AK Parti, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en büyük geçim kaynağı olan çayın desteklenmesinden, eskiyen bahçelerin yenilenmesine kadar birçok değişikliği içeren yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Yasa teklifi şu değişiklikleri içeriyor:
70 YILDIR YENİLENMİYOR: Yaklaşık 70 yılı aşkın süredir fidan yenilemesi yapılmamış çok sayıda çay bahçesi bulunuyor. Düzenleme ile kaliteli ürün alınmayan çay bahçelerinin yenilenmesi teşvik edilecek.
RUHSATSIZ BAHÇE OLMAYACAK: Ruhsatsız alanlarda yeni çay bahçesi açanlar ile uygun olmayan şekilde çayı işleyen ve pazarlayanlara, belirlenen çay alanları dışında yetkisiz çay alımı ve satımı yapanlara cezai yaptırımlar getirilecek. Lisanslı çay işletmeciliği tanımlanarak, özel sektör çay işletmeciliğine belli kurallar getirilecek.
FİYATI KONSEY BELİRLEYECEK: 2008 yılından bu yana çay sektörünün tüm tarafların bir araya gelmesiyle kurulmuş olan Ulusal Çay Konseyi, yaş çay yaprağı fiyatının belirlenmesinde aktif ve etkin bir hale getiriliyor. Yaş çay alım fiyatı, Ulusal Çay Konseyi tarafından belirlenerek ilan edilecek.
ÇAY ATIKLARI: Kuru çay üretimi aşamalarında ortaya çıkan çay çöpü, çay lifi veya çay tasnif tozu gibi çay atıklarından kuru çay ürünü elde edilemeyecek. Çay atıklarından kuru çay ürünü elde ettiği tespit edilenlere 400 bin lira idari para cezası verilecek.
SÖZLEŞMELİ KAPSAMINA ALINIYOR: Teklif ile çay sektörü, sözleşmeli tarım kapsamına alınıyor.
'HEDEFİMİZ ÜRETİCİ VE TÜKETİCİYİ KORUMAK'
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, kanun teklifi için "Hedefimiz, üretici ve tüketiciyi korumak, çayın Türk ekonomisi içindeki yerini güçlendirmek ve Türk çayını dünya markası haline getirerek dış pazarlardaki payını büyütmek" dedi. Yazıcı, çalışmaların, akademisyenler, üretici, sanayici, ihracatçı, sivil toplum kuruluşları ve sektörün tüm paydaşlarının katkısıyla katılımcı bir yaklaşımla yürütüldüğünü, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili birimleriyle birlikte kanun teklifi haline getirildiğini bildirdi.