SABAH Gazetesi'nin kent buluşmalarına bu kez Konya ev sahipliği yaptı. Konya'da SABAH başlığıyla gerçekleşen organizasyona Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da eşlik etti. Binlerce yıllık kadim tarihinden gelen dokusunu bozamadan koruyan Konya'nın huzuru ve güzelliği son dönemde daha da tanınır olmaya başladı. Dünya 'sakin turizm' pastasının güçlü bir oyuncusuna dönüşen Konya, her yıl ağırladığı yabancı turist sayısını artırıyor. Şehirde yaşanan değişimleri Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay SABAH Yazarları ile paylaştı. Altay, on bin yıllık geçmişiyle ilk şehir yerleşiminin kurulduğu, ilk defa tarımın yapıldığı, dünyanın en eski ticaret merkezlerinden biri olan Çatalhöyük gibi paha biçilemez bir mirasa Konya'da ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Dünyada sakin turizme yönelik büyük bir kayma yaşandığını belirten Altay, "Biz bu alanda dünyanın yeni merkezlerinden biri olmayı başardık. Türkiye Selçuklu Devleti'ne 200 yıl boyunca başkentlik yapan Konya'mızın neredeyse her köşesinde, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma eserleri de görmek mümkündür. Unesco Dünya Mirası Listesi'ndeki Eşrefoğlu Cami ile Aziziye Cami, Alâeddin Cami, Kapu Cami, Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese, Şırçalı Medrese, Aya Eleni Kilisesi ve Ak Manastır gibi birçok tarihi değer şehrimizde yer alıyor" dedi.
ULAŞIM İMKÂNLARI KOLAYLAŞTI
Mevlana'nın ve eserlerinin dünyada her geçen gün daha çok tanındığını da ifade eden Altay şehrin turizm potansiyelini şu sözlerle anlattı: "Bunlarla birlikte Konya tarih boyunca, onca âlim ve münevver şahsiyetin de evi oldu. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Şems-i Tebrîzî ve Nasreddin Hoca gibi tüm insanlığa ilham kaynağı olan âlimlerin hak ve hakikat ışığı, asırladır Konya'mızdan dünyaya yayılıyor. Tarihi zenginlikleriyle birlikte birbirinden farklı onlarca doğal güzelliği de barındıran şehrimiz bir yanında yemyeşil doğasıyla Yerköprü Şelalesi, Meram Bağları, Beyşehir ve Suğla Gölü'ne, bir yanında bozkır ikliminin hüküm sürdüğü uçsuz bucaksız Tuz Gölü'ne ev sahipliği yapıyor. Doğu ile batıyı, güney ile kuzeyi birbirine bağlayan Konya'mız karayolu ile 3 saatte 10 milyon, 6 saatte 64 milyon insana ulaşım imkânı sağlıyor. Öte yandan kesintisiz havayolu ile demiryolu ulaşımının bulunması, Konya'nın dünyaya açılmasına olanak tanıyor."
CUMHURİYET'İN 100. YILINDA DÜNYA BELEDİYELERİNE BAŞKANLIK EDİYOR
Dünya
Belediyeler Birliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay, dünya genelinden 342 yerel ve bölgesel yönetim temsilcisinin ve yedi kıtadan konukların yer alacağı UCLG Dünya Konseyi'ne Konya olarak 26-27-28 Ekim tarihlerinde ev sahipliği yapacaklarını söyledi. Dünya Konseyi'nde, Konya'nın Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığını da devralacağını ve UCLG çatısı altında dünya belediyelerine başkanlık edeceklerini belirten Altay, "Cumhuriyetimizin 100. yılında Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığını devralacağımız UCLG Dünya Konseyi'nde, hoşgörünün şehri Konya'mızdan tüm dünyaya en güçlü şekilde barış ve kardeşlik mesajları vereceğiz. Kimsenin geride kalmadığı şehirler inşa etmek ve hiçbir şehir halkının geride kalmayacağı bir dünya için çalışacağız. Dünya Konseyimizde, şehirlerimiz için ekonomik, sosyal, kültürel, mesleki gelişimi desteklemek, zorunlu göçe tabii tutulan insanlara el uzatmak ve çevresel kalkınmayı sağlamak amacıyla çalışmalar da yapacağız" dedi.
DÜNYANIN EN UZUN BİSİKLET AĞI
Türkıye'de
en fazla bisiklet kullanılan şehir konumunda olduğunun altını çizen Başkan Altay, "Konya Büyükşehir Belediyesi olarak şehir içi ulaşımda bisiklet kullanımını artırmak için bugüne dek birçok farklı çalışma gerçekleştirdik. Konya hâlihazırda 604 kilometre ile dünyanın en uzun bisiklet yolu ağına sahip şehirlerinden biridir. 2030 yılına kadar bu uzunluğu 800 kilometreye çıkaracağız. Bunun için bisikletliler özel kavşaklar ve alt ve üst geçitler planlıyoruz. Yine Türkiye'ye örnek olan bir projeyle uzak mesafelere bisikletli ulaşımı kolaylaştırmak için Bisiklet Tramvayını hizmete sunduk. Şehrimizde bisiklete binmeyi daha fazla teşvik etmek için Türkiye'de ilk kez Bisiklet Master Planı'nı hayata geçirdik. Şehrimizin pek çok noktasında bisiklet tamir istasyonları, bisiklet parkları, paylaşımlı bisiklet noktaları ve bisiklet köprüleri, bisiklet kullanıcılarına hizmet vermeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.
UĞUR KORKMAZ / A Para Spikeri
'Türkiye Yüzyılı'na hazır
Turkuvaz Medya'nın düzenlediği "İl buluşmaları" kapsamında Konya'da idik. Şehri gezdikten sonra Konya'nın hep Mevlana şehri olarak anılmasının bugünkü geldiği noktaya haksızlık olduğunu düşündüm. Nedenine gelecek olursak; bence birçok açıdan Konya gezmeye, görmeye ve yaşamaya değer bir şehir… Konya ekonomisi denildiğinde; ihracat, sanayi, turizm, gastronomi, üniversiteler ve kültürel yapılar ön plana çıkıyor. Hepsine tek tek temas ettiğimizde sayfalarca notun alınacağına eminim. Türkiye 2023'te 255 milyar dolarlık ihracat hedefliyor, her ay ihracat rekoru kırıyor. Ülkemiz yıllar önce yılda 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken bugün günde bu rakamlara ulaşılıyor. Konya'da Türkiye'nin ihracatında önemli bir pay sahibi, özellikle otomotiv ve yedek parça anlamında önemli işler yapmaktadır. Uluslararası kurumların Türkiye için büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize ettiği bu günlerde Konya'nın da sanayisi ve üretimiyle Türkiye'nin büyüme kompozisyonuna katkı sağladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye ekonomisi yatırım, istihdam ihracat ve üretime dayalı politikalar uyguluyor. Türkiye Yüzyılı'nda da bu politikalar vücut bulmaya devam edecek. Konya'da da yatırımlar giderek büyüyor. Sanayide çarklar dönüyor. Yaptığımız gezide gözlemlediğim kadarıyla hafta içerisinde yollar bomboştu, bu da istihdamın yüksek, işsizliğin düşük olduğunu gösteriyor. Esnaf sıcakkanlı ve sevecen.
EKREM KIZILTAŞ / Takvim Yazarı
Gez dünyayı gör Konya'yı
'Gez dünyayı gör Konya'yı' sözünü kimin ne zaman ve hangi niyetle söylediği, meçhul. Ancak kadim şehirlerimizden Konya'nın hemen her dönemde öne çıkan yerlerden birisi olduğu şüphesiz. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay olmak üzere şehri geliştirmek için çalışan belediye başkanlarınca yönetilen Konya, yolu düşenlerin, 'yaşanacak bir şehir' dedikleri yer. Tarihi ve kültürel derinliği yanında tarım, sanayi, kentleşme ve akla gelebilecek her alanda her sahada 7'den 70'e herkesi kapsayan hizmetlerle Konya, dünya çapında örnek alınabilecek bir şehir. Özetle, "Gez Dünya'yı Gör Konya'yı" sözü, bugün her zamankinden daha geçerli!..
YÜKSEL ALTUĞ / SABAH Yazarı
Mevlana Bisiklet Turu çok yakışır
Konya, benim spor muhabirliği ve yazarlığı yaptığım yıllarda bisiklet sporunun başkeniydi. Türkiye'nin tek velodromu (Eğimli bisiklet pisti) bu şehirde bulunduğu için milli takıma pek çok değerli sporcu yetiştirmişti. Neredeyse tamamen dümdüz bir coğrafyaya sahip kenti gezerken, bisiklet aşkının o yıllardan beri artarak devam ettiğine şahit oldum. Öyle ki, belediye tarafından kiralanan bisikletlerin tutulduğu cadde garajları bile dubleks şekilde tasarlanmıştı. İçimden "Konya'da yaşasaydım arabamı satar, her yere bisikletle giderdim" diye geçirip İstanbul'un 7 tepe üzerine kurulmasına isyan ettim. Konya Büşükşehir Belediyesi de Gençlik ve Spor Bakanlığı ile işbirliği içinde kenti adeta bir "Bisiklet Aşıkları Şehri" haline getirmiş, Türkiye'nin tek kapalı veledromu Konya'da inşa edilip, geçen yıl hizmete açılmış. Kentte dile kolay tam 650 kilometrelik özel bisiklet yolu yapılmış. Yetmemiş, Türkiye'nin ilk Velesbit (Bisikletin eski ismi) Müzesi burada açılmış. Yine yetmemiş, ülkemizin ilk bisiklet tramvayı (Bisikletle binebileceğiniz) bu kentte hizmete girmiş. Bütün bu alt yapıyı görünce Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'a naçizane bir öneride bulunmadan edemedim. Dedim ki, Uluslararası nitelikte düzenlenecek bir Mevlana Bisiklet Turu bu şehire çok yakışır. Üstelik şehrin tanıtımına da büyük katkı sağlar.