Yargıtay'ın amiral gemisi olan ve terör suçlarına bakan 3. Ceza Dairesi, 2020'de karara bağlanan ve hemen ardından istinaf aşaması tamamlanan "Koza İpek Holding" davasıyla ilgili olarak dosya incelemesini tamamladı. Daire heyeti, Koza İpek Holding Anonim Şirketi'nin, İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim Anonim Şirketi'nin, Koza Anadolu Metal Anonim Şirketi'nin, ATP İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi'nin, ATP Havacılık ve Ticaret Anonim Şirketi'nin, ATP Koza Turizm Seyehat ve Ticaret Anonim Şirketi'nin, Koza İpek Basın ve Basım Sanayi Ticaret Anonim Şirketi'nin, Yaşam Televizyon Yayın Hizmetleri Anonim Şirketi'nin, Rek-Tur Reklam Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi'nin, Koza Prodüksiyon ve Ticaret Anonim Şirketi'nin, İpek Online Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi'nin, Bugün Televizyon ve Radyo Prodüksiyon Anonim Şirketi'nin, Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi'nin, Özdemir Antimuan Madenleri Anonim Şirketi'nin, Koza İpek Tedarik Danışmanlık ve Araç Kiralama Ticaret Anonim Şirketi'nin, İK Akademi Anonim Şirketi'nin iyi niyetli pay sahipleri ile üçüncü kişilerin hakları saklı kalmak kaydıyla müsaderesine karar verdi.
Dairenin kararında, sanıklar Cafer Tekin İpek ve Şaban Yörüklü hakkında "Özel Belgede Sahtecilik" suçundan, sanıklar Şaban Aksöyek ve Ali Serdar Hasırcıoğlu hakkında 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet suçundan, sanık Orhan Selçuk Hasırcıoğlu hakkında "sahte fatura kullanma" suçundan verilen beraat kararları ile sanıklar Cafer Tekin İpek, Ali Serdar Hasırcıoğlu, Şaban Aksöyek, Orhan Selçuk Hasırcıoğlu hakkında "Vergi Usul Kanunu'na muhalefet" suçundan, sanık Melek İpek hakkında 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet suçundan kurulan mahkumiyet hükümleri yönünden itirazların reddine hükmetti.
Daire ayrıca, sanıklar Cafer Tekin İpek ve Melek İpek hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan, sanık Cafer Tekin İpek hakkında Sermaye Piyasası Kanununa Muhalefet Suçundan, sanıklar Ebru Şedele, Mahir Şermet, İsmet Sivrioğlu, Selim Elmasoğlu ve Orhan Selçuk Hasırcıoğlu hakkında "Silahlı Terör Örgütüne Yardım Etme" suçundan kurulan hükümlerin esastan reddi ile hükümlerin onanmasına karar verdi.
Kararda ayrıca, sanıklar Harun Ekinci, Şaban Yörüklü, Ali Serdar Hasırcıoğlu ve Hasan Burak Sertcan hakkında "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçundan, sanıklar Fikret Şayan ve Hüseyin Erdem hakkında "Silahlı Terör Örgütüne Yardım Etme" suçundan kurulan hükümlerin bozulmasına karar verildi.
KOZA İPEK HOLDİNG'İN MÜSADERESİNE KARAR VERİLDİ
Heyet, Koza İpek Holding Anonim Şirketi'nin, İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim Anonim Şirketi'nin, Koza Anadolu Metal Anonim Şirketi'nin, ATP İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi'nin, ATP Havacılık ve Ticaret Anonim Şirketi'nin, ATP Koza Turizm Seyehat ve Ticaret Anonim Şirketi'nin, Koza İpek Basın ve Basım Sanayi Ticaret Anonim Şirketi'nin, Yaşam Televizyon Yayın Hizmetleri Anonim Şirketi'nin, Rek-Tur Reklam Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi'nin, Koza Prodüksiyon ve Ticaret Anonim Şirketi'nin, İpek Online Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi'nin, Bugün Televizyon ve Radyo Prodüksiyon Anonim Şirketi'nin, Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi'nin, Özdemir Antimuan Madenleri Anonim Şirketi'nin, Koza İpek Tedarik Danışmanlık ve Araç Kiralama Ticaret Anonim Şirketi'nin, İK Akademi Anonim Şirketi'nin iyi niyetli pay sahipleri ile üçüncü kişilerin hakları saklı kalmak kaydıyla müsaderesine karar vererek, temyiz isteminin esastan reddi ile hükmün onanmasına karar verdi.
Yargıtay'ın amiral gemisi olan 3. Ceza Dairesinin bu kararıyla Koza İpek Holding'e ait şirketler hazineye geçti.
SERMAYE BÜYÜMELERİNDE HİMMET KULLANILDIĞI DEĞERLENDİRİLDİ
Kararda, grup şirketlerinin tümünün İpek ailesinin kontrolünde ve ortaklık yapısı olarak iç içe geçmiş durumda olduğuna vurgu yapıldı. Ailenin yeni şirketlerin satın alınması ve mevcut şirketlerin sermayelerinin arttırılması sürecinde şirketlere kaynağı belli olmayan yüksek miktarlar da para transferlerinde bulunduğuna değinilen kararda, şirketlerin büyüme kaydetmelerinin doğal olduğuna, ancak bu paranın kaynağının açıklanmamasının şüpheli, şirket kurucusu Hamdi Akın İpek'in FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün elebaşı Fethullah Gülen ile olan ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda şirketlerin sermaye büyümesinde himmet paralarının da kullanıldığının değerlendirildiğine yer verildi.
"ŞİRKETLERİN KOZA HOLDİNG TARAFINDAN ALINIP SONRA BAĞIŞLANMASI ÖRGÜTÜN EMİR VE TALİMATIYLA OLDU"
Atlantik Eğitim Yayın Taş. Bilgisayar Tic. A.Ş.'nin çalışanlarının himmet toplama ve sisteme sokma faaliyetlerinde bulunduklarına ilişkin MASAK Raporlarının başka dosya sanıklarının ifadeleri ile doğrulandığına yer verilen kararda, "Koza Holding A.Ş'nin Atlantik Eğitim Yayın Taş. Bilgisayar Tic. A.Ş.'deki hisselerini yine örgüte ait kurumlardan Turgut Özal Üniversitesine bağışlamasının, Hamdi Akın İpek'in münhasıran örgütün kullanımında olan ByLock sistemindeki yazışmalarında bu konudan bahsedilmesi de dikkate alındığında, ilgili şirket hisselerinin Koza Holding A.Ş. tarafından alınıp daha sonra da bağışlanmasının tamamen örgütün emir ve talimatıyla olduğu kanaatine varılmıştır."
"ŞİRKETE AİT MEDYA KURULUŞLARI ÖRGÜTÜN EMİR VE TALİMATLARIYLA FAALİYET YÜRÜTTÜ"
Koza İpek Grubuna ait medya kuruluşlarının doğrudan örgüte ait basın yayın kuruluşları olan Zaman, Taraf, Meydan, Samanyolu TV, Samanyolu Haber, Meltem TV, Irmak TV, Can Erzincan TV, Sızıntı, Yeni Ümit, Aksiyon gibi kuruluşlarla ortak bir yayın politikası benimsediğine kamuoyuna yanlı ve yanlış bilgi verdiği bahsedilen kararda, bu medya kuruluşlarının örgütün emir ve talimatları doğrultusunda faaliyet yürüttüğünün kabul edildiğine vurgu yapıldı.
"ÖRTÜLÜ KAZANÇ AKTARIMLARI YURT DIŞINA SERMAYE KAÇIRMAK İÇİN DE KULLANILDI"
Örtülü kazanç aktarımlarının, örgütün talimatıyla kurulduğu anlaşılan İpek Üniversitesi ve Koza İpek Eğitim Vakfını ve diğer örgütle bağlantılı kurumları finanse etmek, İpek Üniversitesinin inşaatının yapımı ve medya şirketlerinin devamlılığının sağlanması için fon sağlamak amacıyla kullanıldığının anlaşıldığı belirtilen kararda, "Doğrudan örgütün amacına hizmet eden bu kurumlara fon sağlanması dışında örtülü kazanç aktarımlarının yurt dışına sermaye kaçırmak amacıyla da kullanıldığı tespit edilmiştir" ifadelerine yer verildi.
İPEK AİLESİ, ÖRGÜTÜN FİNANSMANINDA ODAK KONUMUNDA
Kararda, FETÖ/PDY'nin gelir kaynakları somut dosya ve örgütle irtibat ve iltisakı tespit edilen sanıklar bakımından birlikte bir değerlendirme yapıldığında, sanıkların sahip olduğu ekonomik değerleri örgüt faaliyetine özgüledikleri ve suç islenmesine tahsis ettikleri, örgütün finansmanında odak konumuna geldiklerini söylemenin isabetsiz olmayacağından bahsedildi.
"ŞİRKETLER SUÇA TAHSİS EDİLDİ, MÜSADERE EDİLMELİ"
Yapılan değerlendirmeler ve tespitler ışığında, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün finansman kaynakları da nazara alındığında somut dosyada suça tahsis edilen eşya hükümleri ile kazanç müsaderesi hükümlerinin iç içe girdiğinin altı çizilerek, "Şirketlerin suça tahsis edildikleri nazara alınarak, şirketlerin suça tahsis edilen eşya hükümlerine göre müsaderesine karar verilmesi gerekecektir" denildi.