APara'da Uğur Kokmaz'ın sunduğu KOBİ Platformu programında, Afrika pazarı masaya yatırıldı. Programın konuğu Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu oldu. Afrika Nijer'de geçtiğimiz günlerde bir darbenin yaşandığını hatırlatan Bengisu, bunun ticaret etkilerini şöyle değerlendirdi: "Gine'de başlayan Burkina Faso'da devam eden darbe girişimi silsilesinin son halkası Nijer oldu. Bu bölge Fransa'nın ekonomisini beslediği bir kısım. Sadece doğal kaynaklarını ele geçirerek değil özellikle Fransız KOBİ'lerinin serbest ticaret anlaşmalarıyla bu tip ülkelerin pazarlarına girip çok ciddi bir ticari hacim oluşturuyor. Örneğin Nijer yılda 3 milyar dolarlık ithalatının dörtte birini tek başına Fransa'dan karşılıyor. Belçika gibi küçücük ülke buraya 292 milyon dolarlık ihracat yapıyor ki bu bizim buraya yaptığımız ihracatın üç katı. "Bu pazarlarda çok ciddi bir potansiyelin olduğunu anlatan Bengisu, "Örneğin bizim ilk Hürkuş ihracatımız Nijer'e oldu. Türkiye yeni bir merkez yapılanmasına gitmeli. Bölgede arabulucu rolüyle Nijer gibi küçük görülen bir pazarda bile çok güçlü bir ihracat yapabilir. Medikalden kozmetiğe gıdadan otomobil yedek parçasına mobilyadan tekstile kadar hemen her sektörde bu pazarda güçlü bir potansiyel var. Türk KOBİ'leri için de çok ciddi fırsatlar bulunuyor. Pazarda altyapımız da var. Havalimanı, elektrik santrali, ülkenin en büyük oteli, kongre merkezlerini Türkler işletiyor" şeklinde konuştu.
CEZAYİR'LE İŞBİRLİĞİ
Ukrayna-Rusya tahıl krizinde Türkiye'nin arabuluculuk rolünü hatırlatan Bengisu, "Şimdi o rolü Cezayir ile yapabiliriz. Çünkü Cezayir bize bir hafta konteyner mesafesinde. Oradan aşağıya inerek Nijerya pazarına çok güçlü girebiliriz. Ve bugün Nijer'in Fransa ile yaşadığı bu gerilimden ve Fransız mallarına olan boykottan yola çıkarak bu durumu ülkemiz lehine fırsata çevirebiliriz. Cezayir ile işbirliği yaparak bu pazara daha aktif girebiliriz. Ve burada yeni bir ticari dil inşa edebiliriz" dedi. Mali'de yaşanan senaryonun Nijer'de yaşanan senaryonun aynısı olduğunu anlatan Bengisu, "Biz o darbeden sonra bir Afrika forumu düzenledik. Bu foruma 83 kişi geldi. Çerkezköy'den organik solucan gübresi üreten bir üreticimiz darbenin ortasında 53 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve bu ilk ihracatı oldu. Mali'de temsilcilik kurdu. Depo açtı. Fransız ve Çinlilerin ele geçirdiği gübre pazarına çok ciddi bir girizgâh yaptı. Yine ben Gine'deki darbeden sonra ülkeye gittim. 15 gün kaldım ve oradan çok fazla tüccar getirdik. Onlar ilk kez Türkiye'den ticarete başladı. Aynı şeyi Nijer'de yapabiliriz. KOBİ'lerimizi bu pazarlara entegre ederek çok daha güçlü ticari sonuç alabiliriz" diye konuştu.
SIERRA LEONE'DEN VAN'A BOYA ALMAYA GELDİLER TÜBİTAK'IN DESTEK LİMİTLERİ ARTIRILDI
SANAYİ ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre KOBİ'lerin TÜBİTAK'ın Ar-Ge desteği süreçlerine girişte kullandıkları 'KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı' proje bütçesi üst limiti, 1 milyon 200 bin TL'den 2 milyon 400 TL'ye çıktı. 'Üniversite-Sanayi İş Birliği Programı' limiti de 1 milyon TL'den 1.5 milyon TL'ye yükseldi. Programın diğer konuğu olan İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Öz, destek limitlerinin artış miktarı hakkında bilgi verdi. Öz, "Özellikle bu dönemde uygulanan sıkı para ve maliye politikaları nedeniyle KOBİ'lere böyle bir destek sağlanması çok önemli. Burada önümüzdeki dönemde KOSGEB'in de desteklerinin artacağı yönünde öngörülerimiz var. Şu anda mevcut durumda piyasaları ekonomik anlamda rahatlatmaya ihtiyaç vardı fakat bu ihtiyacı yapılan çalışmanın tabana ne kadar yansıyacağıyla ilgili ciddi bir çalışma
yapılması gerekiyor" dedi. Bu noktada üniversitelere çok iş düştüğünü aktaran Öz, "Sanayideki girişimcilere özellikle yeşil enerji ve dijital dönüşüm konusunda yol haritaları çizilmesi gerekiyor. Verilen desteklerle işlerini nasıl geliştirebilirler bu konuda üniversitelerin danışmanlığına ihtiyaçları var" ifadelerini kullandı. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ile (BTM) genç girişimcilere çok güçlü bir platform sunulduğunu anlatan Öz, "Özellikle genç nüfusun dinamizmini kullanabilmek açısından bu tür merkezlerin büyük önem taşıdığını görüyoruz" şeklinde konuştu.
Afrika'da KOBI'ler için büyük fırsat var
AFRİKA pazarında Hindistan'ın başarısına dikkat çeken Bengisu, "2005 yılında bizim Afrika ile ticaret hacmimiz 5.4 milyar dolar iken Hindistan o dönemlerde 6.2 milyar dolar seviyesini yakalamıştı. Bugün biz Afrika'yla 45.5 milyar dolar ticaret hacmine ulaştık. Ancak Hindistan 130 milyar dolara ulaştı. Bunu küçük KOBİ'lerini de bu pazara yönelterek başardı"dedi. Afrika'da 44 ülkeyi ziyaret ettiğini anlatan Bengisu, "Bu ilişkiler sonucunda Sierra Leone'deki bir boya toptancısı Van'daki bir boya üreticisine gidip boya satın aldı. Keşfetmemiz ve keşfedilmemiz lazım" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin THY sayesinde Afrika ile ulaşım ağı en geniş ülke olduğunu anlatan Bengisu, Batı Afrika hattında çok avantajlı olduğumuza dikkat çekti. Bengisu, bölgede Türkiye'nin marka değerinin çok yüksek olduğunu ekledi.