Türkiye'de konutta arz sıkıntı nedeniyle artan ev kiraları vatandaşın gündeminden düşmüyor. Hükümet yüksek kiralar ile ilgili devreye girerek önlem almak için çalışmalarına devam ediyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum konu ile ilgili güzel bir gelişme üzerinde çalıştıklarını söyleyerek Adalet Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını duyurdu. Bakan Kurum, "Konut fiyatlarının artışı, kira fiyatlarının artışı, vatandaşların erişimini bire bir takip ediyoruz. Bu noktada kira üzerine de Adalet Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımızla çalışıyoruz. Ayrıca vatandaşlarımızın daha uygun şartlarda konut alabilmesine imkân sağlamak amacıyla belediyelerimizle birlikte bir proje daha gerçekleştireceğiz. İnşallah bunu yakın zamanda Cumhurbaşkanımız milletimizle paylaşacaktır" ifadelerini kullandı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise kiracıları çıkarmak isteyen ve ödeyemeyecekleri miktarlarda kira artışları istediklerinin tespit edildiğini kaydederek, "Borçlar Kanunu'nda esasında kiracıları, kiralayanı koruyan önemli hükümler var. Kötü niyetli bir şekilde bu konuda hareket edilmemiş olsa bu düzenlemeler hem kiracıları hem de ev sahiplerini gerçekten koruyor, her türlü değişime olumsuzluğa karşı da koruyor. Önemli olan burada yasanın tanıdığı bu imkanları kullanmaktan geçiyor. Ancak son zamanlarda Türkiye'de de görüyoruz, haberlerde de pek çok yerde özellikle büyükşehirler daha çok yoğun olmak üzere bu konularda maalesef kiracıları zorlayan ve onları çıkarmak isteyen ve bu konuda kiracının karşılayamayacağı miktarda artış talep eden ev sahipleri olduğuna dair ciddi haberler var" dedi.
'KONUTTA ARA ZAM HAKKI YOK'
Ev sahipleri kiracılarının yüksek kira vermelerini aksi durumda ise çıkmalarını istiyor. Son zamanlarda ev sahipleri artan kiralar nedeniyle istenilen miktarı karşılayamayan kiracıları evden çıkartmak için icra yoluyla ihtarname gönderiyor. Avukat Fırat Bilici, ev sahiplerinin 5 yılı geçmeden rayiç bedel talep edilemeyeceğini ve sözleşme tarihi gelmeden kiracıyı çıkarma hakkının olmadığını söyledi. Bilici, ev sahiplerinin sözleşme tarihi henüz dolmayan kiracılardan ara zam istenmesine ilişkin, "İş yerlerinde geçerli olsa da konutlar için ev sahiplerinin ara zam hakkı yok. 1 senelik sözleşmenin her sene yenilenmesi gerekmez. Sözleşme sonu geldiğinde kiracı 15 gün öncesinde fesih bildirimi yaparak evi boşaltabilir" dedi.
'EVDEN ÇIKMARMAK İÇİN BASKI TEHDİT UNSURU'
Kiracıların evi boşaltması veya fazla kira ödemesi için ev sahiplerinin yaptığı bakının tehdit unsuru oluşturduğunu ifade ederek, "Ev sahibi ile kiracının yaptığı sözleşmenin ardından evin kullanım hakkı kiracıya geçer. Kiralarını zamanında ödüyor ve belirlenen kuralların dışına çıkmıyorsa, ev sahibinin geçerli bir nedeni olmadan çıkarma talebine uymayabilir. Ev sahibi evden çıkartmak için kiracı üzerinde baskı kuruyor veya istediği miktarı ödemesi için ısrarcı olursa tehdit unsurunu oluşur. Bu durumda kiracılar başsavcılıklara 'Tehdit', 'Huzur ve sükunu bozma' suçlarından suç duyurusunda bulunabilir" şeklinde konuştu.