Türkiye tarihinin en sıcak günlerini yaşıyor. Enerji limitini kullanmadan yapılacak soğutma çalışmalarının günden güne önem kazandığı son günlerde Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) yalıtım ile ilgili halkı bilinçlendirme çalışmalarını sürdürüyor. A Para'da Uğur Korkmaz'ın sunduğu Kobi Platformu programına konuk olan İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, yaz sıcaklarında bina yalıtımının avantajlarını anlattı. Eruslu, halk arasında sadece soğuktan korunmak için yalıtım yaptırılması gerektiği gibi yanlış bir algının olduğunu; sıcaktan korunmak için de yalıtım yaptırılması gerektiğini söyledi. Eruslu, "Yaz aylarında bir alanın yalıtılması soğutmaya yönelik ciddi bir fayda sağlıyor. Yaşadığımız sıcak yaz günlerinde elektrik faturaları can yakıyor. Bunu engellemek için bir çözümdür ısı yalıtımı" diye konuştu.
FATURADA YÜZDE 50 KÂR
Dünyanın artık küresel ısınma aşamasından çıktığını; küresel kaynama noktasına geldiğinin altını çizen Eruslu sözlerine şöyle devam etti: "Fosil yakıtların kullanılması ile birlikte dünyanın iklimi değişti. Binalarımıza yaptıracağımız yalıtım hem ısınma hem soğutma için kritik önemde. Yapılacak yalıtımlarla birlikte faturalarda minimum yüzde 50 tasarruf yapmak mümkün. Modern yapılarda konfor şartı aranırken, soğutma da artık bir zaruriyet. Binalarda ısıtma ve soğutma yükleri hesaplarının bir arada yapılmasını arzu ediyoruz. Bugüne kadar sadece ısıtmaya yönelik hesaplamalar yapılıyordu. Bugün Antalya'daki binaların kalınlığı hemen hemen 3-4 cm yapı ile yalıtırken; benzer iklim özelliğine sahip Lizbon'da binalar 8-10 cm kalınlığındaki ürünlerle mantolanıyor. Yani bizim binalarda kullandığımız enerjiyi minimuma indirmemiz lazım. Bu konforu da sağlayacak şey yalıtım."
BİNA DAYANIKLIĞINI ARTIRIYOR
Yapılarda ısı, su, ses ve yangın yalıtımının bir arada düşünüp değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Eruslu, "Özellikle betonarme yapılar için su yalıtımı çok mühim. Demir donatı ve taşıma kapasitesi kritik düzeyde önemde. Bu nedenle 6 Şubat'ta yaşadığımız deprem felaketinde yapılarımızın dayanıklılığı ile ilgili su yalıtımı uygulanmayan bir binanın 5 yıl içerisinde suya maruz bırakıldığında binanın taşıma kapasitesini yüzde 50 kaybettiğini; 15 yıl içerisinde ise binanın taşıma kapasitesini yüzde 90 oranında kaybettiğini bilimsel veriler ışığında gördük. Bu nedenle bizim yapmamız gereken bir an önce mevcut yapıların kontrollerini yapıp, dayanıklı değilse de kentsel dönüşüm yaptırmalıyız. Yeni binalar da yaparken doğru ürün, doğru tasarım ve uygulama denetimine çok fazla önem vermeliyiz. Denetimler olmazsa yeni yapılan binaları bile 30 yıl sonra yıkmak zorunda kalabiliriz. 6 Şubat sonrası halkta ciddi bir duyarlılık oluştu. Biz de İZODER olarak yalıtıma konu olan her başlıkta rol alıyoruz" ifadelerini kullandı.
Yalıtım sıcak havalarda da yapılmalı | Video
ISI YALITIMININ FAYDALARI
Isıtma ve soğutma amaçlı tüketilen enerji miktarı azalır.
Azalan enerji ihtiyacına paralel olarak daha düşük kapasiteli ısıtma ve soğutma sistem ve tesisatlarının kullanılabilmesi ile ilk yatırım maliyetleri düşer.
Daha az yakıt tüketimi ile konforlu ısıtma/soğutma yapılarak küresel ısınma ve iklim değişikliğine neden olan CO2 salımında azalma sağlanır.
Isıtma ve soğutma amaçlı enerji ihtiyacının azalmasına bağlı olarak ithal edilen enerji miktarının azaltılması ve bu yolla ülke ekonomisine katkı sağlanır.
Yakıt tüketiminden kaynaklanan hava kirliliği düşer.
Sağlıklı ve konforlu bir ortam oluşturululur.
Bina onarım ve bakım maliyetleri düşer.
Yapı bileşenlerinin yoğuşma sonucu korozyona uğraması önlenerek, taşıyıcı sistemin korunması sağlanır.
SU YALITIMINA DİKKAT
Deprem sonrasında günlük 600 binadan dayanıklılık kontrolü gelirken şu an bu rakamın 2-3'e düştüğünü söyleyen Eruslu, taşınmayı düşünen vatandaşların beğendiği evin su yalıtımına dair kendisinin de incelemelerde bulunabileceğini kaydetti. Eruslu, "Binanın dış cephesinde kabarcıklar, çatlaklar olması ve iç cephede de kolonlarda küflenme ya da rutubet olması kesinlikle bu binaya bir dayanıklılık testinin yapılması gerektiğini gösteriyor. En önemli hususlardan bir tanesi de muhakkak binanın bodrum ve çatı katına bakılması; rutubet olup olmadığının gözlemlenmesi gerekiyor" dedi.