Son dakika haberleri... Ticaret Bakanı Bolat, A Haber'e konuk oldu. Canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bolat önemli açıklamalarda bulundu.
SON DAKİKA | Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan fahiş fiyatla mücadele mesajı: Cezalara af yok
Bakan Bolat'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
Bugün meydana gelen 5.9'luk deprem ne kadar kritik bir coğrafyada olduğumuzu yine bize gösterdi. Hükumetimiz 6 Şubat depreminden bugüne, depremden etkilenen vilayetlerin yeniden imarı, sosyal hayatın yeniden başlaması gibi birçok konuda önemli bir çalışmanın içinde. 200 bine yakın konut hak sahibine teslim edilecek. Bugünkü depremde can kaybı olmaması çok sevindirici. Yenilenen konutlar, sağlam şekilde yapılan yapılaşmanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
TÜKETİCİYİ ALDATAN REKLAMLARA CEZA
Ticaret Bakanlığımız bünyesinde iç ticaretten sorumlu birimlerimiz var. Fahiş fiyat, stokçuluk gibi alanları takip eder. Tüketicileri aldatmaya yönelik reklamları inceleyen, raf ve kasa fiyat farkı denetimleri gibi durumları inceleyen bir birimimiz de var. Reklam Kurulu ise aldatıcı reklamlarla uğraşır. Reklam Kurulu 2024 yılı içinde 1542 dosyada aldatıcı reklam bulgularını tespit ederek 206 milyon lira idari ceza ve reklama erişim yasağı getirdi. Cezaların 10 kat artırılması söz konusu.
FAHİŞ FİYATLA MÜCADELE
Fahiş fiyata karşı 9 buçuk ayda 340 bin firmaya denetim yapıldı. Kurallara uymayanlara cezalar kesiliyor. Bu cezalar kesildikten sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı intikal ettiriliyor ve bu cezalar tahsil ediliyor. Peşin ödemede yüzde 25 indirim uygulaması var. Bizim iç ticaret ve tüketici korunması cezalarında ise uzlaşmaya gittiği takdirde, uzlaşma indirimi gerçekleşebiliyor ama cezalar affedilmiyor. Fahiş fiyatla mücadele kapsamında kesilen ceza 10 bin lirada 100 bin liraya, azami ceza ise 100 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldı. Stokçulukta ise ceza 12 milyon liraya çıkarıldı.
E- TİCARET SİTELERİNE GÜMRÜK VERGİSİ
Esnaflarımız, tüccarlarımız, mağaza sahipleri ve bunlarla alakalı iç ticarette gelişme sağlamak zorundayız. Biz bakanlık olarak hem iç hemde dış ticaretin gelişmesi için çalışma sağlıyoruz. Ancak internetin hayatımıza girmesi ile beraber sektörlerde, ürünlerde, ticarette öylesine bir ürün değiştirme şekil değiştirme başladı ki E-Ticaret hayatımızda çok önemli bir yere geldi ve şu anda ticaretin yüzde 21,5'i E-Ticaretten sağlanıyor.
E-İhracata baktığımızda ise 2022 yılında toplam ihracata payı yüzde 1 iken 2024 yılının sonunda yüzde 3'e varacağız.
İHRACATÇIYA YENİ DESTEK PAKETİ
Covid-19 geldiği zaman 2020'de dünya ekonomik büyümesini vurdu, bütün ülkeler küçüldü fakat Türkiye büyümeye devam etti. Küresel ticaret 2021 ve 2022 yılında çok büyük artış kaydetti. Bugün küresel ticaretin hacmi 23.7 milyar dolar hizmet ihracatında ise 7.6 milyar dolar toplamda 31.5 trilyon dolar ihracat bulunuyor.
İhracatçılarımız hükümetimizin ve ticaret bakanlığımızın desteği ile tırnakları ile kazıya kazıya ihracat pazarları bulmaya gayret ediyorlar. Bizim bakanlık olarak bütçemizin yüzde 60'ını özellikle mal ve hizmet ihracatçılarına verdiğimiz turquality marka destelerimiz var. Bunu yanında uluslararası fuarlara katılım desteği sağlıyoruz.
Bunun yanında genel ticaret heyetleri sektörler bazında düzenleniyor ve bunlarında masraflarını karşılıyoruz. Yazılım, savunma sanayi gibi sektörler bizim için öncelikli ama tekstil, demir- çelik, mobilya, kimya ve enerji ürünleri gibi birçok sektör bu programlardan yararlanabiliyor.
21.2 milyar destek ayırdık.Geçen yıl 22 bin 500 kadar bu yıl ise 26 binin üzerinde firmalar bu desteklerden yararlandı. Bu bütçe yetmediği durumda Hazine ve Maliye Bakanlığımızdan destek talep edeceğiz. İhracatçımıza her türlü desteği veriyoruz ve ihracatımızı arttırmak zorundayız. İlk 9 ayda ithalat yüzde 9 azaldı.