formüller geliştirirken biz hâlâ birşey yapmıyoruz" diyen Uzun, kendilerinin sivil bir girişim örneği geliştireceğini kaydetti. Uzun, halen proje aşamasında olan süreci geliştiremeye yönelik çalışmalar yaptıklarını da kaydetti. Han ise mütekabiliyet ile birlikte daha kaliteli bir üretim sürecine girileceğini kaydederek, "Yabancılara satışı temel alan Mütekabiliyet Yasası gayrimenkul sektörünü daha kaliteli süreçlere yönlendirmeli. Çünkü yabancılara satış hedefleyen bir şirket başka bazı unsurları da dikkate almalı. Arapların yaşadığı standartlar farklı, Avrupalıların farklı" diye konuştu.
'Fon değil bireysel müşteri gelsin'
Uzun, konut projelerinde gelen ve toplu satın alma yapan fonlar yerine bireysel müşterilerin ekonomiye daha büyük katkısı olacağını savundu. Uzun, "Yabancı fon delip toplu satın alam yaptığında bugün 50 daire satın alıp, 1.5 yıl sonra proje değerlendiğinde yine yerli yatırımcılara yüksek fiyatlara satıyor ve pazardan çıkıyor. Bu nedenle emlak projeleri bireysel yabancı yatırımcıları hedeflemeli" diye konuştu.
'Ev alan şirketini de buraya taşıyor'
Konut alan yabancıların Türkiye ekonomisine de katkı sağlayacağına değinen Han, "Bu yatırımcılar sadece bir ev aramıyor. Evini buradan alan daha sonra şirket merkezini de buraya taşıyor. Özellikle de Türki Cumhriyetler'den gelen talep bu yönde" diye konuştu. Han, iç piyasada satışların zorlaştığına bu nedenle de yurtdışında satışa yönelik projelerin attığına dikkat çekti.