Ekonomik program ile enflasyonla mücadeledeki kararlılığa güvenen yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisi Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın uluslararası piyasalarda gerçekleştirdiği tahvil ihraçlarına da yansıyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada uluslararası sermaye piyasalarında kira sertifikası ihraç edildiği ve 5.5 yıl vadeli ihracın tutarının 2.5 milyar dolar olduğu aktarıldı. Sertifikanın kira oranının yüzde 6.5, getiri oranının yüzde 6.55 olduğu belirtilen açıklamada, ihraç tutarının 26 Kasım'da hesaplara gireceği ifade edildi.
Açıklamada, ihraca 135 yatırımcının, ihraç tutarının yaklaşık 2.5 katı talep gösterdiğine işaret edilerek, kira sertifikasının yüzde 66'sının Ortadoğu, yüzde 15'inin Birleşik Krallık, yüzde 9'unun ABD, yüzde 6'sının Türkiye, yüzde 3'ünün diğer Avrupa ülkeleri ve yüzde 1'inin Asya'daki yatırımcılara satıldığı bildirildi.
13 MİLYAR $ KAYNAK SAĞLANDI
Kira sertifikası ihracıyla, bu yıl uluslararası sermaye piyasalarından yaklaşık 11.1 milyar doları nakit finansman olmak üzere toplam 13 milyar dolarlık tahvil ihracı gerçekleştiğine dikkat çekilen açıklamada, "Hazine Finansman Programı'nda, yılın geri kalanında potansiyel bir finansman işlemi için konvansiyonel tahvil veya sukuk piyasasındaki finansman imkanlarının değerlendirilebileceği belirtilmişti. Son dönemde yatırımcı algısı ve ülke risk priminde gözlenen iyileşme ön finansman sağlanmasında etkili olmuştur" denildi.
SUKUK İHRACI NEDİR?
Sukuk, yatırımcılara faizsiz sabit veya değişken getiri sağlayan bir yatırım enstrümanıdır. Devlet ya da şirketlere finansman yaratmak için ihraç edilen sukuk yatırımı yapan yatırımcılar, yatırımları oranında kira sertifikasının ihracına dayanak olan varlık ya da hakkın dönemsel getirisine sahip olurlar.