Merkez Bankası, Türk lirası mevduatları artıracak, Kur Korumalı Mevduatı azaltacak düzenlemeye gitti. Merkez Bankası zorunlu karşılık uygulamasında da değişiklik yaptı. Döviz ve kıymetli maden mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı. Temmuzda gerçekleştirdiği toplantıda politika faizini yüzde 17.50'ye çıkaran Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yeni faiz kararını 24 Ağustos Perşembe günü açıklayacak. Merkez Bankası 4 tebliğde yaptığı değişiklikle sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/ indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verdi. Böylece TL vadeli mevduat hesapları desteklenerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.
MERKEZ'DEN AÇIKLAMA
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan kur korumalı mevduata dönüşüm hedefi ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verildiği belirtildi. Yapılan düzenlemelerle Türk lirası mevduatlar artarken, kur korumalı hesaplardan Türk Lirası mevduata geçiş sağlanarak kur korumalı mevduatın azaltılmasının gözetildiği vurgulandı. Düzenlemelerde TL vadeli mevduat desteklenerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlanmasının amaçlandığı vurgulandı.
ZORUNLU KARŞILIK ORANI GÜNCELLENDİ
MERKEZ Bankası zorunlu karşılık uygulamasında da değişikliğe gitti. Döviz ve kıymetli maden mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı. Vadesiz ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29 oldu. 3 ay, 6 ay ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 25 oldu. 1 yıl ve daha uzun vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 19 oldu. Vadesiz, ihbarlı ve 1,3,6 ay ve 1 yıla kadar vadeli kıymetli maden depo hesapları için yüzde 26 oldu. 1 yıl ve daha uzun vadeli hesaplar için ise, yüzde 22 oldu.