Bundan 10 yıl önce bir sektör, sessiz sedasız İstanbul Yenibosna'daki Dış Ticaret Kompleksi'nde ihracatçı birliğinin temellerini atarak kendine küçük bir yer açtı. O gün bugündür de rekor üzerine rekor kırıyor. 10 yılda ihracatını 10'a katlayan savunma sanayisinden bahsediyoruz. Türkiye'nin savunmada 10 yıl içinde 600 milyon dolardan 6 milyar dolara sıçrama serüvenini, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Kurucu Başkanı ve Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş SABAH'a anlattı.
CUMHURBAŞKANIN VİZYONU
10 yıl önce sadece 60 firma ile birliği kurduklarının altını çizen Aral Aliş, "Bugün bin 700'e çıktık. İnanılmaz bir rakam bu. 2023 için hedefimiz 6 milyar dolar. Bu ivmeyle bu rakamı da aşabiliriz. 2024'te 8 milyar dolar olur. Ondan sonra 10 milyar dolar ve hızlı bir şekilde devam ederiz. 10 yıl önce Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla biz yola çıktık. Onun sayesinde bu başarılar elde edildi. Aynı vizyon devam ettiği sürece biz bundan 5-10 yıl içinde turizm sektörünü bile aşarız. Çünkü artık Türkiye dünyada bir savunma sanayi markası haline geldi. Ayrıca güçlü bir ekosistemimiz var. Çarpan etkisiyle büyüyoruz" dedi. Turizm sektörünü geçmek iddialı bir hedef olarak görülebilir, ancak son yıllarda SİHA, İHA dışında geliştirilen ürünlere bakınca savunma sanayisinin sınıf atladığını söylemek mümkün. Milli Muharip uçak Kaan tek kalemde milyarlarca dolarlık gelir potansiyeli olan bir proje. Atak ve aynı zamanda MİLGEM de rüştünü ispatladı. 1.5 milyar dolar değerinde ASFAT'ın Pakistan'a 4 adet ihracatı en iyi örneklerden biri. BAYKAR'ın Suudi Arabistan'a AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı anlaşması 3.1 milyar dolar değerinde.
AYLIK BÜYÜME % 123
Türkiye'nin en büyük döviz getiren sektörlerinden biri olan turizm yılda 46 milyar doları aşan bir rakama ulaştı. Türkiye'nin savunma sanayisinde büyüme ise çok hızlı bir şekilde geliyor. Son rakamlar da bunu teyit eder nitelikte. Sektör, tarihi aylık ihracat rekorunu kırarak temmuz ayında 657.5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. 2023 yılının ilk 7 ayındaki toplam savunma ve havacılık sanayii ihracatı da 3 milyar doların üzerine çıktı. Bir önceki yılın temmuz ayındaki 295 milyon dolar ile karşılaştırıldığında yüzde 123.5'lik bir artış anlamına geliyor.
SAVUNMANIN PAYI YÜZDE 75'E ÇIKTI
Savunma
Sanayi İhracatçılar Birliği kurulduğunda 600 milyon dolar ihracatın yüzde 75'inin havacılıktan geldiğinin altını çizen Aliş, "Yüzde 75, yani havacılık 400 milyon dolardı diyelim. 200 milyon doları da savunma sanayisinden geliyordu. Şimdi 2022'de savunmanın payı yüzde 74. Sivil havacılığın payı yüzde 26. Olay tam tersine döndü. Bu çok önemli" dedi.
KİLOGRAMDA ÜÇ YILDA 10 DOLARLIK ARTIŞ
OCAK-Temmuz arasında yüzde 35 artış yakaladıklarının altını çizen Aral Aliş, "Devamlı çıkıştayız. Bu aylar aslında sektörün durgun olduğu aylardır. Çünkü ocak mart arası ihtiyaçlar belirlenir. Nisanda siparişler verilir. Eylül, ekim, kasım ve aralık ayları da teslimat aylarıdır ve tüm ihracatlar o zaman kayda girer. Bu nedenle minimum 6 milyar dolar olacağız diyoruz. Ayrıca sadece üç yılda kilogram bazında 47 dolardan 57.1 dolara geldik. 2020'den bu yana 10 dolar artırmışız" dedi
BİRLİK OLARAK FUAR MASRAFLARININ YÜZDE 50'SİNİ KARŞILIYORUZ
İhracattaki
bu artışta tanıtım ve fuar katılımlarının önemine de değinen Aral Aliş, "Biz devletin vermiş olduğu fuar destekleri dışında bir de birlik olarak destekler veriyoruz. Türk firmalarının ihracatı bu kadar kolay yapabilmelerinin arkasında bu tanıtım faaliyetlerinin önemi büyük. Birlik olarak giderlerin yüzde 50'sini biz karşılıyoruz" şeklinde konuştu.