Pandemi sürecinde en çok zarar gören sektörlerin başında fuarcılık geliyor. A Para'da yayınlanan KOBİ platformu programında da bir yıldır fuar yapılamayan sektörün sorunları masaya yatırıldı. Şafak Tükle'nin sunduğu programa katılan CNR Holding Genel Müdürü Alkan Usta, bu sene çok başarılı bir şekilde fuar takvimine başladıklarını ve sektörün hareketli olduğu 2019 yılı rakamlarının yakalanacağını söyledi. En önemli fuarlardan bir tanesini bu hafta gerçekleştireceklerini anlatan Usta, "Ağız ve diş sağlığı alanında gerçekleştirilecek fuarın adı İDEX İstanbul. Bu alanda en son teknolojilerin sergileneceği fuar 26 Mayıs'ta bu sene 17'nci kez ziyaretçilerine kapılarını açacak. 2019'da bu fuarı açtığımızda, 10 bin metrekarelik alanda kuruluydu. Bu sene, 16 bin 500 metrekarelik bir alanda kuruluyor. Dolayısıyla fuarı yüzde 60'ın üzerinde bir büyümeyle gerçekleştireceğiz. Bu da fuarcılıkta çok iyi bir büyüme rakamı" diye konuştu.
30 BİN ZİYARETÇİ HEDEFİ
Katılımcı firmalardan ve ziyaretçilerden fuarlara özlem olduğunu vurgulayan Alkan Usta, hem yurtiçi hem de yurtdışı ziyaretçilerinin katlanarak arttığının altını çizdi. IDEX Fuarı'nda 100'e yakın ülkeden alım gruplarını ağırlayacaklarının bilgisini veren Usta, "Toplamda 30 bin ziyaretçi bekliyoruz. Bunun yüzde 30'u yani 9 bine yakını yurtdışından gelecek. Bu çok iyi bir rakam" dedi. Fuara bu yıl 3 bine yakın markanın katılacağını söyleyen Usta, "Fuarımız dünyada bu alanda yapılanların arasında ilk üçte yer alıyor. Son iki aydır yerimiz kalmamıştı, çok fazla talep var. Yurtdışından katılımcı metrekare anlamında da 3 bin metrekareye yakın bir katılımcı mevcut. Bu da ülkemize döviz girdisi bakımından yurtdışından katılan en büyük fuar olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.
100 ÜLKEDEN ALIM HEYETİ
Son 10 yılda sektörün ithalat ağırlıklı olduğunu söyleyen Alkan Usta, şöyle devam etti: "Yine ithalat ağırlıklı ama üretim yüzde 3-4'lerdeydi. Ama bugüne baktığımızda üretim yüzde 15-20'lere geldi. Burada devletimizin çok büyük desteği var. En önemli katkıda fuarların bu çapta düzenlenmesi. Yurt dışından bayağı bir ziyaretçi çekmesi sebebiyle insanlar üretime de yöneldi. Özellikle bize Makedonya, Kosova, Azerbaycan ve Bulgaristan başta olmak üzere 100'e yakın ülkeden alım heyetleri geliyor."
SAVAŞ BİZİ ETKİLEMEDİ
Rusya'dan hem ziyaretçi hem de katılımcıların olduğunu söyleyen Alkan Usta, "Son iki haftadır ziyaretçi anlamında Rusya'dan epey bir katılım görüyoruz. Açıkçası savaşın bizi çok etkilediğini düşünmüyorum. Ama Ukrayna'dan katılım olacağını düşünmüyorum" dedi. Bu sene Antalya'da hem ev tekstili hem de mobilya fuarı düzenleyeceklerini söyleyen CNR Holding Genel Müdürü Alkan Usta, "Bizim için Antalya çok doğru bir lokasyon. Katılımcı firmalarımızla bir araya gelerek ortaklaşa karar verdik. Antalya yurtdışından gelen uçak sayısında İstanbul'la başa baş durumda. Havalimanının da fuar merkezine yakın olması açıkçası büyük bir avantaj. Bu sene deneyeceğiz. Ama eminim ki çok güzel bir fuar olacak" diye konuştu.
SANAYİDE KAPASİTE KULLANIMI ARTIYOR
Kapasite kullanım oranı yükseliyor. Merkez Bankası verilerine göre, kapasite kullanımı mayısta 0.2 puan artarak yüzde 78 oldu. Akyüz Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, verilerin beklendiği gibi olduğunu ancak yükseltmek istediklerini söyledi. Ülkedeki sanayicilerin ve ihracatçıların ciddi taleplerle karşı karşıya olduğunu belirten Akyüz, "Yoğun olarak ABD, Uzak Doğu'dan talep var. Sebebi de Çin'deki kapanmaların ve lojistik maliyetlerinin artmasından dolayı daha da bir talep görüyor ülkemiz... Bu yönüyle bu oranın daha da yükselmesini bekliyoruz" dedi. Akyüz, bu rakamın stabil bir üretimin devam ettiğini gösterdiğini belirterek, "Yükselme ve hiç durmadan devam etmesi gerekiyor. Komşu ülkelere yaptığımız ihracatlar, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında yeterli değil. Ama bunun yerini alacak şekilde ihracatçılarımız başka pazarları da araştırıyor" dedi.
ÇİN'E ALTERNATİF TÜRKİYE
Çin'deki planlanmayan kapanmaların büyük şans olduğunun altını çizen Murat Akyüz, "Alıcılar, 2023 yılı alımları için daha çekinerek bağlantı yapıyorlar Çin'le... Çin'e en yakın ürün üretebilecek yer olarak, maliyetiyle, üretim kapasitesiyle Türkiye öne çıkıyor. Firmalarımız şu anda bunun avantajını görüyor. İmalat sanayisindeki artışın daha da yükselmesini umuyoruz. Bunun için de hep birlikte gayret ediyoruz" diye konuştu.