TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, finansal istikrarın tesisinde kararlı olduklarını vurgulayarak, enflasyonun tek haneye indirilmesi, rezervlerin artırılması, büyümenin sürmesi, TL'yi güçlendirmeye yönelik 4 kritik mesaj verdi. Toplumsal refaha azami katkıyı sağlayabilmek için gecegündüz çalıştıklarını belirten Erken, "Bu bir süreç, bunun çabuk ve kolaycı bir çözümü yok. Bununla birlikte, toplumun geniş kesimlerinin desteği ve patikamızı benimsemesi bu süreci hızlandırır" dedi. Erkan, Kur Korumalı Mevduat azalırken rezervde artış yaşanmasının, TL'ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediğini gösterdiğini söyledi.
BÜYÜMEDEN TAVİZ YOK
Kamuoyunda dezenflasyonun her koşulda büyümeden feragat yoluyla gerçekleşeceği yönündeki yanlış algı ve kaygı olduğunu söyleyen Erkan, "Oysa enflasyonun yüksek ve oynak olduğu durumlarda, enflasyon belli eşik değerlere gerileyene kadar, 'doğru' politika tasarımlarıyla, büyümeden ödün vermeden de dezenflasyon sağlanabilir. Para politikamız ve makro ihtiyati çerçeveye ilişkin stratejimiz, dezenflasyonun ve sürdürülebilir büyümenin en kısa sürede tesis edilmesine odaklanmaktadır" dedi.
AKARYAKIT İLAVE RİSK
Enflasyon ile ilgili değerlendirmede bulunan Merkez Bankası Başkanı Erkan, "Fiyatlama davranışlarında ilave bozulmaya neden olan akaryakıt fiyatları, uluslararası arz koşulları nedeniyle önümüzdeki dönemde de enflasyon üzerinde bir risk unsuru olmayı sürdürecektir" dedi. KDV ve akaryakıt maktu ÖTV güncellemesinin yıllık enflasyona etkisini 6.3 puan olarak hesapladıklarını dile getiren Erkan, "Tüm araçlarımızı enflasyon tekrar tek haneye ve orta vadeli hedefimize gerileyene kadar kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
KKM'NİN 2023 İLK 6 AY MALİYETİ 150 MİLYAR TL
Merkez Bankası Başkanı Erkan, sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. 2022 yılında Merkez Bankası'ndan 70 milyar liralık, Hazine tarafından da 90 milyar liralık kur korumalı mevduat için ödeme yapıldığını ifade eden Erkan, 2023 yılının ilk altı ayına ilişkin maliyet hesabını da açıkladı. Erkan, Merkez Bankası'na KKM hesapları için 90 milyar liralık, Hazine'ye de 60 milyar liralık maliyet oluştuğunu belirterek, "Bu henüz kesinleşmedi. Şeffalık adına mevzuat dışına çıkarak sizlere saygımdan dolayı bilgi veriyorum" dedi. Atılan adımların KKM'den çıkış düzenlemesi olmadığını dile getiren Erkan, TL mevduatı enflasyona karşı cazip hale getirecek uygulamalar olduğunu söyledi. Erkan, "KKM'den çıkışı kararlı sakin dengeli bir şekilde yapacağız. Bu konudaki stratejimizi hazırladık. KKM gerilerken TL mevduata geçiş çok güzel bir gelişme" dedi.
TEK HANELİ ENFLASYON 2026'DA
PARASAL sıkılaştırma sürecinin etkilerinin belirgin şekilde 2024'te görülmeye başlanacağını vurgulayan Erkan, "Bu nedenle 2024'ü dezenflasyon dönemi olarak tanımlıyoruz. 2024'te aylık bazda daha ılımlı rakamlar kaydedecek olsak da, yıllık enflasyonda düşüşü baz etkileriyle birlikte mayıs ayından sonra görmeye başlayacağız" diye konuştu. Erkan, "Böylece2025 yılında istikrar dönemine gireceğiz. 2026 yılında enflasyonu tek haneye yeniden indirmiş olacağız. Ağır bir sorumluluğumuz var" dedi.
TL'YE GEÇİŞ STRATEJİSİ BAŞARIYLA İLERLİYOR
EYLÜL ayı itibarıyla toplam mevduat artışının sürükleyicisinin belirgin şekilde artan TL mevduat hesapları olduğunu kaydeden Erkan, "22 Eylül itibarıyla son dört haftada KKM bakiyesi 64 milyar lira gerilerken, TL mevduatları 465 milyar lira artmış ve yabancı para mevduatları da 3.2 milyar dolar gerilemiştir. Düzenlemelerin mevduat kompozisyonuna etkilerinin zaman içinde daha da belirgin hale geleceğini öngörüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.