Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Burak Kırkgöz, "Fiyatlar çiftçiyi memnun edici düzeyde. Çiftçinin beklediği fiyatlar oldu. TMO'nun böyle alım yapması çok önemliydi. TMO alım yapmaya devam ederse, hububat çiftçisi memnun kalmaya devam edecek. Geçen sene bu memnuniyeti çok ciddi anlamda gördük. Konya Ovasında yüzde 5'ye yakın hububat ekim alanlarında artış oldu. Bu fiyat çiftçiyi de un üreticilerini de memnun edecek düzeyde. Fiyatlar bu düzeylerde olduğu sürece ekim alanlarında da artışın olacağını söyleyebiliriz" dedi.
'SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR PİYASA İÇİN EN İYİ FİYAT BELİRLENDİ'
Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Emre Tekbaş, sürdürülebilir bir piyasa için en iyi fiyatın belirlendiğini söyledi. Dünya'da tahıl koridoru ve artan rekolteyle birlikte fiyatların önemli oranda düştüğünü, Türkiye'de de iyi bir rekoltenin beklendiğini belirten Tekbaş, bu ortamda açıklanan fiyatla beraber hem çiftçinin korunduğunu hem de nihai tüketicinin gözetildiğini söyledi. Tekbaş, "Bereketli bir sezon yaşayacağız inşallah. Bu bereketli sezonda çitçimizin kar etmesi ve seneye de buğday ekimine yönelmesi değerlidir. Hammaddesi buğday olan un, makarna, irmik gibi gıda ürünlerinin tüketiciye uygun şekilde arzı önemlidir. Dünya'da buğday fiyatlarının önemli ölçüde düşmesine rağmen açıklanan hububat müdahil alım fiyatları üretici, sanayici ve tüketici için olumlu olmuş, piyasanın beklentileri karşılanmıştır. Bu açıdan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı'ya ve TMO Genel Müdürümüz Ahmet Güldal'a teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.
Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar ise, "Türkiye buğday maliyetlerinin ortalama sulu ve kuru alanlar olmak üzere 6.880 ila 6.640 TL olduğu göz önüne alındığında açıklanan müdahil alım fiyatıyla çiftçimize yüzde 35'lik bir refah payı verilmiş, dünyada yaşanan gelişmeler gözetilmiş, iç piyasa ile dünya fiyatlarının üzerinde açıklanan hububat müdahil alım fiyatlarının bu açıdan piyasanın beklentileri doğrultusunda olduğu kabul görmüştür. Çiftçimizi buğday ekimine teşvik edecek alım fiyatlarından dolayı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı'ya ve TMO Genel Müdürümüz Ahmet Güldal'a teşekkür ederiz" dedi.
Taşpınar, "Raporlarımızda ekim alanlarındaki değişim, yağış miktar ve dağılımları ile verim üzerine etken lokal faktörler birlikte değerlendirildiğinde Türkiye buğday rekoltesinin uzun yıllar ortalamasına göre; Nisan sonu verilerine dayanarak %3,75 artarak 20,750 milyon ton, arpa üretiminin %7,5 artışla 8,6 milyon ton olacağı ve mayıs ayının yine yağışlı geçmesi de yine rekoltede önemli bir artış yapacağı belirtilmiştir" ifadelerini kullandı.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Toprak Mahsulleri Ofisi'nin, buğdayda ton başına alım fiyatının 8 bin 250 lira olarak açıklanmasının çiftçi açısından memnun edici olduğunu söyledi.
Mutlu Doğru, pandemi sonrasında dünyada buğday fiyatlarının 380 dolardan yaklaşık 240 dolara kadar gerilediğini anımsatarak, şunları kaydetti:
"Türkiye'de ise üretimdeki maliyet artışı geçen yıla göre gerilemesine rağmen bu yıl da yaptığımız hesaplara göre 1 kg buğdayın üretim maliyeti 7.11 TL civarında gerçekleşmiştir. Piyasadaki finansman daralması ve devir eden stoktaki fazla buğday miktarı nedeniyle buğday fiyatları iç piyasada 6-6.50 TL civarına kadar gerilemişken, TMO tarafından alım fiyatının 8.250 lira olarak açıklanması çiftçimizi memnun etmiştir" dedi.
Başkan Mutlu Doğru, "Üretici, tüketici ve sanayici için dengeleri gözeterek uzun zamandır yapılan hesaplamalar ve piyasa araştırmaları sonucu açıklanan buğday fiyatlarında emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımıza ve yeni Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı'ya teşekkür eder, tüm üreticilerimize verimli ve bol kazançlı bir hasat dönemi dileriz" diye konuştu.