Dijitalleşmenin öncüsü Turkcell, eğitim alanında gerçekleştirdiği farklı projelerle de gençlere desteğini sürdürüyor. Türkiye'de ilk kez düzenlenen ve Turkcell Akademi tarafından tasarlanan eğitim gelişim programı 'Lexathon' sonuçlandı. Hukuk ve mühendislik fakültesi öğrencilerinin bir araya geldiği bu hackathon projesinin başlangıcında takip etme ve bir araya gelme şansı yakaladık. Geleceğin hukuk teknolojilerini geliştirmek için yarışan gençler, 'Hukukta Dijital Dönüşüm' başlığındaki maraton kapsamında ekosistem paydaşlarıyla bir araya gelerek hukuk teknolojileri alanında yepyeni fikirler ve projeler geliştirdi.
HUKUKA TEKNOLOJİ KATKISI
Başarıyla sonuçlanan Lexathon hakkında değerlendirmelerde bulunan Turkcell Hukuk ve Regülasyon Fonksiyonundan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir, şöyle konuştu: "Teknolojinin gelişimiyle her sektörde iş yapma şekilleri de değişiyor. Hukuk teknolojileri alanındaki gelişmeler de tüm dünyada hız kesmeden devam ediyor. Turkcell olarak bu değişimden hareketle ülkemizdeki hukuk teknolojileri ekosistemine katkı sunmayı hedefledik. Bu motivasyonla Latincede hukuk/kanun anlamına gelen 'Lex' ile 'Hackathon'u bir araya getirdiğimiz Lexathon ortaya çıktı. Turkcell Akademi ile, 4 farklı tema etrafında ekosistem paydaşlarını, yurt içi ve yurt dışından değerli akademisyenler ile konunun uzmanlarını bir araya getirerek gençlerin bu alandaki ilgisini ve bilgisini artırmayı amaçladık" dedi.
19 PROJE ORTAYA ÇIKTI
Serkan Demir, düzenlenen etkinlikle sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de ilk kez gerçekleştirdiğimiz Lexathon'a başvuran hukuk ve mühendislik fakültelerinden 2.300'e yakın öğrenciyi, Turkcell Akademi'nin özel olarak tasarladığı 2 haftalık eğitim-gelişim yolculuğuna dahil ettik. Akabinde gerçekleştirdiğimiz hafta sonu hackathonunda ise farklı disiplinlerden öğrencilerin uyumlu çalışmaları sonucunda ortaya 19 kıymetli proje çıktı. Turkcell içerisinden ve hukuk bürolarından 40 mentorun verdiği 170 saatlik mentorluk desteğiyle projelerini aralıksız geliştiren öğrencilerimizi ve mentorlarını tebrik ediyorum."
Başarılı projelere ödüller dağıtıldı
15-28 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen Turkcell'in Lexathon programı sonunda başarılı olan öğrencilere çeşitli ödüller de verildi. Maratonun final etabında ilk üçe giren takımlar, toplam 75 bin TL para ödülünün yanı sıra Turkcell'de ve projeye destek veren hukuk bürolarında staj yapmaya hak kazandı. Üçüncü takım kişi başı 2.500 TL, ikinci takım kişi başı 5 bin TL, birinci takım ise kişi başı 7 bin 500 TL ödülün sahibi olurken, maratonda 4'üncü ve 5'inci takım üyelerine ise Turkcell Pasaj'da kullanabilecekleri kişi başı biner TL'lik hediye çeki verildi. Programa başvuru yapan ve eğitim gelişim yolculuğunu tamamlayan tüm katılımcılar Turkcell Akademi Sertifikası almaya hak kazandı.
5 Proje finale kaldı
Lexathon'un ana hedeflerinden biri de hukuk teknolojileri alanında yenilikçi fikirlerin geliştirilmesiydi. Maratonun final etabındaki takımların projeleri şunlar oldu:
Novatopia: Kurumsal hayattaki sözleşme süreçlerini hızlandırabilmek ve hataları en aza indirmek için yapay zeka desteği ile sözleşme taslağı oluşturulmasını sağlayan proje. Novatopia ile kurumsal hayattaki sözleşme süreçleri hızlanacak ve hatalar en aza indirgenecek.
Lexpractica: Hukuk öğrencilerinin edindiği teorik bilgileri bir sanal mahkeme simülasyonunda pratiğe dökmelerini sağlayan proje. Projenin hayata geçmesi durumunda, öğrenciler yapacakları pratikler ile tüm süreçlere önceden hakim olabilecek, iş hayatı öncesinde geçmiş davalardan oluşturulan simülasyonları tecrübe edebilecek, bunun yanı sıra karar süreçlerinde simülasyon ile aktif rol alarak tüm süreçleri deneyimleyebilecekler.
Technogens: Hükümlülerin tahliye sonrasında suç işleme oranlarını düşürebilmek için hükümlüye özgü iyileştirme programı öneren proje. Bu proje hükümlünün aile geçmişi, suç geçmişi ve sağlık geçmişine göre detaylandırıldığı için, hükümlünün hayata en iyi şekilde adapte olmasını sağlayacak.
Pinakion: Tahkim şartı yazım hatalarını web tabanlı raporlama sistemiyle hızlı ve etkili şekilde en aza indirmeyi öneren proje. Bu sayede tahkim şartı yazımı en etkili ve hızlı bir şekilde gerçekleşecek.
HakkınıBil: Vatandaşların günlük hayatta karşılaştıkları problemlerin çözümü için sahip oldukları temel haklarına sade ve kolay anlaşılabilir şekilde ulaşabilecekleri bir çözüm olarak düşünülmüş mobil uygulama. Projenin hayata geçirilmesi durumunda tüm vatandaşlar ücretsiz Hakkını Bil uygulaması üzerinden yasal hakları ile ilgili kolay ve hızlı bilgi edinebilecekler.