Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji filosunun yeni üyesi yüzer üretim, depolama ve tahliye platformunun (FPSO) hafta başında Singapur'dan yola çıkacağını belirterek, "Yüzer üretim tesisi ile 2026 yılında Karadeniz'de üretime başlamayı hedefliyoruz" diye konuştu. AHaber canlı yayınında soruları yanıtlayan Bayraktar, "Rize açığında yeni lokasyon keşfettik. Yeni keşiflerimiz ve yeni sondajlarımız olacak" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta kamuoyuna müjdelediği Türkiye'nin enerji filosuna katılacak yeni gemiye ilişkin bilgiler de paylaşan Bayraktar, "Yeni gemimiz ya da yüzer üretim platformumuz önümüzdeki hafta başında yola çıkıyor. Bu gemi bizim doğalgazda, Karadeniz gaz sahasındaki üretimimizi artırmak için planlamalarımızın içerisinde yer alan bir ünite, bir platform" dedi. "Gemi, Singapur'dan önümüzdeki hafta başında yola çıkacak. İki aya yakın bir seyir süresi var" bilgisini paylaşan Bayraktar, platformun Marmara'da bir tersanede birkaç ay süren bakım işleminden geçeceğini, sonrasında Filyos Limanı'na gideceğini söyledi. Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 5.5 milyon metreküp olan üretimin ilk fazda 2025'in ilk çeyreğinde 10 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini kaydeden Bayraktar, "Bu yeni platformla biz inşallah bunu 20 milyon metreküpe çıkarmış olacağız" diye konuştu.
10 MİLYON METREKÜP
Platformun, 2026'da aktif şekilde günlük 10 milyon metreküp doğal gaz üreteceğini ve yaklaşık 5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılayacağını aktaran Bayraktar, "Yüzer üretim tesisi ile 2026 yılında Karadeniz'de üretime başlamayı hedefliyoruz. Gemi, Sakarya Gaz Sahası'na gidecek ve 20 yıl boyunca orada bu gazı üretmeye devam edecek. Orada sabit kalacak" şeklinde konuştu. Bayraktar, platformun boyunun yaklaşık 300, genişliğinin 56, yüksekliğinin 58 metre olduğunu belirterek, geminin deniz tabanından gazı alarak işleyeceğini ve deniz tabanından karadaki tesise göndereceğini ifade etti.
NİJER'DE 3 ALTIN MADENİ
Türkiye'nin, Afrika kıtasından Nijer ile enerji alanında yaptığı çalışmalarına da değinen Bayraktar, Türkiye'nin Nijer'de 3 altın madeni sahasının bulunduğunu ve altın çıkarmak için gerekli çalışmalara 2020'de başlandığını anımsattı. Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: "Hedefimiz 2025'te ilk altın üretimini gerçekleştirmek. Nijer, bu anlamda çok zengin kaynaklara sahip. Biz bu ülkelerde maden yatırımlarıyla petrol ve doğalgaz yatırımlarıyla da ülkemizin ihtiyaçlarının bir kısmını dış kaynaklarla karşılayağız." Bayraktar, Türkmenistan gazının Türkiye'ye getirilmesi konusuna ilişkin, ilk etapta yıllık 1.5-2 milyar metreküp gazın 2025 başında Türkiye getirilmesini hedeflediklerini söyledi.
KEŞİF KUYUSU AÇILACAK
Bayraktar, bu yıl içerisinde Batı Karadeniz'de bir keşif kuyusu daha açmayı planladıklarını anlattı. Türkiye'nin karadaki en büyük petrol üretim noktası olan Gabar'da 40 kuyuda 45 bin varillere ulaştıklarını hedeflerinin yakın zamanda 100 bin varile ulaşmak olduğunu anlatan Bayraktar, "Hakkari'de de farklı sahalarda yeni keşif kuyuları açmaya devam ediyoruz. Van sınırlarında Kör Kandil'de sondajımız devam ediyor. Buralardan da yeni keşifler yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.
ORUÇ REİS SOMALİ YOLCUSU
Türkiye'nin
Somali açıklarında petrol ve doğalgaz aramak amacıyla Somali hükümetiyle imzaladığı anlaşmaya değinen Bayraktar, anlaşma kapsamında Somali açıklarında yaklaşık 5'er bin kilometrekarelik ve toplamda 15 bin kilometrekarelik 3 deniz sahasında imtiyaz ve ruhsat aldıklarını bildirdi. Bayraktar, "Hızlı bir şekilde 3 boyutlu sismik çalışmaya başlayacağız. Planlamamız içerisinde Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'ne yer verdik. Eylül ayının sonunda, ekim ayı başı gibi Somali'ye gönderiyoruz" dedi.