TBMM Genel Kurulu'nda, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin 4. maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlanmasının arrdından 5. ve 6. maddeler de kabul edildi.
MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, bugün itibarıyla 800 öğrenci yurdunun 850 binden fazla kapasiteyle hizmet verdiğini, Türkiye'nin öğrenci konaklama talebinin yüzde 97'sini karşıladığını söyledi. İspanya'nın öğrenci konaklama talebinin yüzde 6'sını, İngiltere'nin yüzde 24'ünü, Almanya'nın yüzde 11'ini, Fransa'nın yüzde 15'ini, ABD'nin ise sadece yüzde 12'sini karşılayabildiğine işaret eden Ersoy, bu yıl ayrıca kredi geri ödemelerinde hesaplanan enflasyon tutarının ortadan kaldırıldığını kaydetti.
AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, CHP'nin, başörtüsüne ilişkin kanun teklifi sunduğunu anımsatarak, "Eğer samimiyseniz Anayasa teklifimize destek verin ve önümüzdeki dönem CHP sıralarında başörtülü kadın milletvekillerine yer verin. Ülkemizde başı açık kadının da başı kapalı kadının da teminatı biziz." dedi.
AK Parti'li Gökcan, Fethiye Körfezi'nde kirlilik ve kokunun had safhada olduğunu, belediyenin arıtma tesisini doğru düzgün çalıştırmadığını belirtti.
"TMO, ARZ GÜVENLİĞİNİ DE GÖZETEREK ÖNEMLİ BİR STOK SAĞLAMIŞTIR"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, daha sonra milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
2023 yılı tarımsal destek başlangıç bütçesinin, 2022 yılı tarımsal destek başlangıç bütçesine göre yüzde 109 artırılarak 54 milyar lira seviyesine çıkarıldığını anlatan Nebati, tarımsal destek programlarına ilave olarak tarım sektörü yatırımları, tarımsal kredi sübvansiyonları ve müdahale alımlarıyla tarımsal KİT ve ihracat destekleri kapsamında tarıma ayırdıkları kaynağı 2023 yılı için yüzde 148 artırdıklarını, bunun da 142,3 milyar liraya tekabül ettiğini vurguladı.
TMO tarafından bu sene yüzde 100 seviyesinde artışlarla açıklanan alım fiyatlarının ve buğday ile arpada verilen ilave alım primlerinin üreticiyi ziyadesiyle memnun ettiğini dile getiren Nebati, "Bu sayede TMO, arz güvenliğini de gözeterek önemli bir stok sağlamıştır." diye konuştu.
Esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanmasına yönelik hazine faiz destekli kredi kullandırma uygulamasının 2002 yılından bu yana sürdürüldüğünü anlatan Nebati, 2002 yılında 64 bin olan bu krediden faydalanan esnaf sayısının, bu yıl kasım sonu itibarıyla 1,1 milyona yükseldiğini bildirdi. Nebati, "Esnaf adına hazinece ödenen faiz tutarı 2021 yılında 5,3 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılında şu ana kadar 8,6 milyar liralık ödeme yapılmış olup yıl sonunda bu tutarın 9,5 milyar liraya ulaşması beklenmektedir. 2023 yılında esnaf ve sanatkarlar adına ödenecek faiz için 11 milyar lira ayrılmıştır." bilgisini paylaştı.
Halk Bankası aracılığıyla esnaf ve sanatkarlara 100 milyar liralık kredi kullandırılması uygulamasının hızla sürdürüldüğünü anlatan Nebati, banka tarafından kullandırılan kredilerin üst limitlerinin 350 binden 500 bin liraya, iş yeri edindirme ve taşıt kredisi limitlerinin de 1 milyon liradan 1,5 milyon liraya yükseltildiğini kaydetti.
Nureddin Nebati, genç girişimcilere kullandırılan hazine faiz destekli kredilerdeki sıfır faizli kredi limitinin 100 bin liradan 300 bin liraya, aranan yaş sınırının 30'dan 35'e çıkarıldığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Salgından etkilenen esnaf ve sanatkarların ilave finans yüküyle karşılaşmamasını teminen 2021 yılından önce kullandırılan kredilere ilişkin oluşan ilave faiz yükü de tarafımızca karşılanmaktadır. Böylelikle bu kredilerde karşılama oranı yüzde 76'ya yükselmiş durumdadır. Sırf bu uygulama kapsamında 2,6 milyar lira faiz ödemesi Bakanlıkça karşılanmıştır. Bu çerçevede hem çiftçimizi hem de esnaf ve sanatkarlarımızın daha önce de olduğu gibi bundan sonra da kesintisiz şekilde desteklemeye devam edeceğiz."
Bakan Nebati, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in son açıkladığı verilere göre okullaşma oranının 5 yaş için yüzde 97, ilkokulda yüzde 99,63, ortaokulda yüzde 99,44, ortaöğretimde ise yüzde 95'e yükseldiğini belirtti.
"İCAZET ALMAYA GİTTİKLERİ ÜLKELERDE..."
AK Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, AK Parti'nin, iktidarı sürecinde cumhuriyet tarihinin en büyük kalkınma hamlelerini, Türkiye'nin yüz akı projelerini ve demokratikleşme atılımlarını hayata geçirdiğini anlattı.
Milletin hukukunu korumak, vatandaşların sosyoekonomik engellerini ortadan kaldırmak, hayat standartlarını yükseltmek, kalkındırmak ve güçlendirmek için ülkeyi geliştirip dönüştürdüklerini dile getiren Yılmaz, "Türkiye Yüzyılı vizyonuyla 2023, 2053, 2071 hedeflerimiz doğrultusunda aynı kararlılık ve aşkla büyük ve güçlü Türkiye'yi inşa yolunda yarınlarımıza emin adımlarla ilerliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Yılmaz, dil, din, ırk, milliyet ve mezhep gözetmeksizin herkesi aynı samimiyetle kucaklayarak, ülkenin gelecek ideallerine yürekten bağlı şekilde yola devam edeceklerini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:
"Her fırsatta ülkelerini şikayet ettikleri adaylık sürecinde de icazet almaya gittikleri ülkelerde 8 saat gizemli bir şekilde ortadan kaybolup sonra 'hamburger yedim' diyenlere, biz insansız hava araçlarıyla savaşların kaderini değiştiren, 60 yıllık hayalimiz Togg'u Meclis'e getirmişken uzaktan görüşmeyi 'teknoloji' diye milletimize reva görenlere, onca yetişmiş bilim insanımız varken yurt dışından danışman ithal edenlere, 'onlar terörist değil ki' diyerek teröre kol kanat gerenlere, terör uzantılarıyla ittifak yapanlara milletimiz izin vermeyecektir. Vesayeti, darbeci zihniyeti, koalisyon dönemlerinin istikrarsızlığını yeniden egemen kılma amacıyla bir araya gelen, eski Türkiye özlemi içinde yanıp tutuşan, 9 kez bir araya gelmesine rağmen hala adaylarını dahi belirleyemeyen 6+1'in oluşturduğu ittifaka milletimiz geçit vermeyecektir."
Görüşmelerin tamamlanmasının ardından teklifin 5. ve 6. maddeleri kabul edildi.