Denizleri ve deniz kaynaklarını koruma, ekolojik dengeye ve sürdürülebilirliğe destek olma hedefiyle "Dünya bizim gelecek bizim" yaklaşımını benimsediğini açıklayan İş Bankası, deniz çalışmalarına sunduğu katkıları artırmak için kolları sıvadı. İş Bankası ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) işbirliğiyle hayata geçen "Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları" projesiyle Marmara Denizi'nin sağlığı için kritik öneme sahip son Posidonia oceanica deniz çayırlarının haritalanması, üzerindeki atıklardan temizlenmesi ve korunması amaçlanıyor. Deniz çayırlarının korunması için çok önemli bir yolculuğa çıktıklarını söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın, "Denizlerimizin oksijen deposu olan deniz çayırları, kirlilik ve konuyla ilgili farkındalık eksikliği nedeniyle günümüzde oldukça azalmış durumda. Nasıl ki gezegenimizin akciğerleri olan ormanlarımızı korumak gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için önemliyse deniz çayırlarını yaşatmak da aynı ölçüde kritik. Deniz çayırları, oksijen üretim kapasitesine sahip oldukları için denizlerin akciğerleri konumunda ve denizsel organizmaya yaşam ortamı sağlıyor. Toplumda bu konuda farkındalığın ve bilincin artırılması da önem taşıyor" dedi. Yalçın, iş planlarında sürdürülebilirliği en üst düzeyde ve stratejik öncelikler arasında ele aldıklarını belirtti.
CANLILARIN BESİN KAYNAĞI
TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ise deniz çayırlarının ekosisteme sağladığı ekonomik fayda ile ilgili yapılan çalışmalara göre bu türün katkısının tarımsal alanların sağladığı faydadan daha fazla olduğuna işaret etti. Öztürk, deniz çayırlarının ekosistemdeki yerine ilişkin ise şu bilgileri paylaştı: "Ömrünü tamamlayan Posidonia yaprakları akıntı ve dalgalarla kıyıda banketler oluşturur. Bu yapılar kıyı çizgisini korur, erozyonu önler pek çok deniz canlısının yaşamını sürdürmesini sağlar. Posidonia oceanica ayrıca, deniz zemininde sık çayırlar oluşturarak birçok canlıyı üzerinde barındırır ve otla beslenen canlıların besin kaynağını oluşturur. Barınma, korunma, yumurtlama ve üreme noktasında da birçok canlıya ev sahipliği yapar. Karbon tutma özellikleri sayesinde ise iklim değişikliği ile mücadele eder."
1 METREKARESİ GÜNDE 14 LİTRE OKSİJEN ÜRETİYOR
POSIDONIA oceanica deniz çayırları Akdeniz'de 11 ila 29 derece arasındaki sıcaklıklarda, tuzlu ve temiz sularda 0 ila 45 metre derinlikler arasında dağılım gösteriyor. Fotosentez ile suyun oksijence zenginleşmesini sağlayan bu çiçekli bitkiler uzun yaprakları, yatay uzanan gövde ve kökleriyle sudaki askı yüklerini ve sedimentasyonu tutup zemin hareketlerini düzenliyor. 1 metrekare alanı kaplayan deniz çayırları günde 14 litre oksijen üretebiliyor, 1 hektarı ise yılda 1024 ton karbon tutabiliyor.
OKULLARDA FARKINDALIK EĞİTİMLERİ DE VERİLECEK
PROF
. Dr. Öztürk, deniz çayırlarının günümüzde başta evsel ve endüstriyel atıklar olmak üzere yoğun kıyı kullanımı sonucu tahribat, zemin tarayıcı yöntemlerle avcılık, gemilerin ve teknelerin attıkları çıpalar, yetiştiricilik faaliyetleri, turizm ve günlük turistik faaliyetler nedeniyle ciddi bir tehditle karşı karşıya olduğunun altını çizdi. Proje ile Erdek, Paşalimanı Adası'nda deniz çayırlarının bulunduğu alanın sınırlarının belirleneceğini ve haritalanacağını aktaran Prof. Dr. Öztürk, şunları anlattı: "Balıkçıların avlanırken deniz dibindeki kayalıklara takıldığı için denize bırakmak zorunda kaldığı 'hayalet ağlar' temizlenecek. Projenin kamuoyunu bilinçlendirme hedefi de bulunuyor. İlk ve orta öğretim seviyesinde 30 okulda farkındalık eğitimleri vereceğiz. Marmara'da kalan son deniz çayırlarını korumak gelecek nesillere karşı bir sorumluluğumuz ve bunun için çaba gösteriyoruz."