Ekonomi yönetimi, büyüme, istihdamı öncelikleyen, güven ve istikrar temelinde yükselenTürkiye Yüzyılı'nın 3 yıllık ekonomi programına ilişkin "kararlılık" vurgusu yaptı. Orta Vadeli Program kapsamında, 1.3 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe, 2026'da kişi başına 14 bin 855 dolar milli gelire ulaşmada siyasi iradenin önemine dikkat çekildi. OVP'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının planın en büyük gücü olduğu, her bir reform adımı ve politikanın birer birer hayata geçirileceğinin altı çizildi. Rezervlerin artırılması, enflasyonla mücadele, TL'nin güçlendirilmesi, dar gelirlinin korunması, küresel yatırım atağı başta olmak üzere ekonomiyi güçlendirecek her bir adımda ortak akılla hareket edilecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel de katıldı.
CEVDET YILMAZ / CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI
KUR HEDEFİ YOK, ÇALIŞAN ENFLASYONA EZDİRİLMEYECEK
Kurla ilgili bir hedef koyulması mümkün değil. Serbest piyasa ortamında döviz arzı, talebini etkileyen birçok unsur çerçevesinde şekillenecek. Büyümenin kompozisyonu değişti. Büyüme enflasyona katkı verici bir çerçevede şekillendirildi. Depreme ilişkin rehabilitasyonun "kalıcı konut üretimi, altyapının rehabilite edilmesi, ekonomik ve sosyal hayatın canlandırılması" olmak üzere 3 ayağı olacak. Enflasyon farkı memur maaşlarına yılbaşında yansıtılacak. Hem alacakları artış hem enflasyon farkının yansımasıyla memur maaşlarında ciddi bir artış öngörüyoruz. Bu, memur emeklilerine de yansıyacak. Diğer emeklilerle ilgili dengeleyici bir çalışmayı dikkate alabiliriz. Yıl sonuna kadar bunu sonuçlandırmayı öngörüyoruz.
MEHMET ŞİMŞEK / HAZİNE VE MALİYE BAKANI
ÖNCE REZERVLER GÜÇLENDİRİLECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteğini sadece hissetmiyoruz, görüyoruz. Programın gereği neyse, onu yapacağız. Bu süreç "yeniden dengeleme" görülmeli. Türkiye 2024'ün ikinci yarısından itibaren bu olumlu döngüyü çok güçlü şekilde yakalayacak. Programın dış kaynak ayağını çok güçlü olacağına inanıyorum; Birleşik Arap Emirlikleri'nde sonuç yakın. Hiçbir zaman bir kur hedefimiz olmaz. Kur rejiminde değişiklik yok. Yatırımcı toplantıları çok güçlü şekilde başlayacak. Almanya'nın en büyük 50 firmasının CEO'su ile üç günlük bir etkinliğe katılacağız. Kur korumalı mevduat konusunda kafamızda bir plan var. Önce rezervlerimizi güçlendireceğiz. Sonra çıkış stratejisini paylaşacağız. Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak.
ALPARSLAN BAYRAKTAR / ENERJİ BAKANI
12 YILI PLANLADIK
Özellikle rüzgar ve güneşte her yıl 5 bin megavatlık kurulu güçle önümüzdeki 12 yılı planladık. Burada ulusal ve uluslararası yatırımcılar olacak. Dışa bağımlılığı azaltma anlamında petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetleri hızlandırılacak. Türkiye, doğalgaz altyapısına yaptığı yatırımlarla Karadeniz gazının tam anlamıyla üretime girmesiyle 2028'e kadar 150 milyar metreküp yıllık giriş kapasitesine sahip olacak. Önümüzdeki dönemde Türkiye doğalgaz anlamında ticaret merkezi olmuş olacak. Trakya'da daha fiziki gaz merkezinden bahsediyoruz.
MEHMET FATİH KACIR / SANAYİ BAKANI
YÜKSEK TEKNOLOJİYE TEŞVİK
Büyüme başlığındaki 30 politika ve tedbirin 24'ü sanayi ve teknoloji alanıyla ilgili. Yüksek teknoloji yatırımlarının teşvik edilmesinden sanayi alanlarının lojistik bağlantılarını güçlendirilmesine, büyük ölçekli şirketlerin ve ana sanayinin tedarik zincirlerine, KOBİ'lerin desteklenmesine, girişim ekosisteminin güçlendirilmesine, proje bazlı devlet desteklerinin teknoloji olarak sanayi hamlesi programlarının etkin şekilde kullanılmasına kadar hepsi büyümeyi tarif ediyor.
HAFİZE GAYE ERKAN / TCMB BAŞKANI
SIKILAŞTIRMA DEVAM EDECEK
Dezenflasyon birinci önceliğimiz, bundan taviz vermeyeceğiz. Sistemin de TL'ye dönme hızını sert düzeltmelere yol açmadan, sakin, kararlı, kademeli bir şekilde yapacağız. Kararlı şekilde sürdürdüğümüz sıkılaştırıcı para politikasının 2024 yılında meyvelerini vermesiyle, iç talebin arza daha yakın seviyeye geleceğini ve enflasyon beklentilerini kontrol altına alacağını öngörmekteyiz. Son dönemde sıkça altını çizdiğimiz gibi TCMB olarak tüm araçlarımızla parasal sıkılaştırma sürecine enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar devam edeceğiz.
VEDAT IŞIKHAN / ÇALIŞMA BAKANI
EN ÖNEMLİ GÖREV İSTİHDAM
Gelecek yıla yönelik asgari ücretin belirlenmesi sürecinde işçi ve işverenlerle aralık ayının ilk haftasında bir araya geleceğiz. Kamu görevlilerine gelecek yıldan itibaren, enflasyon farkı da hesaba katıldığında ücret artışı sağlanacak. Bakanlık olarak OVP doğrultusunda ülkemizin ekonomik anlamda büyümesi, ihracatının artırılması sürecinde üzerimize düşen en önemli görevlerden biri istihdam. İşverenlerin talepleri doğrultusunda piyasanın gerek duyduğu koşulları taşıyacak iş başı eğitim programlarımızı, mesleki iş gücünün yetiştirilmesi noktasında kendi aktif istihdam politikalarımızı İŞKUR aracılığıyla hizmete sunacağız.
ÖMER BOLAT / TİCARET BAKANI
CARİ AÇIĞI AZALTACAĞIZ
İhracatta geçen yılın altında kalmayacağız. 2024'te 267 milyar, 2025'te 283 milyar, 2026'da 302 milyar dolar hedefine ulaşmak için bütün enstrümanlarımızı kullanacağız. İhracatın teşvik edilmesi ve daha da artırılması noktasında batı pazarlarındaki payımızı artırıp, İslam ülkeleri, Afrika, Asya'da yeni pazar şartlarını zorluyoruz. Bu çalışmalar olumlu meyvelerini veriyor. Cari açığı azaltmak en büyük hedefimiz.