A Para'da yayımlanan KOBİ Platformu'nun bu haftaki konuğu Vakıf Katılım KOBİ Bankacılığı Birim Müdürü Lokman Avcı oldu. Sevda Hallaç'ın sorularını yanıtlayan Avcı, reel sektörün finansmana erişimi için attıkları adımları anlattı. İstikrarlı ve katma değerli büyümenin temeli olarak dört alanı gördüklerini ve bunlara yatırım yaptıklarını anlatan Avcı, "Biz KOBİ bankacılığını imalat, ihracat, inovasyon ve istihdam olmak üzere dört 'İ' üzerine tesis ettik. Bunları sağlayan KOBİ'lerimize uçtan uca her konuda pozitif ayrımcılık sağlıyoruz. Bir firmamız istihdama katkı sağlıyor, ihracat yapıyor, üretiyor ve tekno yatırımlarla ilgileniyorsa bu KOBİ bizim için çok daha önemli anlamlar ifade ediyor. Bu alanlarda ihracatçılarımıza özel Eximbank kredilerimizle hem finansmana daha uygun maliyetlerle erişim imkânı sunuyoruz" diye konuştu. Bunların yanında üretimi destekleyen, makine yatırımı olan KOBİ'lere finansal kiralamalarla esnek ve uzun vadeler sunduklarını anlatan Avcı, son 1.5 yılda finansal kiralamayı altı kat büyüttüklerini kaydetti.
320 MİLYON TL'LİK FON
Milli teknoloji hamlesine destek olmak için inovasyonu da desteklediklerini belirten Lokman Avcı, şöyle devam etti: "Bilişim Vadisi'nde şubesi olan tek bankayız. Buradaki tekno yatırımları ve fintech girişimleri destekliyoruz. Başta 100 milyon TL'lik yatırım girişim sermayesi fonuyla başlamıştık. Şu anda bu fon 320 milyon TL'ye ulaştı ve KOBİ'lerimizi bekliyor. 20'ye yakın girişim sermayesi ortaklığımız var. Biz sadece klasik bankacılıkta olduğu gibi fon toplayan ve fon kullandıran bir kuruluş değiliz. Aynı zamanda ihracat, imalat, istihdam ve inovasyonda yatırımı olan firmalara da ortak oluyor, işi bizzat üstleniyoruz. Şu anda devam eden enerji sermayesi ortaklığımız var. Yerli otomotiv tedarikçilerinde yatırım ortaklığımız var. Tarımı destekleyen ortaklıklarımız var. 10'un üzerinde fintech şirketine ortaklığımız bulunuyor."
Kadın girişimcileri için de özel destekler sağladıklarını anlatan Avcı, "Kurulduğumuz günden bugüne 4 milyar TL'ye yakın kadın girişimcilerimize finansman imkânı sağladık. Şu anda da 6 aya kadar ödemesiz dönem, cazip vade imkânlarıyla 36 aya kadar kadın girişimcilerimizi desteklemeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.
KOBİ bankacılığında dört "İ" dönemi "İmalat, ihracat, inovasyon ve istihdam"
2022 ZOR VE ÇETİN BIR YIL
2022'nin görece olarak çok daha zorlu bir yıl olduğunu aktaran Lokman Avcı, "Hem dünya konjonktüründeki gelişmeler hem de tedarik, lojistik ve üretim noktasındaki zorluklar firmalarımızın daha zorlu ve daha çetin bir yıl geçirmesine neden oldu. Kur dalgalanmaları da bunların en önemli etkilerinden biriydi. KOBİ'lerimiz hammadde tedarikinde ciddi sıkıntı yaşadı. 9 aylık dönemde bankacılık sektörü nakdi kredilerde yüzde 51 oranında büyüme sağlarken, biz Vakıf Katılım olarak yüzde 91 oranında KOBİ'lere destek sağladık" değerlendirmesinde bulundu.
155 MİLYAR TL AKTİF BÜYÜKLÜK
Hızlı bir büyüme oranı yakaladıklarını ve bunda şubeleşme sayılarının çok önemli bir motivasyon olduğunu aktaran Avcı, "35 şube açma hedefiyle bu yıla başladık ve şu anda 22 şubemizi açtık. Sene sonunda bu hedefi yakalayacak ve 165 şubeyle büyümemizi sürdüreceğiz" dedi. Aktif büyüklüklerine de değinen Avcı, şunları anlattı: "Henüz 6'ncı yılımızı geride bıraktık ve emin adımlarla çok hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Katılım bankaları arasında en güçlü sermayeye sahip katılım bankasıyız. Sektörde de sermaye bakımında en güçlü üç banka arasında yer alıyoruz. Vakıf Katılım olarak 155 milyar TL'lik bir aktif büyüklüğü geride bıraktık. Zorlu piyasa koşullarına rağmen KOBİ'lerimiz ve işletmelerimizi desteklemeye, onları büyütmeye ve biz de Vakıf Katılım ailesi olarak büyümeye devam ediyoruz."
SOSYAL KONUT PROJESİ MOBİLYA SEKTÖRÜ İÇİN BÜYÜK FIRSAT
Programın ikinci konuğu ise MODEF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ oldu. Geçtiğimiz günlerde Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan sosyal konut projelerinin mobilya sektörüne etkilerini anlatan Uğurdağ, "Sosyal konut projesi Türkiye'nin en önemli projelerinden biri. Biz mobilya dünyası olarak bu hamleyi çok önemsiyoruz. Türk mobilya sektörü bu sosyal konut projesi için desteği ve üretimini sağlayacak. Sektörümüzün de büyümesine çok önemli katkıları olacak" dedi. Mobilya sektörünün en önemli ve büyümeye en uygun sektörlerin başında geldiğini anlatan Uğurdağ, şöyle devam etti: "Pandemiyle birlikte dünya mobilya tedariki için Türkiye'ye yöneldi. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere ABD ve Afrika kıtası da artık ülkemizden mobilya alımına başladı. Ortalama ihracatı her yıl yüzde 25 bandında artıran bir sektörüz. Üretimlerimiz durmadan devam ediyor. Sadece son 2-3 ayda konjonktürel durumlardan dolayı ihracatımızda ve iç piyasada biraz daralma var. Önümüzdeki dönemde birinci pazarımız ABD olacak. Oradan da talepler gelmeye başladı. Sektör ihracat artışına yönelik hazırlıklarını tamamlıyor, yatırımlarını artırıyor."