ABD Deniz Kuvvetleri Lisansüstü Okulu Enerji Akademik Grubu Araştırma Fakültesi Üyesi Prof. Brenda Shaffer, Türkiye'nin, enerji kaynak ve güzergah çeşitliliğinde "model" oluşturduğunu belirtti.
TÜRKİYE İYİ BİR ÖRNEK
Shaffer, tahıl koridorunun sağlanmasını Türkiye'nin büyük bir başarısı olarak gördüğünü dile getirdi. Türkiye'nin İran'dan Azerbaycan'a bölgedeki ülkelerde çok farklı etkilerinin olduğunu anlatan Schafer, Avrupa'nın enerji krizi yaşadığı bu dönemde Türkiye'nin iyi bir örnek olarak öne çıktığını söyledi.
"AVRUPA'NIN ENERJİ KRİZİNDE TÜRKİYE'DEN ÖĞRENECEĞİ ÇOK ŞEY VAR"
Türkiye'nin, enerji sistemlerini ve güzergahlarını çeşitlendirdiğine vurgu yapan Schafer, "Daha güvenilir şekilde boru hatlarıyla doğal gaz ithal ederken, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) altyapısını da oluşturdu. Böylece, Avrupa'nın olduğu gibi sadece LNG altyapısına da mahkum kalmadı. Avrupa'nın enerji krizi sırasında Türkiye'den öğreneceği çok şey olduğunu düşünüyorum. Türkiye, enerji kaynak ve güzergahı çeşitlendirmesinde iyi bir model olarak öne çıkıyor" dedi.
"TÜRKİYE SADECE ASKERİ GÜÇ AÇISINDAN DEĞİL, BÜYÜK BİR YUMUŞAK GÜÇ OLARAK DA ÇOK ETKİLİ BİR ÜLKE"
ABD eski Azerbaycan Büyükelçisi Matthey Bryza ise Türkiye'nin bölgesel bir güç olduğunun altını çizerek, "Türkiye, sadece askeri güç açısından değil, büyük bir yumuşak güç olarak da çok etkili bir ülke. Türkiye, dengeleyici bir güç olarak kendi dış politika vizyonunu şu anda gerçekleştirebilir.
"BUNLARI SÖYLEDİĞİM İÇİN ELEŞTİRİLİYORUM"
Ben böyle söylediğimde bazen eleştiriliyorum çünkü Washington'da bunun tam karşıtı görüşler de var ama Türkiye Azerbaycan'ın da bölgesel bütünlüğünü koruması için dengeleyici bir güç olarak rol oynadı" diye konuştu. Bryza, Türkiye'nin açısından bakıldığında Doğu Akdeniz'de de haklarını savunduğunu ifade etti.