Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği bölümü mezunu Başak Demir, KADEM'in "Bir fikrim var" diyen kadınların girişimcilik yeteneklerinin artırılması ve çalışmalarının nitelikli istihdam teşebbüslerine dönüştürülebilmeleri amacıyla düzenlenen "İnovasyonda Kadın" projesine katıldı. Dünyanın ve Türkiye'nin ilk zirai insansız hava aracını geliştirdi.
Başkan Erdoğan'ın yerli ve milli adım atılmasına dair yönlendirmesinin kendisine ilham kaynağı olduğunu söyleyen Demir, KADEM'in "İnovasyonda Kadın" temalı 5. Girişimcilik Kampına katılıp Zirai İnsansız Hava Aracı projesi ile Türkiye çapında ikinci oldu. Ödülünü Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'dan aldı. KOSGEB AR-GE ve İnovasyon Destek Programı kapsamında kabul edilen Demir, kendi şirketini kurdu.
HAVADAN İLAÇLAMA YAPIYOR
Demir ve 10 kişiden oluşan ekibi KOSGEB sürecini başarılı bir şekilde bitirerek dünyada ve Türkiye'de ilk defa, 10 litre kapasitesinde genel ilaçlamanın haricinde görüntü işleme teknolojisini kullanarak arazi üzerinde yabancı ot tespiti yapan ve sadece yabancı ot üzerine ilaçlama gerçekleştiren araç üretti. Demir, araç ile ilgili "Şarjı belirli bir seviyenin altına indiğinde üretilen şarj dolum platformu ile haberleşerek şarjını otonom bir şekilde dolduran ve arazi üzerinde kaldığı yerden ilaçlama gerçekleştiren ürün yerli üretim ve yazılama sahip. Havadan ilaçlama yapıyor. Bin dönümlük arazide ilaçlama yapılması gereken bölümü tespit ediyor. Örneğin 10 metre karelik alana havadan ilaçlama yapıyor" ifadesini kullandı.
Ürünün, tarıma yeni bir soluk getirdiğini belirten Demir, aracı kullanan çiftçilerin üründen memnun olduğunu, aracın tarladaki verimliliği artırdığını, maliyetleri ise azalttığını söyledi. Demir, "Ürün sadece ilaçlanması gereken bölgelerin ilaçlamasını yaptığı için ilaç ve sıvı gübre kullanımı azalıyor. Üretim daha az maliyetle yapılıyor. Ayrıca mevcutta traktör kullanılarak yapılan ilaçlama yöntemlerinde kullanılan mazot gideri de ürünümüz sayesinde ortadan kalkıyor" bilgisini verdi.
HALKBANK'TAN DA ÖDÜL ALDI
Geçen mart ayında Türkiye genelinde düzenlenen Halk Bankası Üreten Kadınlar Yarışması Mikro ve Küçük İşletme Kategorisi Türkiye birinciliğine layık görülen Demir, ödülünü Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan'dan aldı.
KADINLARA ÖNEM VEREN PROJE
İnovasyonda Kadın Projesi, kadınların girişimcilik yeteneklerinin artırılması ve nitelikli istihdam oluşturma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri amacıyla düzenlenen bir proje. TÜBİTAK Marmara Teknokent ve KADEM işbirliğinde gerçekleştirilen kadın girişimciliği kampı ile kadınların girişimcilik yeteneklerinin artırılması, girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri amacıyla 2015'ten bu yana altı adet İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı gerçekleştirildi.
2015'te "Bir Fikrim Var" diyerek kampa başvuruda bulunan 400'ün üzerinde kadın girişimciden 28 proje sahibi 1. İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampına, 2016'da 157 kadın girişimciden 27 proje sahibi 2. İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampına, 2017'de 519 kadın girişimciden 29 proje sahibi 3. İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampına, 2019'da ise 275 kadın girişimciden 30 proje sahibi 4. İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampına katılmaya hak kazandı.
5. İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı ise KADEM, TUBİTAK MARTEK, Bilişim Vadisi ve TOBB ETÜ işbirliği ile gerçekleştirildi. Başvuru sayısı 235 olan projede, 30 kadın girişimci kampa katılmaya hak kazandı. 6. İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı KADEM, TUBİTAK MARTEK, Bilişim Vadisi ve KOSGEB işbirliği ile gerçekleşti. Ekim 2021'de gerçekleşen girişimcilik kampına 314 kadın girişimciden 30'u katılmaya hak kazandı.
6 proje dönemi boyunca projeye toplam başvuru sayısı: 1900
Kampa seçilen ve eğitimleri alan kişi sayısı: 174
Finale kalan girişimci sayısı: 30
Şirketini kurup ödül alan kişi sayısı: 13
Proje kapsamında kamplara katılan girişimcilere fikirden plana, plandan teşebbüse uzanan yolda bir platform oluşturularak bir hafta boyunca akademisyenler tarafından girişimcilik, pazarlama ve ticarileştirme alanlarında eğitim alıyor ve uygulamalar gerçekleştiriyor. Katılımcılar kamp süresince fikirlerini nasıl geliştirebilecekleri, sektörde kendilerine nasıl yer bulacakları ile ilgili de bilgi sahibi oluyor. Sektörlerinde başarılı olan yöneticiler tarafından tecrübe paylaşımları da yapılan kamp sonunda en başarılı 5 proje sahibine (bir yıl içerisinde şirketlerini kurmaları halinde) 50.000 TL ödül ve sertifika verildi. Projede ayrıca RoofStacks da ödülü hak edenleri 50.000 TL ile ödüllendirdi.
İnovasyonda Kadın Projesi 7. döneminde İstanbul Kalkınma Ajansı'nın Girişimcilik Mali Destek Programı kapsamında Üsküdar Belediyesi, Yıldız Teknopark, İstanbul TTO, Türkiye İhracatçılar Meclisi proje ortaklığı, TÜBİTAK Marmara Teknokent, Bilişim Vadisi iştirakleri ve KOSGEB destekleriyle beraber faaliyetlerine devam ediyor.