Ortadoğu’nun ekonomi haritası yeniden şekilleniyor
PKK’nın silah bırakması iş dünyasında da heyecan yarattı. Türkiye’nin yeni bir döneme girdiğini belirten iş insanları, “Ortadoğu’nun ekonomi haritası Türkiye’nin liderliğinde yeniden şekilleniyor” diyor
PKK'nın silahlarını yakıp teslim etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı tarihi konuşma iş dünyasında büyük bir heyecan yarattı. Terörle mücadele kapsamında 2 trilyon doları aşan harcama yapan Türkiye'nin artık bu bütçeyi yatırım, üretim ve istihdama harcayacağının altını çizen iş insanları, yeni bir dönemin kapılarının aralandığını vurguladı. Terörsüz Türkiye vizyonunun sadece ülkemiz değil, sınır komşularımız Irak, İran ve Suriye dahil olmak üzere tüm bölgede kartları yeniden dağıtacağını vurgulayan iş insanları, "Ortadoğu'nun ekonomik haritası yeniden şekilleniyor" diyor.
TİCARİ DİPLOMASİMİZDAHA DA GÜÇLENİR DEİK Başkanı Nail Olpak: 'Terörsüz Türkiye' için çıkılan yolda, 11 Temmuz itibarıyla yeni bir sayfa açıldı. Terör nedeniyle 2 trilyon dolarlık faturayı hep birlikte ödemek ve daha kolay elde edebileceğimiz refahımızı ertelemek zorunda kaldık. Bugün, Türkiye'nin güvenliği, milletimizin huzuru ve refahı adına çok kritik süreçlerden geçiyoruz. DEİK olarak, ekonomik anlamda da ülkemizin önünü açacak olan bu tarihi gelişmelerin, bölge ülkeleri ve dünya ile kurduğumuz ticari diplomasimizi çok daha güçlendireceğinin ve olumlu sonuçlarından milletimizin tümünün faydalanacağını farkındayız. İş dünyası olarak, ihtiyaç duyduğumuz güven ortamının tesisi ile ülkemizin bölgesel ve küresel gücünü daha da artırması için daha fazla gayret göstermeye devam edeceğiz.
YENİ BİR ATILIM RÜZGÂRINAİMKÂN SAĞLAR TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Terörün Türkiye gündeminden çıkarılması ile birlikte güven ve istikrar ortamının sadece ülkemiz değil, bölgedeki komşularımızla yeni bir atılım rüzgarına imkân sağlayacağına inanıyoruz. Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiğimiz Irak ziyaretimiz sırasında edindiğimiz izlenimler ve Suriye'de yaşanan gelişmeleri göz önünde bulundurduğumuzda güven atmosferi bölge ülkeleri için büyük bir fırsat sunan "Kalkınma Yolu"na da katkı sunarak yeni iş birliklerine kapı aralayacak. Barış ve huzur iklimiyle şekillenen yeni dönemde kaynaklarımızı üretime ve yatırıma dönüştürmemiz halinde toplumsal refahı hızla bir üst seviyeye taşıyacağız.
EKONOMİK KALKINMANINKRİTİK EŞİĞİ ATO Başkanı Gürsel Baran: PKK'nın silah bırakma ve örgütsel yapısını feshetme kararı, sadece güvenlik değil, ekonomik kalkınmamız açısından da kritik bir eşik. Bu yaklaşım, sadece bugünü değil, gelecek nesilleri de güven içinde yaşatacak bir kardeşlik ikliminin teminatıdır. Toplumsal huzur ve güven ortamının pekişmesiyle, coğrafyamızda yatırım, üretim ve istihdamı esas alan güçlü bir kalkınma sürecinin hız kazanacağına inanıyoruz. İş dünyası olarak, üzerimize düşen her sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz. Bu sürecin mimarı olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye teşekkür ediyoruz.
TÜRKİYE KÜRESEL EKONOMİKGÜÇ OLARAK ÖNE ÇIKIYOR İTO Başkanı Şekip Avdagiç: Yeni dönemde Musul ve Kerkük'ten İstanbul'a, Şam'dan Ankara'ya, Halep'ten İzmir'e oluşturulan güçlü bağlar hem ülke hem de bölge ekonomisine yüz milyarlarca dolarlık üretim ve yatırım gücü katacaktır. Çin Seddi'nden Adriyatik'e kadar uzanan binlerce yıllık Türk tarihi yeni bir vizyona kavuşmuştur. Bu gelişme sadece siyasette değil ekonomide de ülkemizin önünü açacak, iç cephesini tahkim edecektir. Türkiye'nin bölgesel ve küresel ekonomik güç olarak öne çıkmasını ve tüm ağırlığının hissedilmesini sağlayacaktır. Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla, Çerkeziyle, Lazıyla Türkiye'nin insan kaynağı yeni ekonomik başarılar inşa edecektir.
GÜVEN ORTAMI BATIDA DAHİSSEDİLECEK Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan:Terör örgütünün silah bırakması sadecedoğu ve güneydoğu değil İç Anadolu'dan Ege'ye,Karadeniz'den Marmara'ya tüm bölgelerin ekonomisinekatkı sağlayacak. Doğu ve güneydoğuda güven ortamınınoluşması özellikle sınır kapılarımızdaki ticari hacmiartırırken burada oluşacak talep İzmir'den Denizli'ye,Manisa'dan Trabzon'a yansıyacak. Suriye'den Irak'a sınırkomşularımızla ticaret hacmimiz artacak.
SİYASİ BAŞARI, İKTİSADİBAŞARIYI GETİRECEK ASKON Başkanı Orhan Aydın: Terörsüz Türkiye ortamında kaynaklarımız daha verimli kullanılacak. Bu ortamda altyapı, enerji, turizm, tarım ve imalat sanayine yönelik uzun vadeli yatırımlarda artış göreceğiz. Yabancı sermayenin Türkiye'ye bakış açısı değişecek. Bu noktada ayrılan bütçe eğitim, sağlık, teknoloji gibi verimlilik artırıcı alanlara daha da çok yönlendirilebilecek. Yatırım ortamındaki iyileşme, uzun vadeli ve sürdürülebilir büyüme oranlarını da yukarı çekecek. Buradaki siyasi başarı iktisadi başarıyı da beraberinde getirecek. Bölge ülkeleri arasında yatırım ve işbirlikleri daha da çok artacak. Özellikle İnşaat, lojistik, enerji, gıda, tekstil, otomotiv, savunma sanayi başta olmak üzere bir çok sektörde işbirlikleri güvenli ortamda daha da artacak.
TÜRKİYE STRATEJİK ROLÜSTLENİYOR MÜSİAD Başkanı Burhan Özdemir:"Terörsüz Türkiye" vizyonu, artık kalkınmatemelli bir gerçekliğe dönüşmektedir. Bu süreçsadece Türkiye'nin iç barışı açısından değil, bölgeselistikrar ve ekonomik bütünleşme açısından da tarihibir hamledir. Anadolu'da sağlanacak kalıcı huzur;Suriye'nin kuzeyinden Irak'ın iç bölgelerine, Şam'danHalep'e, Musul'dan Erbil'e kadar geniş bir hattın ekonomikcanlanmasının da önünü açacaktır. Bu adım,Orta Doğu'nun ekonomik haritasını yeniden şekillendirecek.Türkiye, sadece üretim ve ihracat gücüyle değilbölgesel lojistik, enerji, gıda ve sanayi koridorlarınınmerkezi olarak daha da stratejik bir rol üstlenecektir.Terörden arındırılan alanlarda özel sektör yatırımlarıhız kazanacak; OSB'ler, üretim tesisleri ve lojistikmerkezleri daha rahat gelişme zemini bulacak.
ULUSLARARASI YATIRIMLARDA TÜRKİYE ARTIK DAHA CAZİP İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Hep birlikte; diyalog köprülerinin inşa edilerek toplumsal kutuplaşmanın bitirilmesi noktasında; ülkemizin istikrarı, huzuru, milli birliğimizin ve beraberliğimizin güçlenmesinin yanı sıra psikolojik ve sosyal travmaları geride bırakmamızı temin edecek çok önemli bir sürecin başlangıcına tanıklık ediyoruz. Yeni iklim yerli ve uluslararası yatırımlar açısından Türkiye'yi daha cazip hale getirerek, eğitimden sağlığa, enerjiden savunmaya, tarımdan turizme her alanda kapsayıcı bir kalkınma dönemine zemin teşkil edecek olması açısından çok önemli buluyorum. Yeni sürecin aynı zamanda bölgesel istikrar, ticaret ve ekonomik iş birliğinin önündeki engelleri kaldırarak, Orta Doğu'da daha entegre bir ekonomik yapının inşasını sağlama noktasında güçlü bir adım olarak görüyorum. Barış ve istikrara katkı sunan tüm taraflara teşekkür ediyorum.
YENİ TİCARETYOLLARIAÇILIYOR Bursa TSO Başkanı İbrahim Burkay:Doğu'dan Ege'ye, Karadeniz'denAkdeniz'e kadar tüm bölgelerimizyeni dönemin ekonomikdinamizmini hissedecektir. Doğuve Güneydoğu Anadolu, bu süreçlebirlikte ekonomik kalkınma içinbüyük bir potansiyele sahip olacaktır.Turizm, inşaat, hizmet ve tarımsektörlerinde önemli yatırım fırsatlarıdoğacağına inanıyoruz. Güvenortamının tesisiyle yerli ve yabancıyatırımcıların ilgisi artacak, uzunvadeli projelerin önü açılacaktır.Bugün Irak, Suriye, Libya ve Ukraynagibi pek çok ülke, Türkiye'ninüretim gücü, mühendislik kapasitesive nitelikli insan kaynağıylakalkınma yolunda yeni adımlar atabilir.Bu iş birlikleri, bölge barışınakatkı sunmanın yanında Türk firmalarınada yeni ticaret yolları veyatırım olanakları açacaktır.
KIRSALKALKINMAHIZLANIR TÜGİAD Başkanı Gürkan Yıldırım:Silahların susmasıyla birliktegüvenlik endişelerinin ortadankalkması, yerli ve yabancı yatırımcılariçin cazip bir ortam yaratacak.Bölgenin doğal kaynakları, gençnüfusu ve stratejik konumu, yenifabrikaların, işletmelerin ve altyapıprojelerinin hayata geçirilmesiiçin büyük bir fırsat sunacak. Bölgeninturizm potansiyeli güvenli birortamda tam anlamıyla değerlendirilebilecek,turist sayısı artacakve turizmden elde edilen gelirlerkatlanacak. Tarım ve hayvancılığınmerkezi olan bölgede terörnedeniyle ekilemeyen, işlenemeyenaraziler tekrar üretime kazandırılabilecek,göçe zorlanan çiftçilertopraklarına geri dönebilecek.Bu durum hem gıda güvenliğimizekatkı sağlayacak hem de kırsal kalkınmayıhızlandıracak.
26 MİLYARDOLAR VAN'DAKALACAK Van TSO Başkanı Necdet Takva:Terör nedeniyle 41 yılda 2 trilyondolar harcandı. Buradan yolaçıkıp şehir nüfusumuzu baz alarakbir hesaplama yaparsak dahaönce terör nedeniyle güvenlik içinharcanan 26 milyar dolarlık bütçeartık şehrimizin gelişimi için kullanılacak.Yakın ve orta vadede kentselaltyapı ve yatırım ortamınıngüçlenmesiyle birlikte bölge kalkınacak.Tersine göç başlayacak.Burada turizmden hayvancılığamadencilikten enerjiye çok büyükbir potansiyel bulunuyor. Türkiye'dekimera bölgelerinin yüzde10'u Van'da yer alıyor. Bu meralarterör nedeniyle kapatılmıştı. Şimdiyeniden açılacak. Van TSO olarakBesi Organize Sanayi kuruyoruz.Bütçe Strateji Başkanlığı'nın programınagirdik. Bu yıla yetiştirmeyihedefliyoruz.
TÜRKİYE'NİN ÖNDERLİĞİNDETÜM BÖLGE KALKINACAK Şırnak TSO Başkanı Osman Geliş:Şehrimizde bir bayram havası esiyor.Belediye, valilik, tarım il müdürlüğü ve tüm STK'larhalkımızla birlikte iki gündür kutlamalar yapıyor.Ülkemizde damar tıkanıklığı vardı. Bu açıldı. SadeceGüneydoğu Anadolu değil Türkiye'nin önderliğindeIrak'tan Suriye'ye tüm bölgeye taze kan gidecek.Tüm bölge canlanacak. Korku değil, umutbüyüyecek. Ancak dostluk ve kardeşlik tohumlarınıekerek, sevgi ve huzur meyvelerini toplayabiliriz.Bu huzura katkı sunanların sadece ellerinden değilayaklarından öpüyoruz.
Sabah.com.tr Uygulamamızı İndirin
Uygulamalara Özel Ayrıcalıkları Keşfedin!
ARKADAŞINA GÖNDER
Ortadoğu’nun ekonomi haritası yeniden şekilleniyor