Enflasyonu bahane ederek eğitim ücretlerine rekor zam yapan özel okullar söz konusu öğretmenlerin maaşı olunca kesenin ağzını kapadı. Neredeyse asgari ücret düzeyine yaklaşan özel okullardaki öğretmen maaşları, "Bu kadar da olmaz artık!" dedirtiyor. Her yıl kıdem tazminatı vermemek için sözleşmeleri yenileyen özel okullar, yeni eğitim-öğretim sezonu öncesi öğretmenleri düşük maaşlara mahkum ediyor. Bu yıl yeni mezun bir öğretmen 12 bin TL, 5 yıllık bir öğretmen 15-16 bin TL, 10 yıl ve üzeri bir öğretmen ise 18 bin ila 22 bin TL arasında maaş alıyor. Okullarda maaşlar branşlara göre değişiyor. Edebiyat, tarih, coğrafya gibi branşlarda maaşlar çok düşük. Matematik, İngilizce ve sınıf öğretmenleri ise görece daha iyi maaş alıyor. Ancak bu branşlarda da 10 yıllık bir öğretmenin ortalama maaşı 25 bin TL. Bazı özel okullar bu skalanın üzerinde maaşlar verse de sektör ortalaması genellikle bu düzeyde seyrediyor. Birçok öğretmen okuldan arta kalan vakitte özel ders vererek geçimini sürdürmeye çalışıyor. Öğretmenler ise "kamudaki öğretmen maaşının altında maaş verilemez" şeklinde bir yasal düzenleme beklediklerini belirtiyor.
ARALARINDA ANLAŞTILAR!
Özel okullarda görev yapan öğretmenlerle konuştuk. Sektörde güçlü bir rekabetin olduğunu, birçok özel okulun açıldığını, bu ücretleri kabul etmemeleri gerektiğini vurguladık. Aldığımız cevap karşısında daha büyük bir şok yaşadık. Öğretmenlerin iddialarına göre özel okullar bu yıl kendi aralarında bir maaş skalası belirledi. Bu maaşlar arasında ise en fazla 500 TL farkın olduğunu vurguladı. Öğretmenler, "Bundan iki yıl öncesine kadar yine arada 1-2 bin TL fark olur, okul değiştirirdik. Ancak bu yıl görüştüğümüz diğer okullarda da benzer rakamlar teklif edildi. Aralarında rekabet var ancak söz konusu öğretmen maaşları olduğunda birlikte hareket edebiliyorlar" diyor.
BAŞKA ŞEHRE TAŞINACAĞIZ
İstanbul'da özel bir okulda görev yapan edebiyat öğretmeni C.H., "Eşim de ben de aynı okuldan mezun olduk. 12 yıldır özel okullarda çalışıyoruz. Ancak son iki yıldır maaşlarımız çok kötü seviyede. Ben 18 bin TL'ye anlaştım. Eşim çocuk nedeniyle iki yıl ara verdi. Bu yıl yeniden başladı. 10 yıllık tecrübesine rağmen ara verdiği için en fazla 15 bin TL teklif ettiler. İkimizin maaşı 33 bin TL. Ev sahibim baskı yaptı, evi boşaltmak zorunda kaldık. Yeni evimizi 15 bine kiraladık. Kalanla geçinmemiz neredeyse imkânsız.
O nedenle ben ek iş de yapmak istiyorum. Ancak okulda hafta sonu da bir gün etüde geleceğim. Bu da maaş kapsamında aksi durumda 18 bin TL verilmiyor. Dolayısıyla vaktim de olmayacak. Bu yıl bakacağız. Eğer sürdürülebilir olmaktan çıkarda başka şehre taşınacağız" ifadelerini kullandı. Başka bir okulda çalışan ve 11 yıllık deneyime sahip olan İngilizce öğretmeni, ise şunları anlattı: "Özel okullarda ders çıkışı ve hafta sonları etütler oluyor. Sabah 8'de geliyoruz akşam 8'de çıkıyoruz. Günde 12 saat çalışıyoruz. Ayrıca hafta sonu da muhakkak bir gün gelmemiz gerekiyor. Ancak herhangi bir ek mesai almıyoruz. Bazı okullar mesai yatırıyor ancak onlar da maaşları çok daha düşük tutuyor. Bazı okullarda ek mesai ücreti olarak saati 7 TL. Bir bardak çay içilmez. O nedenle maaş üzerinden anlaşmak bizim için daha iyi. Ben 20 bin TL'ye anlaştım."
KAMUDA VERİLEN ÜCRETLE AYNI OLSUN
İzmir'de
özel okulda çalışan ve 20 bin TL alan bir sınıf öğretmeni de, "15 yıllık öğretmenim. 15 yıl önce özel okullar kamudan daha yüksek maaş veriyordu. O nedenle özelde öğretmenliği tercih ettim. Ancak özellikle pandemiyle birlikte maaşlarımız çok düşük düzeylerde kaldı. Pandemi sonrası okullar rahatlasa da bunu öğretmenlere yansıtmadı. Özellikle enflasyonla birlikte maaşlarımız eridi. Bizim çok yüksek maaşlarda gözümüz yok. Sadece kanuni düzenleme bekliyoruz. Özel okullarda kamuda verilen maaşın altında maaş verilemez şeklinde bir yasal düzenleme ile sorunun çözüleceğine inanıyoruz. Aksi durumda özel eğitim kurumlarında patronların insafına kalıyoruz" diyor.
ÖĞRETMENLİĞİ BIRAKTI SATIŞ GÖREVLİSİ OLDU
Ünıversıteden iki yıl önce mezun olan bir öğretmen de, "Tarih öğretmeniyim. Atamamız olmadığı için özel okulda işe başladım. Geçen yılın ilk dönemi stajyer maaşı olarak asgari ücretin de altında çalıştım. Sözleşmeme göre 3 gün okula gelmem gerekiyordu ancak her gün geldim. Bir denetim esnasında ortalıkta görünmemem istendi. İşi öğrenebilmek için sesimi çıkarmadım. Bu yıl deneyimim var daha iyi maaş alırım diyordum ancak en fazla 12.500 bin TL verildi. Başka türlü iş bulamam o nedenle kabul ettim. Geçen yıl birlikte çalıştığımız bir arkadaşım bu yıl maaş nedeniyle kabul etmedi. Ünlü bir giyim markasında satış görevlisi olarak 16 bin TL'ye anlaştı. Orada çalışmaya başladı" dedi.