Son dakika haberleri...Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, resmi sosyal medya hesabından, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesini, "Afetlere karşı daha dirençli yapılar için yapı güvenliği tedbirlerimizi artırıyoruz. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğimizi güncelledik" mesajıyla duyurdu.
1 TEMMUZ 2023 TARİHİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK
Bakanlık açıklamasında, İmar Yönetmeliği'nde depreme karşı ilave önlemler getiren düzenlemenin 1 Temmuz 2023 tarihi itibariyle geçerli olacağı bilgisine yer verdi.
KISA KOLON
Kısa kolon oluşturulmayacak.
ASMA KAT
Asma kat yapılamayacak.
KAPALI ÇIKMA YASAĞI
İçerisinde konut bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılması yasaklanacak.
KAPALI ÇIKMA YAPILAMAMASI DURUMUNDA
Kapalı çıkma yapılamaması nedeniyle imar planından gelen emsal haklarının kullanılamaz durumda olduğunda, kayıplar telafi edilecek ve taşıyıcı sistem kolonlarının parselin arka bahçe mesafesine en fazla 1 metre taşırılmasına, böylece üst katların bu kolonlar üzerinde yapılabilmesine müsaade edilecek.
YOL VE BAHÇE SINIRLARI
Yeni düzenleme ile emsal haklarının arka bahçede de tamamen kullanılamaması halinde parselin yol sınırlarına 4 metreden fazla yaklaşmamak kaydı ile aynı şekilde ön bahçeye en fazla 1 metre taşmaya müsaade edilecek.
TAŞAN KISIMLAR İLE İLGİLİ DÜZENLEME
Taşan kısımlar zemin katta sadece kolon veya perdelerden ibaret olacak, hiçbir kenarı herhangi bir malzeme ile kapatılmayacak ve bahçe niteliği ortadan kaldırılmayacak" ifadeleriyle paylaştı.
İNŞAAT MÜHENDİSLERİNE TECRÜBE ŞARTI
Yeni mezun inşaat mühendislerinin zemin +4 kata kadar statik proje hazırlayabilmesi şartı getirilecek.
Zemin +4 kattan fazla 8 kattan az olan statik projeleri hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 3 yıl, 10 bin m2 ve 4 farklı proje tecrübe şartı aranacak.
Zemin +8 kat-15 kat arası statik projeleri hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 5 yıl, 15 bin m2 ve 6 farklı proje tecrübe şartı aranacak.
15 kat üzeri proje için ilave olarak en az 7 yıl, 20 bin m2 ve 8 farklı proje tecrübe şartı ve yapı ana bilim dalında veya deprem mühendisliği ana bilim dalında yüksek lisans şartları aranacak.
MİMARLARDA TECRÜBE ŞARTI
Kamuda, üniversitelerin mimarlık bölümlerinde veya meslek odasına kayıtlı serbest mimar olarak en az 5 yıl mesleki tecrübe ve en az 10 bin m2 ve 4 farklı yapının proje sürecinde aktif olarak bulunması veya mimarlık ana bilim dalında doktora şartı aranacak.
ÇEKİÇ ETKİSİ ÖNLEMİ
Bitişik nizam yapıların depremde birbiri ile çarpışmasının (çekiç etkisi) önlenmesi için 6 metre yüksekliğe kadar olan binalar için 3 cm, üzerindeki her kat için 1 cm olmak üzere derz boşluğu bırakılma şartı aranacak.
Afetlere karşı daha dirençli yapılar için yapı güvenliği tedbirlerimizi artırıyoruz.
— Murat KURUM (@murat_kurum) May 12, 2023
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğimizi güncelledik. pic.twitter.com/BEcleWIgmm