Küresel ekonomide yaşanan resesyon korkusu her geçen gün alevlenirken, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) başta ABD Merkez Bankası'na (FED) olmak üzere, "Faiz artırımlarını durdurun" çağrısı geldi. Birleşmiş Milletler para politikası kaynaklı bir küresel durgunluk riski konusunda uyardı ve Fed ile beraber dünya merkez bankalarına yeni bir strateji çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) özellikle gelişmekte olan ülkeler için ciddi sonuçlar doğuracak adımları gözden geçirilmesini istedi.
FAİZ ARTIRIMI KUMARDIR
"Aşırı parasal sıkılaştırma bazı ülkeler için bir durgunluk ve ekonomik istikrarsızlık dönemi başlatabilir" denilen raporda, "Merkez bankalarının resesyon yaratmadan daha yüksek faiz oranlarına güvenerek fiyatları aşağı çekebileceklerine dair herhangi bir inanç, ihtiyatsız bir kumardır" ifadeleri kullanıldı.
ROTAYI DEĞİŞTİRMELİYİZ
UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, "Mevcut eylem planı her yerde, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, savunmasız insanlara zarar veriyor. Rotayı değiştirmeliyiz. Gelişmiş ülkelerdeki para politikaları ve mali uygulamalar, 2008 ve 2020'deki Kovid-19 şokundan daha kötü bir hasara yol açarak dünyayı küresel resesyon ve uzun süreli durgunluğa sürükleme riski taşımaktadır" dedi.
360 MİLYAR DOLAR KAYIP
Aşırı parasal sıkılaşmanın birçok gelişmekte olan ülke ve bazı gelişmiş ülkelerde ekonomik istikrarsızlık dönemi başlatabileceğine dikkat çekilen raporda, ABD'deki bu yılki faiz artışlarının Çin hariç gelişmekte olan ülkeler için gelirde tahmini 360 milyar dolarlık azalmaya neden olabileceği kaydedildi.
FED'E 'İHTİYAT' UYARISI
Benzer bir çağrı da IMF Başkanı Kristalina Georgieva'dan geldi. Georgieva, Fed'i politikalarında son derece ihtiyatlı olmaya çağırdı. Georgieva, Fed'e politikalarında son derece ihtiyatlı ve dünyanın geri kalanı üzerindeki etkisine karşı dikkatli olma çağrısında bulunarak, Fed'in sorumluluğunun "çok yüksek" olduğunu ifade etti.