Finansman ve kredilendirme süreçlerinde sürdürülebilirliği ana odak noktalarından biri olarak alan Türk bankaları da bu tür yatırımlara ve finansal enstrüman kullanımına daha çok yönelmiş durumda. 2016'dan 2022'ye kadar Türkiye'de toplam 3.6 milyar dolarlık yeşil ve sosyal tahvil ihraç edilirken bunun 2.8 milyar doları 2021'de gerçekleşti. 2023'teki kredileri de eleyince rakam 4 milyar doları aşıyor. Birçok Türk bankası Sorumlu Bankacılık Prensipleri'nin imzacıları arasına katılıyor, Net-Sıfır Bankacılık Birliği'ne üye oluyor.
ENERJİ İLK SIRADA
Çevreye olumsuz etki yaratan sektör ve yatırımları politika olarak değerlendirme dışında tutan, kömür projelerini finanse etmeyen bankalar; enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanındaki yatırımları daha çok destekleyerek gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.
1.5 TRİLYON DOLAR HEDEFİ VAR
Yeşil finansmana ilginin giderek artmasında, Kasım 2021'de gerçekleştirilen 26'ıncı BM İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26) ülkelerin iklim değişikliğine karşı alınacak bir dizi önlemi içeren anlaşmayı imzalaması da önemli bir dönüm noktası oldu. Yeşil ekonomiye geçiş ve yeni finansman olanaklarında yaşanan artışı teşvik eden gelişmeler böyleyken özellikle Paris Anlaşması'nın imzalandığı 2015'ten bu yana tüketici talebi, yatırımcı duyarlılığı ve düzenlemeler iklim değişikliğini ve sürdürülebilirliği finans sektörünün en önemli gündem maddesi haline getirdi. Avrupa bankaları sürdürülebilirlik alanında öncü rol üstlenenler arasında listenin ilk sıralarında. 2020'de Avrupa'nın varlıkları bakımından en büyük 10 bankası, 2030'a kadar toplam 1.5 trilyon dolar yeşil finansman sağlayacağını veya sağlanmasına aracılık edeceğini taahhüt etti.
GLOBAL İNİSİYATİFLER ALINIYOR
Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı Finans Girişimi tarafından hayata geçirilen Sorumlu Bankacılık Prensipleri'nin imzacıları arasında birçok Türk bankası da yer alıyor. 2021 Nisan'da 43 kurucu üyenin katılımıyla ilan edilen Net-Sıfır Bankacılık Birliği, şu anda 41 ülkeden 110'dan fazla üyesiyle küresel bankacılık aktifinin neredeyse yüzde 40'ını temsil ediyor. Finans sektörünün iklim için seferber edilmesinde kritik önem taşan birlik, öncü bankaların en iyi uygulamalarını paylaşıyor ve uluslararası ölçekte tutarlı bir çerçeveyle karbonsuzlaştırma stratejilerinin uygulanmasına destek oluyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TEMALI EN BÜYÜK KREDİYE İMZA ATTI
ZIRAAT Bankası son olarak bu alanda bir rekora imza attı. 423 milyon dolar ve 779 milyon euro olmak üzere toplamda 1.3 milyar dolar büyüklüğünde sendikasyon kredisi temin eden banka, geçen yıl sağladığı krediyi yüzde 103 oranında yeniledi. 367 gün vadeli, euro ve dolar cinsinden iki dilimden oluşan kredinin koordinatörlüğünü Abu Dhabi Commercial Bank PJSC ve Emirates NBD Capital Limited gerçekleştirirken, Emirates NBD Capital Limited ve Standard Chartered Bank sürdürülebilirlik koordinatörleri olarak görev aldı.