Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) öncülüğünde 'İnovasyonda Kadın Programı'na bugüne kadar 2 binin üstünde kadın girişimci başvurdu. 200'den fazla kadın girişimci eğitim kamplarına katıldı. Bu girişimcilerden 16'sı şirketini kurdu. Altı kadın girişimci yatırım aldı. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüller kazanan girişimciler, önemli başarılara imza atmaya devam ediyor. Bu yıl 8'incisi düzenlenen İnavosyanda Kadın Programı'na iki ayrı kategoride 320 girişimci kadın başvurdu. 31 kadının projesi finale kaldı ve geçtiğimiz pazartesi günü seçilen kadınlar hafta boyunca eğitim aldı. İki ayrı kategoride ilk üçün belirleneceği 6 kişiye toplamda 1 milyon TL ödülün verileceği ödül töreni ise önümüzdeki pazar günü yapılacak. KADEM Genel Müdürü Zeynep Demir ise KADEM'in girişimci kadınlara destek vermek için başlattıkları İnovasyonda Kadın Programı hakkında SABAH'a açıklamalarda bulundu.
"GİRİŞİMCİ KADINLARA REFAKAT ETME PROGRAMI"
Demir ilk olarak şunları söyledi: "İnovasyonda kadının ilk amacı kadının girişimcilik becerilerini arttırmaktı. Fakat yıllar içerisinde bu bir programa dönüştü. Bu sadece yüreklendirme programı değil, girişimci kadınlara refakat etme programı. Bir girişimcinin rakip ve saha analizine, pazara giriş bariyerlerini tanımlamasına ve finansmana erişim yöntemlerini bilmesi lazım. Biz de bunu kendi olanaklarımızla onlara sağlıyoruz ve girişimci kadınların ulaşamayacağı kişilere onları ulaştırıyoruz. Örneğin yatırımcı girişimci buluşması yapıyoruz. Bir araya geldiklerinde pazarlık etmeye başlıyorlar ve yatırım alanlar oluyor."
"GİRİŞİMCİ KADIN, PROJENİN EKSİK YANINI KAMPTA GÜÇLENDİRİYOR"
Programdaki eğitimle ilgili bilgi veren Demir, "İnovasyonda Kadın Programı'na girişimci kadınlar katıldığında projesindeki eksik ve zayıf yanları alanında uzman hocalar tarafından belirtiliyor. Girişimci kadın böylece projenin eksik yanını güçlendiriyor ve projesini büyütüyor. İnovasyonda Kadın Programı kampına seçilen girişimci kadınlar, bir hafta boyunca gece gündüz çalışarak projelerini geliştiriyor. Kadının ekonomik olarak güçlenmesi için Türkiye'de büyük bir potansiyel var. Biz girişimci kadınların bunu görmesini, hangi kanallara yönelmesi gerektiğini, teşviklerin neler olduğunu da gösteriyoruz. Ekonomik aktörlerin tamamını hem bakanlıklar hem ilgili sektör öncüleri girişimcilere çok önem veriyorlar. Girişimcilikle büyüyeceğiz biz" şeklinde konuştu.
"KADIN GİRİŞİMCİLERİN ENGELLERİNİ KALDIRIYORUZ"
Programın iki kategorisi olduğunun altını çizen Demir, "Biri ön kuluçka, bu fikir aşamasındaki girişimci kadınlar. Diğeri kuluçka. Bu gruptakiler şirketini kurmuş, prototipini gerçekleştirmiş, belki ilk ürününü gerçekleştirmiş kadınlardan oluşuyor. Biz iki gruba destek veriyoruz. Pazarlama eğitiminden tutun, yatırım teşvik alma eğitimine kadar dersler görüyorlar. 'Nerede prototipini geliştirebilir, hangi Teknokente gidebilir?' gibi sorulara karşılık iletişim ağımızı kullanıyoruz ve bizim aracılığımızla ARGE atölyelerine, Teknokentlere daha kolay ulaşabiliyorlar. Böylece kadın girişimcilerin engellerini kaldırıyoruz. İnovasyonda Kadın Programı'na başvurmak için ise herhangi bir sektörel ağırlığımız yok. Ancak kadın girişimcilerin biokimya, medikal teknik, tarım teknolojileri gibi alanlardan başvuruları çokça. Biz bu projenin sayısal hacmini büyütmektense niteliğini büyütmek istiyoruz. Mesela kadın girişimcilerin en büyük sorunu finansa, krediye, girişim sermayesine erişim. Buraya yönelik de çalışıyoruz. Bir girişim sermayesi ve fonu kurmak ve bu fonu girişimciler için yönetmek istiyoruz. Maksadımız kadınların finansa erişmesini güçlendirmek. Yakında bir merkez daha kuracağız. O merkezde kadın girişimcilerimize ofis ve alt yapı sunacağız. Merkeze başvuran kadınlara uzmanlar birebir ekonomik danışmanlık verecek. Bütün girişimcilere açık olacak" ifadelerini kullandı.
"BİZ BAŞARIYA GİDEN YOLLARI GÖSTERMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Demir, Türkiye'deki kadın girişimcilerin sayısının az olduğunu ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: "İnovasyonda Kadın Programı kampında girişimci kadınları yüreklendirmek ve girişimciliklerini başarıya ulaşmasını sağlamak da amacımız. Türkiye'de kadın girişimci az, ekonomik ve kültürel sorunlar var ama potansiyel çok. Zaten kadının fıtratı, yaratılışı girişimciliğe elverişli. Sorunlardan ziyade çözüm odaklı yaklaşıyoruz. 55 ilde temsilciliği olan bir yapıyız. 55 ilde şunu görüyorum. Kadın hiçbir şey yapmıyorsa bile bir yufka açıp satabiliyor. Girişimcilik bizim ruhumuzda var. Türklerin ruhunda var zaten. Kadında zaten var. Biz bu girişimci ruhunu ortaya çıkarmak ve başarıya giden yolları göstermek için çalışıyoruz. Ancak fikrin hayata geçme olasılığını kriterlerimiz arasında. Tamamen hayali bir fikri desteklemiyoruz. Piyasada tutunma olasılığına, ekibin gücüne, fikrin inovatif yönüne, mevcut bir probleme yenilikçi bir çözüm getirmesine bakıyor ve destekliyoruz. Girişimci kadınlara çağrımız: İnovasyondakadin.org sitesinden bizlere ulaşmaları ya da telefonla KADEM Genel Merkezi'ni aramaları. Girişimci kadınlar hangi yaşta olursa olsun pes etmesin. Girişimcilikte esas olan şey: fikir ve istikrar. İstikrarla bir hedefi takip edersen mutlaka başarı gelir. Türkiye bir fırsatlar ülkesi, bunu unutmasınlar. Hayallerinin peşinde olsunlar hep."
PROGRAMLA BİRÇOK BAŞARI ELDE EDİLDİ
İnovasyonda Kadın Programı'na katılan girişimci kadınların başarılarından söz eden Demir, başarı hikâyelerinden birkaç örnek verdi. Demir, "Bizim eğitimlerden geçen bir ev kadını, okumuş ama çalışmamış, evinin mutfağının tezgahında meyve kabuklarından deriye alternatif bir hammadde üretmiş ve onu satıyor. Şu an bu arkadaşımız o girişiminin satışını gerçekleştirdi ve pazara girdi. Bir başkası zeytin çekirdeğinden bir bioplastik granül üretti ve şu an dünyaya satıyor. Birleşmiş Milletler onu dünyanın 30 genç girişimcisinden biri seçti. Bir başka girişimci kadın, giyilebilir teknolojik bir kumaş üretti. Tenis bilekliklerindeki gibi esnek bir kumaş ve içinde sensörleri var. Bu teknoloji ile 200 kilometre hızla giden bir aracın içindeki insanın EKG'sini uzaktan çekebildi. Bir başkası doğal atıkları parçalayarak fabrikalar için biogaz üretti. Fabrika için bir enzimin metabolizma hızını değiştirdi. Biogaz verimini yüzde 30 artırdı. Amerikalı bir şirket 30 milyon dolar değer verdi. 3 milyon dolar yatırımını yaptı ve o girişimci kadının ortaklığını aldı" dedi.
İNOVASYONDA KADIN KAMPLARINDA ÖDÜL ALAN BAZI PROJELER
KADEM İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı'na katılarak başarılı olan ve hem ulusal hem uluslararası pazarlara açılan bazı projeler:
1. CORİDOR PROJESİ (Ravzanur Eker – Ön Kuluçka 2022 7. Girişimcilik Kampı Finalisti)
Coridor, kurum içinde ve kurum dışında faydalı etkinlikleri, projeleri oyunlaştırarak deneyim odaklı pazarlama sağlayan ve geri bildirim toplayan bir bir mobil uygulama girişimidir.
2. İNVAMAR GİYİLEBİLİR CİHAZLAR PROJESİ (Merve Aydıner – Kuluçka 2022 7. Girişimcilik Kampı Finalisti)
Invamar, akıllı giyilebilir cihazlar ve yüzeyler aracılığıyla sağlık ve zindeliği iyileştirmek için teknolojiyi kullanan bir inovasyon stüdyosudur.
3. SÜPER İLETKEN KABLO (Zuhal Oktay Çoşkun – Ön Kuluçka Kategorisi 2022 7. Girişimcilik Kampı Finalisti)
Türkiye'nin ilk yerli ve milli fiber optik kablo üretimine kapı araladı.
Yeni nesil süper iletken (fiber optik) kablonun yerli olarak üretilmesi ve elektrikli şarj istasyonlarıyla bütünleşik iletim hatlarına uygulanmasını sağladı.
4. KÖSTEBEK (Müge Baltacu – Kuluçka Kategorisi 2022 7. Girişimcilik Kampı Finalisti)
Köstebek, kişilerin ve kurumların elektronik atıklarını; en çevreci, en ekonomik ve uçtan uca yöneten bir bütüncül e-atık yönetim platformudur. Elektronik atık kaynaklı karbon emisyonunu, 2030'a kadar yüzde 50 oranında azaltmayı hedefler.
5. BİONOME (Nerve Cansu İşeri – 2021 6. Girişimcilik Kampı Finalisti)
Genetik ve biyoproses mühendisliği yöntemlerini kullanarak derin teknoloji uygulamalarıyla kimyasalların ve etken maddelerin sürdürülebilirlik, sıfır atık ve karbon nötr prensibinde üretimini gerçekleştirmektedir.
6. HELİMORE (Başak Demir –2020 5. Girişimcilik Kampı Finalisti)
Türkiye'nin ödüllü yerli zirai insansız hava aracı üreticisi Helimore Havacılık'ta üretilen gelişmiş drone modelleri ile zirai ilaçlamada insan ve çevre sağlığını korurken, bitki zararlılarının önüne geçilmesini sağlamaktadır.
7. GENE-ON (Begüm Esra Aytan –2017 3. Girişimcilik Kampı Finalisti)
Atıkların daha etkili, çevreci ve düşük maliyetli geri dönüşümü için biyolojik teknolojiler üreterek PET türü plastiğin bakteriyel enzimler aracılığıyla nitelikli biçimde geri dönüştürülmesini sağlamaktadır.
8. BİOLİVE (Duygu Yılmaz –2016 2. Girişimcilik Kampı Girişimcisi )
Atık olarak görülen zeytin çekirdeğinden ürettiği biyoplastik granül ile KADEM İnovasyonda Kadın programından destek aldı. Ürettiği biyoplastik, halen çevre dostu otomobillerin yedek parçaları, plastik gıda malzemeleri, elektrik elektronik endüstrisi, sürdürülebilir tekstil ürünleri ve bitkisel deri gibi sektörlerde kullanılmaktadır.